Her er min opskrift på nemme rundstykker med birkes. Rundstykkerne har den rigtige og sprøde skorpe, og dejen kan evt. laves dagen før.
Sådan bager du nemme rundstykker med birkes, og de har en sprød og lækker skorpe.
Hemmeligheden er blandt andet at anvende hvedemel med et højt proteinindhold, og her har jeg brugt en hvedemel fra Amo med 14% protein. Den hedder Strong og kan købes i forkellige supermarkeder. Andre mærker kan også bruges, men brug helst en hvedemel med et proteinindhold på mindst 12%.
Jeg anvender også bageenzymer, som du også kan købe i mange supermarkeder, men ellers kan det godt udelades.
Rundstykkerne kan med fordel bages i en dampovn, men da det er de færreste der ejer sådan en, har jeg i fremgangsmåden beskrevet hvordan du bager dem uden sådan en ovn. Længere nede kan du se fremgangsmåden i dampovn.
Har du mere tid, kan du her se hvordan du bager bagerens originale rundstykker med fordej og det hele.
Du får 6 nemme rundstykker ud af denne opskrift, og de kan sagtens fryses ned.
Opskrift på nemme rundstykker
Nemme rundstykker
Ingredienser
- 175 gram vand - lunkent
- 25 gram gær
- 285 gram hvedemel - med mindst 12% protein
- 6 gram bageenzymer - kan udelades
- 5 gram salt
- Lidt birkes - + vand til pynt
Sådan gør du
- Til de nemme rundstykker starter du med at røre lunkent vand og gær sammen. Kom det i skålen til din røremaskine.
- Tilsæt hvedemel, bageenzymer (kan udelades) og lidt salt. Kør dejen med dejkrog og middel hastighed i ca. 8 minutter. Melmængde kan altid variere, men dejen skal slippe kanterne og være nogenlunde fast i konsistensen.
- Tag dejen ud på køkkenbordet (yderligere mel bør ikke være nødvendigt), og virk dejen op. Læg et viskestykke over og lad dejen hvile i 15 minutter.
- Del den så i 6 lige store stykker, der hver skal veje omkring 80 gram. Trilles til boller. Dejen skal ikke æltes igen i dette trin.
- Kom lidt koldt vand i en skål og birkes i en anden.
- Dyp toppen af hvert rundstykke let i vandet og derefter i birkes. Sættes på bageplade med bagepapir. Har du en hulplade, skal du selvfølgelig bruge den.
- Stil bagepladen ind i ovnen med en lille skål kogende vand i bunden af ovnen. Stil gerne ovnen på max. 40 grader almindelig over. og undervarme, og kan du ikke det, nøjes du bare med at tænde lyset i ovnen. lad rundstykkerne hæve i ca. 45 minutter.
- Tag rundstykkerne ud af ovnen og skru den op på 210 grader varmluft. Stil rundstykkerne ind i ovnen når den er gennemvarm sammen med en lille skål kogende vand i bunden, og bag dem indtil de har en flot farve, hvilket typisk tager ca. 18 minutter. Afhængig af hvor meget din ovn varmer. Luk dampen ud efter 15 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
De nemme rundstykker køles lidt af på en rist, og derefter er de klar til morgenbordet.
Dejen kan også langtidshæves, hvor den æltes sammen dagen før. Det vil sige om aftenen, hvor gærmængden nedsættes til ca. 3 gram. Lad dejen hæve i en skål på køkkenbordet, og om morgenen trilles den så til rundstykker, der efterhæves overdækket i 30 minutter. Bages ellers som anvist i opskriften.
Med dampovn
Har du en dampovn, kan du med fordel lade rundstykkerne hæve ved 35 grader på ovnens hæve/dej program med damp i ca. 30 minutter.
Bages derefter med middel damp i ca. 18 minutter ved 200 grader varmluft. Bagetiden kan godt være lidt længere. Luk dampen ud 5 minutter før rundstykkerne er færdigbagt.
Se også mine populære opskrifter på:
Skagenslapper - opskrift på hjemmebagte skagenslapper
Mogens Strange
Hej har prøvet dine rundstykker og de blev rigti gode hej
Holger Rørby Madsen
Hej Mogens
Det lyder godt - og mange tak.
Alt det bedste
Holger
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Hej Holger. Nu har jeg afprøvet din opskrift. Jeg lavede dobbelt portion. 12 perfekte, sprøde, gyldenbrune rundstykker. De har endda de små dutter i bunden som bagerens. Jeg er så glad 🤗
Holger Rørby Madsen
Hej Lone
Dejligt at høre - og intet slår de hjemmebagte rundstykker 🙂
Alt det bedste
Holger
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Jeg har længe søgt efter en rigtig god opskrift på rundstykker, men synes ikke rigtig det er lykkedes. De bliver ikke sprøde, men mere som boller med birkes. Jeg er glad for jeg fandt din, nu vil jeg prøve. Jeg kan få bageenzym i vores Superbrugs og jeg har en hulplade til ovnen. Glæder mig til at prøve. Rigtig sprøde, lette rundstykker. UHM 😊