Her kan du se hvad bageenzymer er for noget, hvordan du bruger det, og hvad bageenzymerne faktisk gør ved dit brød, når det tilsættes dejen.
De senere år er bageenzymer vundet frem mange steder, og der er en del specialbutikker, der efterhånden sælger det.
Så måske har du også undret dig over hvad bageenzymer faktisk er, og hvad det kan gøre af gode ting for dit brød.
I denne artikel kigger jeg lidt nærmere på bageenzymerne, som jeg vil anbefale dig at bruge.
Hvad er bageenzymer?
Vi starter med at se hvad bageenzymer er for en størrelse.
Kort fortalt er det et teknisk hjælpemiddel til dit brød, og du vil hurtigt se at enzymerne faktisk gør en stor forskel.
Enzymer er helt naturlige, så der er ikke noget hokus pokus her.
Faktisk er der i forvejen enzymer i blandt andet hvedemel, men det man gør ved at anvende bageenzymerne er, at man tilsætter endnu mere kraft til bageprocessen.
Ingredienslisten kan blandt andet være hvedemel, emulgator E 472e (mono og diacetylvinsyreestere), dextrose, vegetabilsk fedt (palme), melbehandlingsmiddel askorbinsyre (E 300) og enzymer.
Hvordan anvendes bageenzymer?
Bageenzymer kan anvendes i alle deje til brød, hvor du tilsætter det sammen med hvedemelet.
Derefter æltes eller røres dejen som normalt. Som blandt andet i min opskrift på sprøde rundstykker.
Du kan bruge 1-2 procent bageenzym i forhold til hvedemel.
Det betyder, at du til et kilo mel kan anvende op til 20 gram bageenzymer. Og til et halvt kilo mel altså omkring 10 gram enzymer.
Hvad gør bageenzymer ved brødet?
Bageenzymerne har en række gode effekter på dit brød.
Enzymerne gør dit brød mere let og luftigt, og brødet får også en bedre krumme.
Endnu mere vigtigt er det måske, at det også er med til at øge holdbarheden på brødet.
Brødet holder sig simpelthen friskere i længere tid, og det er da dejligt.
Udover at det giver et mere luftigt og lækkert brød.
Er bageenzymer farlige?
Nej, det er de på ingen måde.
Efter bagning kan du hverken se, smage eller lugte dem i brødet.
De forsvinder simplethen helt når brødet bages. Når brødet kommer ud af ovnen, er enzymerne væk.
Så der er ingen grund til at være nervøs her, for enzymerne er kun virksomme mens brødet bages.
Holdbarhed
Bageenzymerne holder længe, og efter åbning af en bøtte, skal du forvente, at enzymerne holder i op til et år.
Så du skal nok nå at få dem brugt inden.
De opbevares ved almindelig stuetemperatur.
Bageenzymer og glutenallergi
Det er vigtigt at sige, at bageenzymer indeholder gluten, da de jo er lavet af mel.
Derfor må glutenallergikere ikke anvende bageenzymerne. Desværre.
Har du erfaringer med brug af bageenzymerne? Så del dem gerne med os andre i kommentarfeltet herunder. På forhånd tak.
Se i øvrigt også de mange andre artikler om bagning i Madens Verdens bageskole.
Henry Iversen
Enzymer er et uudgrundet stof der ved deres blotte tilstedeværelse kan sætte en proces igang uden selv at deltage i processen🤗
- sådan lød det i lærebøgerne da jeg gik på bagerskole i Holstebro i 1965
Julie
Hej Holger,
Kan man bruge bageenzym i kagedej, eller findes der et andet produkt dertil?
Vh Julie