Færdiglavet mazarintærte består af 25 ingredienser herunder konserveringsmiddel, emulgator og aromastoffer. Se hele ingredienslisten her.
Mazarintærte er en klassiker på det danske kagebord. Bager du den ikke selv, kan du købe en færdiglavet mazarintærte i supermarkedet til ganske få penge.
En hjemmelavet mazarintærte baseres på marcipan og smager skønt af netop mandler og marcipan. Derudover er der de klassiske ingredienser som æg, sukker, smør og mel i en mazarintærte, der til sidst overtrækkes med mørk chokolade.
Men hvad er der egentligt i den færdiglavede af slagsen?
Hvad er der i?
Færdiglavet mazarintærte laves af forskellige producenter og kan findes i de fleste supermarkeder ved siden af den færdiglavede roulade, citronmåne og marmorkage.
Et eksempel på en færdiglavet kage er Mazarintærte med mandelsmag fra Rema 1000 med følgende ingrediensliste:
Ingredienser, Mazarintærte med mandelsmag:
34% sukker, 16% palmeolie, 11% hvedemel, 10% æg, 7% hvedestivelse, 3% sojamel, 3% helt hærdet palmefedtstof, 3% rapsolie, 3% majsstivelse, dextrose, glukosefruktosesirup, fedtfattigt kakaopulver, emulgatorer (E 471 vegetabilsk, E 322 vegetabilsk), salt, konserveringsmiddel (E 202), vaniljearoma, mandelaroma, mandler, vallepulver (af mælk), surhedsregulerende middel (E 330), sirup af invertsukker, bittermandler, hævemidler (E 450, E 500).
Usund palmeolie
Ser man på ingredienslisten er sukker og palmeolie de to første ingredienser og dermed de råvarer, der er mest af i tærten.
Palmeolie findes i rigtig mange forarbejdede fødevarer, da det er et billigt alternativ til andre fedtstoffer som for eksempel smør eller andre vegetabilske olier.
Desværre sker produktionen af palmeolie oftest ved metoder, der er skadelige for både plante- og dyreliv, da store arealer med regnskov ryddes for at gøre plads til palmeplantager.
Palmeolien Rema 1000 bruger er RSPO certificeret, hvilket betyder, at produktionen skal leve op til en række miljømæssige og sociale principper.
Certificeringen er dog blevet kritiseret, da det er en frivillig ordning uden instanser til at overvåge, om retningslinjerne rent faktisk bliver overholdt.
Mandler eller mandelaroma?
Den ingrediens, der bør være den primære smagsgiver, nemlig mandler, kommer først til sidst i den lange række af ingredienser, og er altså kun tilsat i begrænset mængde.
Smagen af mandler eller marcipan, der er kendetegnet for en mazarintærte, kommer nok nærmere fra den mandelaroma, der er tilsat i den færdiglavede version, ligesom der er vaniljearoma i.
25 ingredienser
I alt er der hele 25 ingredienser i den færdiglavede mazarintærte fra Rema 1000 – en del flere end hvis du laver den selv.
Mange af ingredienserne er heller ikke de samme som man ville bruge i en hjemmelavet mazarintærte.
Ud over palmeolien og hærdet palmefedtstof indeholder kagen ingredienser som sojamel, majsstivelse, dextrose, glukosefruktosesirup og vallepulver samt en længere række af tilsætningsstoffer som emulgatorer, konserveringsmiddel og surhedsregulerende middel.
Fedt, sukker og kalorier
En færdiglavet mazarintærte indeholder typisk omkring 470 kcal per 100 gram.
Det er altså en kalorietung kage, hvor kalorierne kommer fra både fedt og sukker.
Typisk vil cirka en fjerdedel af kagen bestå af fedt (cirka 26 gram fedt per 100 gram), mens en tredjedel består af sukker (cirka 38 gram sukker per 100 gram).
Her kan du se det samlede næringsindhold i Mazarintærte med mandelsmag fra Rema 1000:
Næringsindhold per 100g | |
Energi | 470 kcal |
Fedt | 26 gram |
- heraf mættede fedtsyrer | 12 gram |
Kulhydrat | 54 gram |
- heraf sukkerarter | 38 gram |
Kostfibre | 1,1 gram |
Protein | 4,4 gram |
Salt | 0,35 gram |
Få mere viden om fødevarer i disse artikler:
Din vurdering
-
Færdiglavet mazarintærte – hvad er der i?