Dan Cake citronmåne indeholder og smager af kemi og har flere kalorier, end hvis du bager den selv. Madens Verden ser nærmere på citronmånen.
Du kender den gule halvmåneformede kage fra tanken, supermarkedet og kiosken - Dan Cake citronmåne er en klassiker og har nogle steder ligefrem kultstatus.
Den har været produceret siden 1968 og havde altså 50-års jubilæum i 2018 og er stadig populær blandt danskerne.
Men hvad indeholder Dan Cake citronmåne egentligt, og hvad er forskellen på den og en hjemmelavet variant?
Fødevareekspert Charlotte Mithril har set nærmere på citronmånen.
Kemi vs naturlige råvarer
For at kunne sammenligne med en hjemmelavet citronmåne har jeg bagt en citronmåne efter følgende opskrift: Citronmåne - nem opskrift på hjemmelavet citronkage
Den hjemmelavede citronmåne indeholder følgende ingredienser:
- Smør, rørsukker, økologisk citron (saft og skal), vaniljesukker, æg, bagepulver, hvedemel og sødmælk. Glasur: Flormelis og pasteuriseret æggehvide.
Til sammenligning indeholder Dan Cake citronmåne følgende ingredienser:
- Sukker, hvedemel, vegetabilsk olie (raps), æg, glukose-fruktosesirup, hvedestivelse, fugtighedsbevarende midler: glycerol; surhedsregulerende midler: natriumacetater, citronsyre; citronolie, limeolie, emulgatorer: mono- og diglycerider af fedtsyrer, polyglycerolestere af fedtsyrer; salt, mælkeprotein, hævemidler: natriumcarbonater, diphosphater; citronkoncentrat (0,2%), naturlig aroma og farve: blandede carotener.
Alene forskellen på mængden af ingredienser er iøjefaldende. Og man skal næsten have Den lille kemiker frem, for at kunne forstå ingredienslisten i Dan Cake citronmåne.
Sikkert er det, at der er langt fra de naturlige råvarer i en hjemmelavet citronmåne til ingredienserne i den færdiglavede Dan Cake citronmåne, der består af en lang række tilsætningsstoffer.
Flere kalorier i Dan Cake citronmåne
Den store mængde kemi gør desværre ikke Dan Cake citronmåne mere kalorielet. Tværtimod indeholder den 26 procent flere kalorier, nemlig 448 kcal per 100 gram kage mod 355 kcal i den hjemmelavede.
Ligeledes er fedt- og sukkerindholdet højere i Dan Cake citronmåne. Og det er på trods af, at der er en del smør i den hjemmelavede citronmåne.
Eneste fordel ved Dan Cake er et lavere indhold af mættet fedt, der skyldes, at der anvendes rapsolie i stedet for smørret i den hjemmelavede.
Mættet fedt skal vi helst ikke have for meget af ifølge de officielle kostråd, om end der de seneste år er sået tvivl om, hvorvidt mættet fedt også er så skadeligt som hidtil troet.
Vil du gerne skære ned på det mættede fedt, kan du godt anvende rapsolie i den hjemmelavede citronmåne i stedet for smør, men vær opmærksom på, at det har indflydelse på smagen.
Her kan du se forskellen i næringsindhold:
Dan Cake citronmåne, per 100 gram | Hjemmelavet citronmåne, per 100 gram | |
Energi, kcal | 448 | 355 |
Fedt, gram | 21 | 16,8 |
Mættede fedtsyrer, gram | 2,2 | 10,1 |
Kulhydrat, gram | 60 | 47,5 |
Heraf sukkerarter, gram | 39 | 33,7 |
Protein, gram | 4,9 | 3,87 |
Salt, gram | 0,73 | 0,36 |
Citronslik med kage konsistens
Men hvad med smagen - hvad er egentligt forskellen i smag på en færdiglavet og hjemmelavet citronmåne?
Jeg har smagt begge og har observeret følgende i forhold til duft, smag og konsistens:
Dan Cake citronmåne:
- Har en skarp og ensporet citronduft. Den er meget fast og svampet i konsistensen og en smule klistret/klæbrig i munden, hvilket til dels skyldes det betydelige lag af glasur, der er mere klistret, end når du laver det selv. Smagen er næsten slikagtig i sin skarpe citronsmag og høje sødme. Eftersmagen er ligeledes som efter syrlig vingummi eller lignende citronslik.
Hjemmelavet citronmåne:
- Dufter tydeligt af citron, men her er duften mindre skarp og mere afrundet og blander sig med duften af det øvrige bagværk fra smør, vanilje, æg osv. Konsistensen er saftig og den har en luftig struktur. Smagen er domineret af frisk citron sammen med vanilje. Den er temmelig sød, men det kræver også en del sødme, at afbalancere syrligheden fra citronen.
Hvilken der smager bedst er selvfølgelig en smagssag. Hvis du godt kan lide den mere slikagtige, meget søde og en anelse kunstige citronsmag med en svampet og klistret konsistens, så skal du vælge Dan Cake citronmåne.
Er du derimod til en mere rund smag af både citron, vanilje og smør og en mere luftig krumme, så skal du bage din citronmåne selv.
Personligt er jeg dog ikke i tvivl om, hvilken jeg vil foretrække: Jeg vil til enhver tid foretrække den hjemmelavede variant.
Selvom jeg har spist min del af Dan Cake citronmåner i sin tid og faktisk havde set frem til en nostalgisk mundfuld, så har jeg svært ved at holde af den syntetiske smag og klistrede konsistens.
Derimod er den hjemmelavede citronmåne en dejlig og saftig mundfuld, fuld af frisk citronsmag. Da den også består af rene råvarer uden kemi og ovenikøbet er sundere, er det ikke et svært valg for mig.
Men prøv selv at vurdere. Kagen er nem at bage selv (se opskriften ovenfor), og Dan Cake citronmåne kan købes mange steder – det er en sjov test for sanserne.
Kilder: Dancake.dk og Vitakost.
Læs også denne artikel om kager fra Lagkagehuset:
Kager fra Lagkagehuset - ikke som hjemmebagt
Din vurdering
-
Dan Cake citronmåne - kage eller kemi?
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments