Færdiglavet kransekage er nemt og bekvemt, men hvordan er smag og indhold i forhold til en hjemmelavet kransekage?
Kransekage er en fast bestanddel af nytårsaften, men spises også ved andre festlige lejligheder. Men kan du lige så godt købe en færdiglavet kransekage i supermarkedet og slippe for arbejdet i køkkenet?
Færdiglavet kransekage kan købes i diverse supermarkeder fra for eksempel Karen Volf. Her er der fire stykker i en pakke (i alt 160 gram) til kun 15 kroner, hvilket er noget billigere end hvis du skal købe for eksempel bagerens kransekage.
Men hvad er der i den færdiglavede kransekage fra supermarkedet?
Hvad er der i?
I en hjemmelavet kransekage skal du blot bruge tre ingredienser:
Marcipan, flormelis og æggehvide.
Ingredienslisten er dog betydeligt længere i en færdiglavet kransekage. Her er ingredienslisten for Karen Volf Originale Kransekager:
Sukker, 26% konfektmasse (mandler (53%), sukker, vand, glukosesirup, konserveringsmiddel (E202)), invertsukker, æggehvidepulver, stivelse (hvede, majs), vallepulver (mælk), hvedefibre, vegetabilsk fedtstof (palmekerneolie, palmeolie, sheaolie), vegetabilske emulgatorer (E492, E322), 3% bittermasse (mandler (45%), sukker, vand), rapsolie, tørret glucosesirup, 1% fedtfattigt kakaopulver, stabilisator (E420), emulgator (solsikkelecithin).
På forsiden af pakken står der ”Bagt til at dele – siden 1890”, men det er næppe denne opskrift, der har været brugt i 1890 inden køkkenkemiens fremtog.
25 ingredienser
Hele 25 ingredienser er der i en færdiglavet kransekage fra Karen Volf. Et betydeligt tal i forhold til den hjemmelavede variant med blot tre ingredienser.
Og ser man på karakteren af ingredienserne, er der ikke mange af dem, der er at finde i et almindeligt husholdningskøkken.
Tilsætningsstoffer som konserveringsmiddel, emulgatorer og stabilisatorer er blandt ingredienserne i den færdiglavede kransekage.
Vil du undgå tilsætningsstoffer, skal du altså nok bage din kransekage selv eller spørge til ingredienserne i bagerens kransekage (den kan nemlig også indeholde tilsætningsstoffer).
Marcipan eller konfektmasse?
Hovedingrediensen i kransekage er marcipan, der består af malede mandler og sukker.
Ren rå marcipan skal ifølge Fødevarestyrelsen indeholde minimum 60 procent mandler og må ikke indeholde tilsætningsstoffer.
Som det ses af ingredienslisten på Karen Volf Kransekager, er den lavet af såkaldt konfektmasse og ikke den rene rå marcipan.
Konfektmasse er et mere løst begreb og indeholder i dette tilfælde kun 53 procent mandler og er tilsat konserveringsmiddel.
Da marcipan er hovedingrediensen i kransekage, har kvaliteten af marcipanen selvsagt stor betydning for smagen.
Næringsindhold i kransekage
Ser man på næringsindholdet i en færdiglavet kransekage sammenlignet med en hjemmelavet, er der overordnet samme mængde kalorier i de to. Dog er der lidt forskel på, hvor kalorierne kommer fra.
Der er betydeligt mere sukker i en færdiglavet kransekage, der består af hele 57 procent sukker. I en hjemmelavet er der omkring 43 procent sukker.
Til gengæld er fedtindholdet en smule højere i en hjemmelavet kransekage. Mængden af mættet fedt, som vi helst ikke skal have for meget af, er dog højere i den færdiglavede version.
Fedtet i kransekage kommer primært fra mandlerne, der indeholder sunde fedtsyrer. Det forklarer også det højere fedtindhold (men lavere indhold af mættet fedt) i den hjemmelavede kransekage, da der simpelthen er flere mandler i denne.
Du kan se det samlede næringsindhold i de to typer kransekage her:
Indhold per 100 gram | Færdiglavet kransekage* | Hjemmelavet kransekage** |
Energi (kcal) | 413 | 396 |
Fedt (g) | 14 | 18,3 |
- heraf mættet fedt (g) | 3,9 | 1,4 |
Kulhydrater (g) | 63 | 47,5 |
- heraf sukkerarter (g) | 57 | 43,3 |
Kostfibre (g) | 5,8 | 1,1 |
Protein (g) | 4,9 | 9 |
Salt (g) | 0,08 | 0,05 |
* Karen Volf Original Kransekager
** Opskrift fra madensverden.dk (se link i bunden af artiklen)
Hjemmelavet kransekage
Hvordan du foretrækker smagen i din kransekage er selvfølgelig individuelt.
Den færdiglavede kransekage fra Karen Volf er meget sød, hvilket ikke undrer, når man ser det høje sukkerindhold. Den er desuden temmelig tør i konsistensen.
Vil du sikre dig, at du får en velsmagende kransekage, er det utroligt nemt at lave det selv.
Så kan du selv kan bestemme hvor sød den skal være, og du kan undgå de mange tilsætningsstoffer fra den færdiglavede variant.
Det kan betale sig at vælge en god marcipan med en ren og lækker mandelsmag. Se forskellen i smag og indhold på de forskellige typer marcipan i vores smagstest af marcipan her:
Mangler du en opskrift på hjemmelavet kransekage, så prøv denne, der er meget nem at gå til:
Kransekage opskrift - hjemmelavede kransekagestykker
Kilder: Fødevarestyrelsen
Comments
No Comments