Kager fra Lagkagehuset indeholder ofte en lang række tilsætningsstoffer som emulgator, aromastoffer, farvestoffer og konserveringsmiddel.
Hvis du tror, at kager fra Lagkagehuset indeholder de samme ingredienser, som du selv ville bruge hjemme i køkkenet, så kan du desværre blive skuffet.
Et hurtigt kig på ingredienslisten for en række forskellige kager fra det populære bageri afslører, at der er en del andet i kagerne end de gængse ingredienser som mel, sukker og æg.
Kagerne indeholder nemlig en lang række af tilsætningsstoffer som emulgatorer, surhedsregulator, aromastoffer, farvestoffer, konserveringsmiddel, modificeret stivelse, geleringsmiddel og melbehandlingsmiddel.
Hvad er der i?
To eksempler på forskellige klassiske kager fra Lagkagehuset er blåbærtærte og kanelstang. Her kan du læse mere om, hvad der er i de to kager:
Blåbærtærte fra Lagkagehuset
Blåbærtærten fra Lagkagehuset beskrives på følgende måde:
Blåbærtærter er lavet efter pund til pund-princippet, hvor ingredienserne til grunddejen indgår i ligelige mængder. I dejen er mørke og hvide chokoladestykker, samt blåbær. Tærten er pyntet med hvid creme, friske blåbær, hvide chokoladespåner samt drysset med flormelis.
Det lyder jo meget lækkert og fortæller om friske og naturlige råvarer som friske blåbær og chokolade.
Ser man på ingredienslisten, ser den dog noget anderledes ud, end hvis man skulle bage en blåbærtærte med chokolade hjemme.
Blåbærtærten fra Lagkagehuset indeholder nemlig en lang række forskellige emulgatorer, aromastoffer, farvestof, geleringsmiddel og melbehandlingsmiddel.
Se hele listen over ingredienser i Blåbærtærten fra Lagkagehuset her:
Ingrediensliste: Margarine (palmeolie, rapsolie, vand, salt, emulgator (E322, E471, E475), surhedsregulator (E330), naturlig aroma, vitamin A), sukker, pasteuriserede helæg, blåbær, hvedemel, hvid overtræk (sukker, vegetabilsk fedt (palme, solsikke, chia, raps), sødmælkspulver, skummetmælkspulver, emulgator (sojalecithin), naturlig vaniljearoma), flormelis (sukker, kartoffelstivelse), overtrækschokolade (sukker, kakaosmør, sødmælkspulver, emulgator (sojalecithin), naturlig vaniljearoma), chokoladedråber (kakaomasse, sukker, dextrose, emulgator (sojalecithin) ), chokoladespåner (sukker, sødmælkspulver, kakaosmør, emulgator (sojalecithin), naturlig vaniljearoma), cremepulver (sukker, modificeret stivelse, vallepulver, kokosolie, hævemiddel (E339, E450, E516), geleringsmiddel (E401), farve (E160a), aroma), vaniljesukker (sukker, kartoffelmel, vaniljepulver, vaniljearoma, vaniljeekstrakt), bagepulver (hævemiddel (E450, E500), majsstivelse), melbehandlingsmiddel (E300).
Friskbagt kanelstang fra Lagkagehuset
En anden af de populære kager fra Lagkagehuset er en friskbagt kanelstang, der beskrives på følgende måde:
Selv om denne kanelstang hører under kategorien wienerbrød, er den faktisk slet ikke lavet af wienerbrødsdej. Den er derimod lavet af en blød hvededej, som du kender fra eksempelvis teboller.
Dejen til kanelstangen bliver rullet sammen med, og smurt med en kraftig hjemmelavet kanelblanding, endeligt tilføjes der lidt vaniljecreme før den bliver pyntet med glasur.
Igen lyder det jo lækkert og med brug af ord som ’hjemmelavet’ giver det associationer til, hvordan man ville lave kanelstangen hjemme i eget køkken.
Ingredienslisten afslører dog igen her, at kanelstangen fra Lagkagehuset er langt fra en hjemmelavet af slagsen.
Tilsætningsstoffer som modificeret stivelse, fortykningsmiddel, konserveringsmiddel, geleringsmiddel, farvestof, aroma, surhedsregulator, emulgatorer, antioxidant, melbehandlingsmiddel og enzymer er at finde på listen over den ”friskbagte” kanelstang.
Se hele listen over ingredienser i Friskbagt kanelstang fra Lagkagehuset her:
Ingrediensliste: Hvedemel, creme (vand, sukker, skummetmælkspulver, palmeolie, modificeret stivelse (E1442), fortykningsmiddel (E460), konserveringsmiddel (E202), salt, geleringsmiddel (E407), farve ( E160a), naturlig vaniljesmag, surhedsregulator (E331iii), vaniljestang), margarine (palmeolie, rapsolie, vand, salt, emulgator (E322, E471, E475), surhedsregulator (E330), naturlig aroma, vitamin A), farin, flormelis (sukker, kartoffelstivelse), gær, sukker, pasteuriserede helæg, vegetabilske olier (palme, rapsfrø), sukker, hvedemel, emulgator (E481), dextrose, antioxidant (E300), enzymer [hvede], vand, rapsolie, glukose sirup, sukker, vand, melasse, (sulfit), (E500), (E507), hvedegluten, hvedemel, emulgator (E472e), rapsolie, maltmel af hvede, melbehandlingsmiddel (E300), enzymer (hvede), kanel, palmeolie MB, rapsolie, vand, salt, emulgator (E471, E475), emulgator (E322), surhedsregulerende middel (E330), naturlig aroma, vitamin A, salt med jod, melbehandlingsmiddel (E300).
Margarine i stedet for smør
Ud over den lange række af tilsætningsstoffer, er mange kager fra Lagkagehuset bagt med margarine eller vegetabilske fedtstoffer i stedet for smør.
Smør er et dyrere produkt, men giver også en særlig god smag til bagværk. Den manglende smag fra smørret kan erstattes af aromastoffer, der dog ikke giver den samme gode smag.
Margarinen og de vegetabilske fedtstoffer i kager fra Lagkagehuset er typisk baseret på palmeolie, rapsolie, solsikkeolie og kokosolie.
Anvendelsen af palmeolie i fødevarer er omdiskuteret, da produktionen er problematisk set i et bæredygtighedsperspektiv.
Ofte ryddes der nemlig store arealer med regnskov for at give plads til produktionen af palmeolie, hvilket går ud over både klima og dyreliv.
Bag selv
Vil du være sikker på at undgå tilsætningsstoffer, kan du bage dine kager selv.
Her er opskrifter på både blåbærtærte og kanelstang – begge er fantastisk lækre og slet ikke så svære at lave.
Blåbærtærte - lækker tærte med blåbær
Kanelstang - lækker og hjemmelavet med remonce
Læs også denne artikel om indholdet i den klassiske citronmåne:
Del dine ideer og tanker med os andre her: