• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Æble - fakta, viden og opskrifter med æbler

Æble - fakta, viden og opskrifter med æbler

Billede med æble.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 27. juni 2025 - Udgivet: 17. april 2025

Her får du de bedste opskrifter med æble på Madens Verden. Skønne retter og kager med æbler, med alt fra æblekage til salater og mange flere æbleopskrifter.

Æbler tilhører ligesom pærer, rosenfamilien. Æblet har været en del af vores kost i tusindvis af år, og mon ikke at du også husker historien om Eva og Adam og denne forbudne frugt.

Men selv om æblet måske har fandtes, ligeså længe som vi har, så er dets oprindelse stadig usikker, da æbletræer er vildtvoksende flere steder i verden.

Æbler er i øvrigt frugter fra æbletræet (Malus domestica) og tilhører rosenfamilien. Og der findes over 7.000 sorter af æbler i verden. Nogle er søde, andre sure.

Indhold
  • Her får du de bedste opskrifter med æble på Madens Verden. Skønne retter og kager med æbler, med alt fra æblekage til salater og mange flere æbleopskrifter.
  • I køkkenet
  • De bedste sorter
  • Sæson i Danmark
  • Sundhed i æblerne
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Opskrifter med æbler
  • Æblekage med kanel, remonce og creme
  • Æblecrumble
  • Æblemuffins
  • Æblegrød
  • Nem æblekage med marcipan i bradepande - lækker opskrift
  • Gammeldags æblekage - nem og klassisk opskrift
  • Æbletærte
  • Kringle med æble, kanel og remonce
  • Spidskålssalat med æble og avocado
  • Gammeldags bradepandekage med æbler og kanel
  • FAQ
  • Kommentarer

I køkkenet

Æblet er nærmest vores nationalfrugt, da vores klima gør, at vi kan dyrke et utal af sorter. Mange er saftige og sprøde.

Der er en hel verden af anvendelsesmuligheder i køkkenet, og de kan nydes både kolde og varme.

Du kan eksempelvis bruge dem i brød og bagværk, kager, desserter, i frugtsalat, salater, som snack, i retter som boller i karry og æbleflæsk.

Andre kendte retter er æblegrød og æblemos, æblechips i ovnen, og så er de gode at koge sammen med havregrød.

De bedste sorter

Pometet, som er et institut under Københavns Universitet, udgav på et tidspunkt et testresultat af æblesorters anvendelsesmuligheder.

Her konkluderes blandt andet, at det mest saftige æble er Gul Gråsten og så Elshof, Aroma, Ondrupmose samt Jonagored.

Mest aromatiske spiseæbler er Filippa, Rød Ananas, Queens Cox, Ildrød Pigeon, Holsteiner Cox og Dronning Louise.

Sæson i Danmark

Faktisk er sæsonen utrolig lang, da de forskellige sorter modnes på forskellige tidspunkter. De tidligst modnede æbler er Discovery, Guldborg og Gråsten, som begynder at kunne høstes i august.

Herefter følger æblerne som perler på en snor gennem hele efteråret. Rød Jonagold er den seneste sort, som kan plukkes i december og langt inde i det nye år.

Sundhed i æblerne

Æbler indeholder en lang række vitaminer og mineraler, som alle er gavnlige og nødvendige for din krop og sundhed. De indeholder blandt andet C-vitamin, som er med til at styrke dit immunforsva.

Måske du også kender ordsproget på engelsk der hedder: ”An apple a day keeps the doctor away”, og der er en lille sandhed i det.

Æbler indeholder også et særligt kostfiber, pektin, som er godt for vores tarmes sundhed og flora, blandt andet skulle det fremme fordøjelsen. Læs her om revet æble er godt mod ondt i maven.

Opbevaring og holdbarhed

Hvis du opbevarer dine æbler i en frugtskål med andre frugter, risikerer du, at de andre frugter hurtigt bliver overmodne.

Det er bedre at opbevare dem køligt for sig selv, for eksempel i køleskab, kælder eller haveskur. Æblerne kan holde sig friske op til tre uger på køl og blot ganske få dage ved stuetemperatur.

Opskrifter med æbler

Her får du nogle af de bedste opskrifter med æbler på Madens Verden:

Æblekage med kanel, remonce og creme

4.7 fra 46 stemmer
Få verdens bedste æblekage opskrift. En uimodståelig kage i springform med æbler, kanel, remonce og creme, og den smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
verdens bedste æblekage

Æblecrumble

4.7 fra 118 stemmer
Min bedste opskrift på æblecrumble, der er en nem og hurtig crumble med æbler og grovvalsede havregryn. Kan også laves uden mel.
Gå til opskrift
billede med æblecrumble

Æblemuffins

5 fra 2 stemmer
Sådan bager du de lækreste æblemuffins med kanel. Store, luftige og svampede muffins med masser af æbler, og de er meget nemme at bage.
Gå til opskrift
æblemuffins

Æblegrød

4.7 fra 42 stemmer
God æblegrød med vanilje og sukker er en rigtig dansk klassiker. Æblegrød skal koge i 10 minutter, og her er den med økologisk rørsukker.
Gå til opskrift
æblegrød

Nem æblekage med marcipan i bradepande - lækker opskrift

4.9 fra 8 stemmer
Her får du min nemme opskrift på den bedste æblekage med marcipan og kanel, som du bager i en lille bradepande. En lækker kage til kaffen.
Gå til opskrift
Billede med æblekage med marcipan

Gammeldags æblekage - nem og klassisk opskrift

4.9 fra 21 stemmer
Gammeldags æblekage fra mormors køkken med makron eller rasp. Æblekagen laves med æblekompot, makron eller rasp og flødeskum. Perfekt dessert.
Gå til opskrift
gammeldags æblekage med makron eller rasp

Æbletærte

4.8 fra 81 stemmer
Her får din min opskrift på en lækker og nem æbletærte, der laves med få ingredienser. Klassisk tærte med friske æbler på ca. 35 minutter.
Gå til opskrift
billederesultat for nem æbletærte

Kringle med æble, kanel og remonce

4.6 fra 28 stemmer
Her får du min bedste opskrift på lækker kringle med æble, kanel og remonce. En skøn og nem æblekringle med masser af snasket æblefyld.
Gå til opskrift
billede til kringle med æble og kanel

Spidskålssalat med æble og avocado

4.9 fra 70 stemmer
Her får du min opskrift på spidskålssalat med æble og avocado. En nem og lækker allround salat, som passer til stort set alle retter med kød.
Gå til opskrift
billede med spidskålssalat med æble og avocado

Gammeldags bradepandekage med æbler og kanel

4.8 fra 44 stemmer
Her får du Danmarks bedste opskrift på en gammeldags bradepandekage med æbler. Men se også hvordan den laves med kakao, rabarber eller pærer.
Gå til opskrift
billederesultat for bradepandekage med æbler og kanel

FAQ

Hvad er forskellen på røde og grønne æbler?

Røde æbler som eks. Gala, Ingrid Marie er ofte sødere og saftigere. Mens grønne æbler som eks. Granny Smith er mere syrlige og faste i kødet. Brug de søde æbler til snacks og bagning, mens de syrlige anvendes til salater og madlavning.

Hvordan undgår man brune æblestykker?

Du undgår brune stykker æble ved at dryppe med citronsaft.
Opbevar æblestykkerne lufttæt og køligt. Den brune farve skyldes Brunfarvning oxidationen, når æblet kommer i kontakt med luft.

Kan man fryse æbler?

Ja, men bedst som skrællede og skivede, evt. blancherede. Bruges senere til grød, kage, kompot eller æblemos. Holdbarhed er ca. 6–8 måneder i fryser.

Hvornår er der æblesæson i Danmark?

Tidlige sorter: august–september.
Sene sorter (bedst til opbevaring): oktober–november.
Mange sorter kan opbevares vinteren over køligt og mørkt.

Hvilke danske æblesorter er populære?

Ingrid Marie er sød, let krydret.
Filippa er syrlig og fast, god til mad.
Elstar er saftig og sød.
Discovery er tidlig, frisk og let parfumeret.

Hvor sunde er æbler?

Æbler er sunde. Næringsindhold pr. 100 gram er:
Kalorier: ca. 50 kalorier.
Kulhydrater: ca. 11–13 g (hovedsageligt frugtsukker).
Fibre: ca. 2–3 g.
C-vitamin: ca. 5–10 mg.
Indeholder også små mængder kalium og antioxidanter.

Hvordan opbevares æbler?

Opbevar æbler køligt og adskilt fra andre frugter, fordi de udskiller ethylen, som modner andre frugter hurtigere.

Er det bedst at skrælle æbler?

Nej. Spis æblet med skræl – her sidder de fleste fibre og antioxidanter.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften
sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her