Æbler er Danmarks frugt nummer et. Her kan du få fakta og viden om æblerne blandt andet om, hvor sunde de er. Se også vores lækre opskrifter.
Æbler tilhører ligesom pærer, rosenfamilien. Æblet har været en del af vores kost i tusindvis af år, og mon ikke at du også husker historien om Eva og Adam og denne forbudne frugt.
I det hele taget er der mange myter om æblet, for eksempel skulle et forgyldt æble indirekte være skyld i den trojanske krig.
Men selv om æblet måske har fandtes, ligeså længe som vi har, så er dets oprindelse stadig usikker, da æbletræer er vildtvoksende flere steder i verden.
I køkkenet
Æbler er nærmest vores nationalfrugt, da vores klima gør, at vi kan dyrke et utal af sorter. Mange saftige og sprøde.
Der er en hel verden af anvendelsesmuligheder i køkkenet, og de kan nydes både kolde og varme.
Du kan eksempelvis bruge dem i brød og bagværk, kager, desserter, i frugtsalat, salater, som snack, i retter som boller i karry og æbleflæsk.
Andre kendte retter er æblegrød og æblemos, æblechips i ovnen, og så er de gode at koge sammen med havregrød.
Ja, man kan nemt blive forpustet over alle de tilberedningsmuligheder der findes med æbler, og det er kun din egen fantasi, der sætter grænsen for, hvad de kan bruges til.
Hvis du sidder og har lyst til æbler efter at have læst med her, så kan du se opskrifter nederst i artiklen.
De bedste sorter
Pometet, som er et institut under Københavns Universitet, udgav på et tidspunkt et testresultat af æblesorters anvendelsesmuligheder.
Her konkluderes blandt andet, at det mest saftige æble er Gul Gråsten og så Elshof, Aroma, Ondrupmose samt Jonagored.
Mest aromatiske spiseæbler er Filippa, Rød Ananas, Queens Cox, Ildrød Pigeon, Holsteiner Cox og Dronning Louise.
Sæson i Danmark
Faktisk er sæsonen utrolig lang, da de forskellige sorter modnes på forskellige tidspunkter.
De tidligst modnede æbler er Discovery, Guldborg og Gråsten, som begynder at kunne høstes i august.
Herefter følger æblerne som perler på en snor gennem hele efteråret.
Rød Jonagold er den seneste sort, som kan plukkes i december og langt inde i det nye år.
Sundhed i æblerne
Det er ikke kun i køkkenet, at æblerne kan gøre noget godt. Det kan de nemlig også for vores generelle sundhed.
Æbler indeholder en lang række vitaminer og mineraler, som alle er gavnlige og nødvendige for din krop og sundhed.
De indeholder blandt andet C-vitamin, som er med til at styrke dit immunforsva.
Måske du også kender ordsproget på engelsk der hedder: ”An apple a day keeps the doctor away”, og der er en lille sandhed i det.
Æbler indeholder også et særligt kostfiber, pektin, som er godt for vores tarmes sundhed og flora, blandt andet skulle det fremme fordøjelsen.
Her kan du læse, om revet æble er godt mod ondt i maven.
Næringsindhold i æbler
Her er næringsindholdet for et uspecificeret æble per 100 gram. Da der er forskel på sorterne, varierer tallet alt efter sort.
Kalorier 55
Kulhydrater 12,1 gram
Kostfibre 2,2 gram
Protein 0,3 gram
Fedt 0,2 gram.
Kilde: Fooddata.dk.
Opbevaring og holdbarhed
Hvis du opbevarer dine æbler i en frugtskål med andre frugter, risikerer du, at de andre frugter hurtigt bliver overmodne.
Det er bedre at opbevare dem køligt for sig selv, for eksempel i køleskab, kælder eller haveskur.
Æblerne kan holde sig friske op til tre uger på køl og blot ganske få dage ved stuetemperatur.
Se en håndfuld af vores opskrifter her:
Hvad synes du om denne artikel?
-
Fakta om æbler