Her er min opskrift på et nemt surdejsbrød i gryde. Dejen skal blot røres sammen, hæves i otte timer, hvorefter du kan bage det lækre grydebrød med surdej.
Surdejsbrød i gryde er et lækkert madbrød, og med denne metode får altid det perfekte resultat.
Arbejdsindsatsen er også minimal, da dejen blot røres sammen med en grydeske, hvorefter dejen passer sig selv på køkkenbordet i otte timer.
Dejen, som jeg altså her har lavet med en surdej med rugmel, kommes derefter i en gryde, og bages samlet 45 minutter i ovnen. Nemmere bliver det ikke at bage grydebrød med surdej.
Se også: Verdens bedste franskbrød
Jeg har lavet brødet med kærnemælk, hvilket gør det super lækkert, og opskriften dig ét surdejsbrød i gryde.
Opskrift på surdejsbrød i gryde
Surdejsbrød i gryde med rugsurdej og kærnemælk
Ingredienser
- 150 gram vand - koldt
- 200 gram kærnemælk
- 5 gram gær
- 10 gram flydende honning
- 350 gram Manitoba hvedemel
- 75 gram surdej - her har jeg anvendt rugsurdej
- 10 gram salt
Sådan gør du
- Vej vand og kærnemælk af i en skål, og smuldr gæren i. Rør gæren ud i væsken.
- Rør derefter flydende honning i sammen med hvedemel (helst Manitoba), surdej og salt. Brug en grydeske, det er det nemmeste.
- Rør dejen igennem i ca. 30 sekunder.
- Beklæd skålen med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad nu dejen til dit surdejsbrød i gryde hæve i ca. 8 timer. Du kan godt nøjes med kortere tid ved at tilsætte lidt mere gær, men jeg synes brødet er bedst som beskrevet her.
- Forvarm din ovn til 250 grader varmluft, og stil en god stegegryde derind. Lad ovn og gryde blive gennemvarm.
- Tag dejen og fold den sammen fra alle fire sider, hvor dejen forsigtigt trækkes ind over midten.
- Læg dejen i den varme gryde og læg låg på. Vær opmærksom på, at både gryde og grydelåg kan tåle varmen i ovnen!
- Bag nu først dit surdejsbrød i gryde i 30 minutter med låget på, hvorefter låget tages af, og brødet bages færdig i yderligere 15 minutter. Altså nu uden låg. Her skrues varmen også ned til 225 grader.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Det færdigbagte surdejsbrød i gryde tages op af gryden og køles af på en rist. Pas på, da gryden er meget varm!
Grydebrødet med surdej er som sagt et perfekt madbrød, og du kan sagtens fryse det ned.
Se også: Luftige fødselsdagsboller
Maria
Hejsa
Kan dejen stå længere end 8 timer før den bages?
På forhånd tak for svar.
Mvh. Maria
Holger Rørby Madsen
Hej Maria
Det kan den godt, men sæt så mængden af gær lidt ned 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Louise
I din opskrift på surdej står der i kommentaren at dagen efter tages 50 g fra og fodres med “50 g rugmel og 50 g hvedemel .. er det så Alm ? - altså ikke groft mel? På forhånd tak fra en komplet nybegynder i surdej 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Louise
Yes - det er det 🙂
Rigtig god fornøjelse- det er skønt at lave sin egen surdej.
Alt det bedste
Holger