• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Ananas – fakta og opskrifter med den eksotiske frugt

Ananas – fakta og opskrifter med den eksotiske frugt

Billede med ananas.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 15. april 2025 - Udgivet: 15. april 2025

Ananas er frugten, de fleste mennesker elsker. Her får du viden om alt fra vitaminindhold og opskrifter til at spotte den perfekte frugt.

Ananas er bare eksotisk. Dens saft smager forrygende i en Piña Colada, den er prikken over i’et i en dessert og den er en foræring til mange retter, der skal have lige dele sødme og syrlighed.

Udover det er frugten også ualmindeligt sund og god for fordøjelsen. Den eneste ulempe ved ananas er det høje indhold af enzymet bromelin. Det er det, der gør, at dine læber af og til kan svie, når du spiser frugten.

Bromelin er et proteinspaltende enzym, og når den kommer i berøring med læberne, går den i gang med at spalte proteinet i læbernes celler. Mærkeligt at vide at ens mund bliver en lille kemifabrik, når ananas kommer ind i den.

Næringsindhold

En ananas indeholder først og fremmest masser af de vigtige C-vitaminer. Derudover er der også A-vitaminer i rigeligt mål samt gode mineraler for eksempel kalium.

Og så indeholder den omkring 50 kalorier pr. 100 gram.

Opbevaring

Ananas skal helst opbevares i stuetemperatur. Den har ikke godt af at ligge i køleskabet for mange dage, da den vil begynde at blive brunsort.

Frugten kan holde max. 10 måneder i fryseren. Bedst er det at skære frugten i stykker og komme den i en tæt pose, som fryses ned.

Sådan ved du, om ananas er moden

Det er så irriterende at vende hjem med ananas i indkøbsposen og glæde sig til at skære den ud. Når man så får fat i kniven og skærer, opdager man, at ananassen er umoden og næsten uspiselig.

En tommelfingerregel er, at du skal lugte til den. Hvis du ikke kan dufte noget, er den ikke moden. Du kan også prøve at klemme på frugten. Den skal gerne give lidt efter, men må ikke føles svampet. Hvis frugten er mørkegrøn, betyder det, at den er umoden og kedelig.

På den anden side må en ananas heller ikke være overmoden og gæret. Hvis den har revner, er fugtig på overfladen eller har en gæragtig lugt, så skal du holde dig fra den.

Her fik den sit navn

Ananas kan kun dyrkes tropiske og subtropiske egne. Oprindeligt er planten fra Sydamerika og indianerne kaldte den ”Den uovertrufne frugt”.

Spanierne med Columbus i spidsen tog både frugten og ordet med sig, da de sejlede tilbage til Europa. Kilder skriver om, hvordan Columbus opdagede denne mærkelige plante på Guadeloupe i 1493. Resten er historie.

Englænderne mente, at frugten lignede en stor kogle, derfor navnet pineapple – der kan oversættes til kogleæble.

Tips til ananas

Frugten har som nævnt et enzym, som nedbryder proteiner. Det er ikke rart for læberne, når enzymet begynder at arbejde, men til gengæld er det yderst brugbart til marinering.

Hvis du marinerer kød i frisk ananas-saft et par timer, før du steger, får du dejligt, mørt kød.

Omvendt vil enzymet ødelægge gelatinen i husblas, hvis du prøver at lave en rand eller fromage med ananassaft. Det betyder, at desserten ikke stivner. Hvis du får lyst til at lave en rand eller fromage, så sørg for at bruge saften og frugterne fra dåse.

Sådan gendyrker du en ananas

Toppen af den brugte ananas med blade skal du ikke bare smide ud. For du kan faktisk nemt gendyrke den eksotiske frugt.

Når du er færdig med at skære en ananas ud, kan du rense toppen ved at fjerne frugtkødet og de nederste blade, så du kan se bittesmå rødder hele vejen rundt om kanten.

Sæt toppen i et glas vand eller en vase. Hvis du er heldig, vil toppen begynde at skyde rødder i vandglasset. Eller gør som jeg viser dig i videoen. Herefter kan du plante den i en urtepotte og sætte den et lyst sted ved stuetemperatur.

Du vil ikke altid få en spiselig frugt ud af det, men en flot, eksotisk plante som du selv har lavet.

Opskrifter med ananas

Madensverden.dk har en række opskrifter med den tropiske frugt. Her får du et udvalg, som er lige til at kaste sig over.

Karry kylling i fad med ananas - bedste opskrift

4.8 fra 103 stemmer
En lækker opskrift på karry kylling i fad med ananas. Retten laves samlet i et fad, og steges 40 minutter i ovnen. En favorit hos de fleste.
Gå til opskrift
billede til karry kylling i fad med ananas

Amerikansk gryde med svinekød, ris, ærter og ananas

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på amerikansk gryde, der er en klassisk gryderet med svinekød, ris, ærter og ananas. Meget velsmagende og familievenlig.
Gå til opskrift
billede med amerikansk gryde

Pina Colada - den rigtige opskrift

4.7 fra 62 stemmer
Pina Colada er en klassisk cocktail med lys rom, ananas og kokos. Her er den rigtige opskrift, men også fakta og andre opskrifter af den.
Gå til opskrift
Pina Colada

Tropisk kylling med ananasring og fyld

5 fra 1 stemme
Min opskrift på tropisk kylling med ananasring og fyld. En både lækker og hurtig måde at servere kyllingebryst med masser af smag på.
Gå til opskrift
tropisk kylling med ananasring og fyld

Koteletter med ananas og karry i fad

4.8 fra 26 stemmer
Den bedste opskrift på koteletter med ananas i fad. Koteletterne krydres med karry, og steges i ovnen i en lækker karrysovs med ananassaft.
Gå til opskrift
billederesultat for koteletter med ananas

Ananas mojito

5 fra 3 stemmer
Ananas mojito er en himmelsk lækker drink med hvid rom, Malibu, friske mynteblade, ananas juice og masser af is. Kan også laves uden alkohol.
Gå til opskrift
ananas mojito

Hvidkålssalat med ananas, gulerødder og rosiner

5 fra 3 stemmer
Her får du min opskrift på hvidkålssalat med ananas, hvor der også er gulerødder og rosiner i. En salat, der passer til de fleste retter.
Gå til opskrift
hvidkålssalat med ananas

Asiatisk kyllingegryde med ananas

4.7 fra 7 stemmer
Sådan laver du en asiatisk kyllingergryde med ananas. En nem opskrift på en sund gryderet med asiatisk smag. Serveres med kogte ris.
Gå til opskrift
asiatisk kyllingegryde

Ananas salsa - nem salsa med rødløg og mynte

4.7 fra 3 stemmer
Ananas salsa er en nem og frisk salsa, der laves med rødløg og mynte. Den skønne opskrift får du her, og ananassalsa er bla. god til kylling.
Gå til opskrift
ananas salsa

Lækker og frisk ananas smoothie

4.6 fra 7 stemmer
Ananas smoothie er sommerens skønneste drik, der består af enlækker cremet smoothie med ananas, banan og vanilje.
Gå til opskrift
Glas med ananas smoothie

Fakta om ananas

🍍 Generelle fakta om ananas

  1. Oprindelse: Ananas stammer fra Sydamerika, især området omkring Paraguay og Brasilien. Den blev spredt til Europa af Columbus i 1493.
  2. Vokser ikke på træer: Selvom mange tror det – ananas vokser faktisk på jorden, på en lav plante med spidse blade.
  3. Frugtens opbygning: Hver "øje" på ananasen er faktisk en enkelt blomst, som er vokset sammen til en stor frugt. Det er altså en sammensat frugt!
  4. Det tager tid! En enkelt ananas kan tage op til 2 år at modne fra plantning til høst.

🍍 Sundhed og næring

  1. Rig på C-vitamin: En portion ananas (ca. 100 g) dækker over 70 % af det daglige behov for C-vitamin.
  2. Indeholder bromelain: Et enzym, der kan nedbryde proteiner – derfor kan ananas gøre kød mørt (bruges i marinader). Det er også grunden til, at frisk ananas kan give en prikkende fornemmelse på tungen.
  3. God for fordøjelsen: Bromelain hjælper også med at nedbryde maden i maven og har milde antiinflammatoriske egenskaber.
  4. Kalorielet: Ca. 50 kcal pr. 100 gram, så den er ret let og forfriskende – og uden fedt.

🍍 Andre sjove facts

  1. Ananas på pizza? Verdens mest diskuterede topping til pizza! Den "hawaiianske pizza" blev faktisk opfundet i Canada af en græsk mand i 1962!
  2. Symbol på gæstfrihed: I gamle dage i både Europa og Amerika var ananas et symbol på velkomst og luksus. Det var så sjældent og dyrt, at folk lejede dem til fester!
  3. Verdens største producent: Costa Rica er i dag verdens største eksportør af ananas.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Forsiden lige nu

billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften
kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her