Ananas er frugten, de fleste mennesker elsker. Her får du viden om alt fra vitaminindhold og opskrifter til at spotte den perfekte frugt.
Silhuetten er lige så velkendt som smagen. Ingen frugt er illustreret så meget som ananas. Du kan få en ananasformede lamper, gulvtæppe, dækkeservietter, tekrus – ja, lige hvad du vil.
For de fleste mennesker er den et symbol på sol, varme og velsmag. Det er næsten som om, man kan ane palmer på en kridhvid sandstrand, når man ser frugtens nopret ydre med de grønne blade, som stikker op som stive hårtotter.
Ananas er bare eksotisk. Dens saft smager forrygende i en Piña Colada, den er prikken over i’et i en dessert og den er en foræring til mange retter, der skal have lige dele sødme og syrlighed.
Udover det er frugten også ualmindeligt sund og god for fordøjelsen.
Den eneste ulempe ved ananas er det høje indhold af enzymet bromelin. Det er det, der gør, at dine læber af og til kan svie, når du spiser frugten.
Bromelin er et proteinspaltende enzym, og når den kommer i berøring med læberne, går den i gang med at spalte proteinet i læbernes celler.
Mærkeligt at vide at ens mund bliver en lille kemifabrik, når ananas kommer ind i den.
Læs også: Sådan tjekker du om en ananas er moden
Næringsindhold
En ananas indeholder først og fremmest masser af de vigtige C-vitaminer. Derudover er der også A-vitaminer i rigeligt mål samt gode mineraler for eksempel kalium.
55 kilokalorier (Kcal), 234 kilojoule (KJ).
Protein: 0,5.
Kulhydrater: 11,8.
Fedt: 0,4.
Opbevaring
Ananas skal helst opbevares i stuetemperatur. Den har ikke godt af at ligge i køleskabet for mange dage, da den vil begynde at blive brunsort.
Frugten kan holde max. 10 måneder i fryseren. Bedst er det at skære frugten i stykker og komme den i en tæt pose, som fryses ned.
Læs også: Sådan kan du skære en ananas ud på 5 minutter
Sådan ved du, om ananas er moden
Det er så irriterende at vende hjem med ananas i indkøbsposen og glæde sig til at skære den ud. Når man så får fat i kniven og skærer, opdager man, at ananassen er umoden og næsten uspiselig.
En tommelfingerregel er, at du skal lugte til den. Hvis du ikke kan dufte noget, er den ikke moden. Du kan også prøve at klemme på frugten. Den skal gerne give lidt efter, men må ikke føles svampet. Hvis frugten er mørkegrøn, betyder det, at den er umoden og kedelig.
På den anden side må en ananas heller ikke være overmoden og gæret. Hvis den har revner, er fugtig på overfladen eller har en gæragtig lugt, så skal du holde dig fra den.
Her fik den sit navn
Ananas kan kun dyrkes tropiske og subtropiske egne. Oprindeligt er planten fra Sydamerika og indianerne kaldte den ”Den uovertrufne frugt”.
Spanierne med Columbus i spidsen tog både frugten og ordet med sig, da de sejlede tilbage til Europa. Kilder skriver om, hvordan Columbus opdagede denne mærkelige plante på Guadeloupe i 1493. Resten er historie.
Englænderne mente, at frugten lignede en stor kogle, derfor navnet pineapple – der kan oversættes til kogleæble.
Tips til ananas
Frugten har som nævnt et enzym, som nedbryder proteiner. Det er ikke rart for læberne, når enzymet begynder at arbejde, men til gengæld er det yderst brugbart til marinering.
Hvis du marinerer kød i frisk ananas-saft et par timer, før du steger, får du dejligt, mørt kød.
Omvendt vil enzymet ødelægge gelatinen i husblas, hvis du prøver at lave en rand eller fromage med ananassaft. Det betyder, at desserten ikke stivner.
Hvis du får lyst til at lave en rand eller fromage, så sørg for at bruge saften og frugterne fra dåse.
Sådan gendyrker du en ananas
Toppen af den brugte ananas med blade skal du ikke bare smide ud. For du kan faktisk nemt gendyrke den eksotiske frugt.
Prøv vores opskrifter med ananas
Madensverden.dk har en række opskrifter med den tropiske frugt. Her får du et udvalg, som er lige til at kaste sig over.
- Koteletter med ananas og karry i fad
- Ristaffel - hyggemad med kylling, karry, ris og tilbehør
- Karry kylling i fad med ananas
- Asiatisk kyllingegryde med ananas
- Ananas salsa - nem salsa med rødløg og mynte
- Hvidkålssalat med ananas, gulerødder og rosiner
- Spidskålssalat med ananas og peberfrugt på 10 minutter
- Tacos med ananassalsa, svinekød og chilimayo
- Flækket mørbrad i airfryer med karry og ananas
- Ananas mojito drink med rom, Malibu, mynte og ananas
Del dine ideer og tanker med os andre her: