• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Parmesan - fakta om italienernes uundværlige ost

Parmesan - fakta om italienernes uundværlige ost

Billede med parmesan.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  29. april 2025 - Udgivet:  29. april 2025

Indhold

  1. Parmesan er ren magi. Den lagrede ost kan forvandle almindelig hverdagsmad til en oplevelse. Men hvad er det for en ost? Og hvilken skal man vælge?
  2. Sådan fremstilles osten
  3. Forskelle i smag
  4. Næringsværdi
  5. Opbevaring
  6. Opskrifter med parmesan
  7. Pasta i parmesansovs - nem opskrift
  8. Knuste rosenkål med parmesan
  9. Pasta med parmesan, spidskål og oksekød
  10. Mornay sauce
  11. Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)
  12. Kartofler med parmesan og citron (nemme ovnkartofler)
  13. Bagte edamamebønner i ovn på 20 minutter
  14. Gulerodsfritter med oregano og parmesan
  15. Marry me chicken
  16. Fyldte squash i ovn - nem opskrift
  17. Cacio e pepe
  18. Risotto - klassisk opskrift

Parmesan er ren magi. Den lagrede ost kan forvandle almindelig hverdagsmad til en oplevelse. Men hvad er det for en ost? Og hvilken skal man vælge?

Parmesan kaldes også ostens konge. Det er en fast modnet ost fra et større område i Italien, som har fået navnet Parmigiano-Reggiano efter to af distrikterne: Parma og Reggio Emilia.

Den er en traditionel italiensk ost med en lang historie, men i dag spiser vi den verden over. Og det kan mærkes i Italien. Her går 18 procent af al mælk til at fremstille parmesan.

Helt tilbage i middelalderen blev der fremstillet parmesan i Reggio Emilia, og historiske dokumenter fra det 13. århundrede viser, at parmesan blev fremstillet på nogenlunde samme måde som den dag i dag.

Såvel som Casanova og Decameron-forfatteren Boccaccio nævner parmesan i deres bøger, så det er en ædel ost, vi drysser over vores pasta.

Sådan fremstilles osten

Der er meget strikse regler for at fremstille Parmigiano-Reggiano. Først og fremmest er den kun ægte, hvis den er fra følgende steder: Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna til venstre for Reno-floden og Mantua til højre for Po-floden.

Årsagen skal findes i køernes græsarealer, som er perfekte til lige netop fremstillingen af denne type ost. Det er strengt forbudt at fodre malkekøerne med ensilage, foder af dyr og fermenteret foder.

Og mælkens kvalitet er essentiel, da der bruges hele 550 liter til en cirkelformet ost på ca. 24 centimeter i diameter.

Når man laver en parmesan, hældes morgenens friske mælk i en klokkeformet kobbergryde.

Her koagulerer osten langsomt med valle fra gårsdagens produktion. Ostemassen brydes herefter op med en spino - et traditionelt, italiensk værktøj.

Nu skal osten varmes op til 55 grader i 50 minutter, så den falder ned på bunden af gryden. Mejeristen fjerner osten, deler den i to hjul og placerer de to dele i forme.

Når ostene har taget form, kommer de i et saltbad, hvorefter de lagres i mindst et år.

Forskelle i smag

Parmesan har en skøn umami-smag, der forstærker smagen i en ret. Den kan sagtens spises alene i små blokke, man brækker af osten.

Den har nemlig ikke godt af at blive skåret, for smagen bliver ikke udløst på samme måde, som når man river eller brækker et stykke af.

Smagen er meget langt fra den revet ost, vi kan købe i små bøtter eller poser. Ofte vil man gå ud fra, at revet, italiensk ost i en pose er parmesan. Men det er ikke tilfældet.

Nogle producenter er meget kreative for at få os til at tro, at vi står med parmesan i hånden: Paesano eller Parmesan Style er blot nogle af navnene. Når du køber parmesan, skal den dels have navnet Parmigiano Reggiano, dels have et lille, sort, rundt logo med en ost i.

Det beviser, at osten er fremstillet i "Parmesan-regionerne" efter de rigtige forskrifter.

Det er muligt at købe oste, der er lagret helt op til 60 måneder, men det hører til sjældenhederne. De billigste er dem, der har lagret i 12 måneder. Herefter kommer den lækre 24 måneders ost, 36 måneders ost osv.

Jo længere lagringstid, desto mere intens smag og flere krystaller er der i ostene. Krystallerne er aminosyrer, der krystalliserer på grund af ostens lave fugtindhold.

Næringsværdi

Et højt indhold af kalk og fosfor, B12-vitaminer og K-vitaminer. Jo, den italienske ost er sund, så længe man spiser med måde.

Fedtindholdet er lidt mindre end i en almindelig mellemlagret, dansk ost. Her er energiindholdet for 100 gram parmesan:

Kalorier: 402
Proteiner: 32,4 gram
Fedt: 29,7 gram
Kulhydrater: 0 gram

Opbevaring

Glem alt om at lægge parmesanen i en plastikpose og smide den i køleskabet. Osten har det bedst, hvis du pakker den ind i et viskestykke, før du lægger den i køleskabet.

Her kan du eventuelt stænke viskestykket med lidt vand hver tredje-fjerde dag, så osten ikke bliver for tør. Du kan også lægge den i et patentglas, så den ikke tager smag efter de andre madvarer i køleskabet.

Du kan også fryse den ned i små blokke. Ser du hvide pletter eller områder på osten, skal du ikke kassere den. Det er ikke mug, blot salt der trænger ud af osten.

Opskrifter med parmesan

Her er udvalgte opskrifter med parmesanosten på Madens Verden:

Pasta i parmesansovs - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Få den bedste opskrift på pasta i parmesansovs, der her er lavet med kylling og asparges. Lækker italiensk hverdagsmad til hele familien.
Gå til opskrift
billede med pasta i parmesansovs

Knuste rosenkål med parmesan

4.9 fra 16 stemmer
Knuste rosenkål laves efter samme princip som knuste kartofler. Det er en anderledes måde at lave rosenkål på, og de smager skønt.
Gå til opskrift
Knust rosenkål

Pasta med parmesan, spidskål og oksekød

4.8 fra 4 stemmer
Her får du en lækker pasta med parmesan, og det er hurtig hverdagsmad. Pastaretten laves på under en halv time, og den er meget børnevenlig.
Gå til opskrift
billederesultat for pasta med parmesan

Mornay sauce

4.8 fra 8 stemmer
Opskrift på hjemmelavet mornay sauce, der er en ostesovs, der blandt andet er god til fisk eller gratin. Sovsen laves med parmesan.
Gå til opskrift
billederesultat for mornay sauce

Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)

4.8 fra 5 stemmer
Opskrift på verdens bedste pesto med basilikum, der er en basis pesto fra Italien med hvidløg, pinjekerner, olivenolie og parmesan.
Gå til opskrift
billede med italiensk pesto

Kartofler med parmesan og citron (nemme ovnkartofler)

4.4 fra 19 stemmer
Prøv denne opskrift på kartofler med parmesan. Det er nemme ovnkartofler, der vendes med en dressing af bla. parmesan og citron. God som tilbehør til kød.
Gå til opskrift
billede med kartofler med parmesan

Bagte edamamebønner i ovn på 20 minutter

4.8 fra 12 stemmer
Sådan laver du bagte edamamebønner i ovnen, og det er virkelig nemt. De sunde bønner vendes med lidt olie og parmesan, og bages i 20 min.
Gå til opskrift
billederesultat for bagte edamamebønner

Gulerodsfritter med oregano og parmesan

4.8 fra 5 stemmer
Gulerodsfritter er sunde og virkelig lækre. De smager dejligt af oregano, og i denne opskrift er de også vendt i lidt revet parmesan.
Gå til opskrift
Gulerodsfritter

Marry me chicken

5 fra 2 stemmer
Få min opskrift på marry me chicken, der er en klassisk og populær ret med kylling, soltørrede tomater og hvidløg i en let flødesovs.
Gå til opskrift
billede med marry me chicken

Fyldte squash i ovn - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Få min opskrift på fyldte squash med oksekød og soltørrede tomater. En skøn ret med squash fra det italienske køkken og de er nemme at lave.
Gå til opskrift
billede med fyldte squash

Cacio e pepe

4.8 fra 5 stemmer
Cacio e Pepe er en helt enkel ret, som opstod i Rom, men som spises over hele verden. Her er pastaen svøbt i en cremet Grana Padano-sovs.
Gå til opskrift
Cacio e pepe - italiensk pastaret

Risotto - klassisk opskrift

4.7 fra 11 stemmer
Her er den bedste opskrift på italiensk risotto. En nem grundopskrift med tips og tricks, og du kan også se en video med fremgangsmåde.
Gå til opskrift
billede med risotto
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her