I 2023 er det Mortensaften fredag den 10. november, og her får du opskrift på and, sovs samt tilbehør og dessert til Mortens aften.
Mortensaften falder i 2022 torsdag den 10. november, og her skal vi selvfølgelig have en god and med tilbehør og en lækker dessert.
Og for at du kan lave den perfekte andesteg Mortensaften, får du her opskrift på både and, andesovs, brunede kartofler og en skøn rødkålssalat.
Som dessert vil jeg anbefale en cremet risalalamande eller en hjemmelavet fløderand.
Vi starter med opskriften på and. Her følger stegetiden, hvor du steger anden ved 160 grader varmluft i ovnen, og stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen på anden.
Men jeg vil anbefale ikke at købe og stege ænder på under tre kilo.
Andesteg kan laves både i ovn eller i grill, og fremgangsmåden er sådan set den samme. I grillen skal anden steges ved en indirekte varme.
Du kan også lave mortensand på spyd - og her finder du min opskrift med and på rotisserie, Denne andesteg er virkelig også lækker.
Andesteg til Mortens aften
Kernetemperaturen i en and skal i øvrigt være på 75 grader, og jeg vil anbefale dig at anvende et stegetermometer, så du får stegt anden helt perfekt.
Så er der sovsen til anden. Og det er en vigtig del. Her er opskriften på den bedste sovs til and, og det er faktisk overhovedet ikke svært at lave en lækker sovs til mortensanden.
Video
I denne video kan du se, hvordan du steger den perfekte andesteg til Mortensaften 2022:
Tilbehør
Traditionelt tilbehør til anden mortensaften er naturligvis brunede kartofler. De er nemme at lave, og der findes mange opskrifter på de brunede kartofler.
Jeg har eksperimenteret en del med tilberedningen af brunede kartofler, og mener at denne opskrift er den bedste.
Her er der anvendt sukkervand, og det gør tilberedningen af de brunede kartofler noget nemmere.
Rødkålssalat kan laves på mange måder. Der er selvfølgelig den klassiske og gammeldags rødkål, men jeg synes faktisk denne salat med rødkål er mere frisk til den federe andemenu.
Salaten laves af frisksnittet rødkål, der blandes med æbler og klementiner, inden der tilsættes lidt citronsaft. Dermed får du lidt syre til andekød og sovs.
Lidt ristede mandler passer også godt til, men de kan også godt undværes.
Dessert
Og hvis du stadig har lidt appetit tilbage, så kan der afsluttes med verdens bedste risalamande med masser af mandelsplitter.
Risengrøden koges af sødmælk, og derefter vendes den med rigelige mængder flødeskum.
Dette er den klassiske opskrift på risalamande, og den er som mormor lavede den.
Og sådan her jævner du i øvrigt kirsebærsaucen, så den altid bliver perfekt. For kirsebærsovs hører selvfølgelig til.
Og således har du den perfekte mortensaften menu med and og tilbehør.
Har du rester tilbage, er det nemt at lune dagen efter til en god frokost.
Se her hvordan du nemmest og bedst genopvarmer andesteg så anden ikke bliver tør.
Er du mere til gås, kan du her se hvordan man steger en gåsesteg.
Hvorfor holder vi Mortens Aften?
Mortensaften i november er lig med andesteg og brunede kartofler. Men hvorfor spiser vi det? Og hvem var ham Morten egentlig?
Mortens aften er temmelig speciel. Mange familier fastholder traditionen med at spise andesteg med sovs, brunede kartofler og rødkål lige netop denne aften.
Men ikke alle ved, hvorfor vi holder aftenen i hævd.
Ikke som jul
Det er ikke lige som jul, hvor vi pynter op og køber gaver, eller påske hvor vi laver gækkebreve og spiser påskefrokost.
Der er ikke nogen skikke eller traditioner op til Morten saften, heller ikke nogen efter, den er der ligesom bare den 10. november.
Navnet Mortensaften er lige så underligt, da vi egentlig fejrer en biskop ved navn Martin.
Martin af Tours blev født i år 336 i det land, der nu hedder Ungarn.
Hævnede sig på gæs
Hans forældre var romere, så Martin blev romersk soldat i Gallien, indtil han blev grebet af kristendommen og endte som munk i Tours.
Martin havde det fint som munk, men befolkningen mente, at han skulle være biskop, fordi han var så hellig og god en mand.
Det mente han bestemt ikke, så han gemte sig for de kristne i en gåsesti.
Gæssene sladrede om deres ubudne gæst og Martin endte som biskop. Nu var denne biskop ikke helt så godhjertet, som man skulle tro.
Han blev nemlig så hævngerrig på de skræppende gæs, at han besluttede, at hver familie skulle slagte og spise gås en bestemt aften hvert år.
Og derfor har vi siden fejret Mortensaften, hvor vi dog i dag oftere spiser and end gås.
Se også her hvordan du bedst tør en and op.
Din bedømmelse
-
Mortens aften 2023
Stem her
( stemmer)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Raft
Ja, hvor det forunderligt - vi spiser and for at hævne os på gæssene der røbede Morten!!!
Hvorfor det??
Da jeg var barn spiste vi gåsesteg Mortens aften!