• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Opsamlinger › Mortensaften 2024

Mortensaften 2024

Mortensaften and til Mortens aften
Del gerne:
35
SHARES
FacebookMessenger35PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 18. oktober 2024 - Udgivet: 18. oktober 2024

I 2024 er det Mortensaften søndag den 10. november, og her får du opskrift på and, sovs samt tilbehør og dessert til Mortens aften.

Mortensaften falder i 2024 søndag den 10. november, og her skal vi selvfølgelig have en god and med tilbehør og en lækker dessert.

Og for at du kan lave den perfekte andesteg Mortensaften, får du her opskrift på både and, andesovs, brunede kartofler og en skøn rødkålssalat.

Som dessert vil jeg anbefale en cremet risalalamande eller en hjemmelavet fløderand.

Vi starter med opskriften på and. Her følger stegetiden, hvor du steger anden ved 160 grader varmluft i ovnen, og stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen på anden.

Men jeg vil anbefale ikke at købe og stege ænder på under tre kilo.

Andesteg kan laves både i ovn eller i grill, og fremgangsmåden er sådan set den samme. I grillen skal anden steges ved en indirekte varme.

Du kan også lave mortensand på spyd - og her finder du min opskrift med and på rotisserie, Denne andesteg er virkelig også lækker.

Andesteg til Mortens aften

Kernetemperaturen i en and skal i  øvrigt være på 75 grader, og jeg vil anbefale dig at anvende et stegetermometer, så du får stegt anden helt perfekt.

billederesultat for stegetid på and og andesteg

Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)

Så er der sovsen til anden. Og det er en vigtig del. Her er opskriften på den bedste sovs til and, og det er faktisk overhovedet ikke svært at lave en lækker sovs til mortensanden.

andesovs

Andesovs

Video

I denne video kan du se, hvordan du steger den perfekte andesteg til Mortensaften 2024:

Tilbehør

Traditionelt tilbehør til anden mortensaften er naturligvis brunede kartofler. De er nemme at lave, og der findes mange opskrifter på de brunede kartofler.

Jeg har eksperimenteret en del med tilberedningen af brunede kartofler, og mener at denne opskrift er den bedste.

Her er der anvendt sukkervand, og det gør tilberedningen af de brunede kartofler noget nemmere.

billederesultat for brunede kartofler

Brunede kartofler

Rødkålssalat kan laves på mange måder. Der er selvfølgelig den klassiske og gammeldags rødkål, men jeg synes faktisk denne salat med rødkål er mere frisk til den federe andemenu.

Salaten laves af frisksnittet rødkål, der blandes med æbler og klementiner, inden der tilsættes lidt citronsaft. Dermed får du lidt syre til andekød og sovs.

Lidt ristede mandler passer også godt til, men de kan også godt undværes.

rødkålssalat

Rødkålssalat - bedste opskrift med æble og granatæble

Dessert

Og hvis du stadig har lidt appetit tilbage, så kan der afsluttes med verdens bedste risalamande med masser af mandelsplitter.

Risengrøden koges af sødmælk, og derefter vendes den med rigelige mængder flødeskum.

Dette er den klassiske opskrift på risalamande, og den er som mormor lavede den.

risalamande med kirsebærsauce og mandler

Risalamande

Og sådan her jævner du i øvrigt kirsebærsaucen, så den altid bliver perfekt. For kirsebærsovs hører selvfølgelig til.

Og således har du den perfekte mortensaften menu med and og tilbehør.

Har du rester tilbage, er det nemt at lune dagen efter til en god frokost.

Se her hvordan du nemmest og bedst genopvarmer andesteg så anden ikke bliver tør.

Er du mere til gås, kan du her se hvordan man steger en gåsesteg.

Hvorfor holder vi Mortens Aften?

Mortensaften i november er lig med andesteg og brunede kartofler. Men hvorfor spiser vi det? Og hvem var ham Morten egentlig?

Mortens aften er temmelig speciel. Mange familier fastholder traditionen med at spise andesteg med sovs, brunede kartofler og rødkål lige netop denne aften.

Men ikke alle ved, hvorfor vi holder aftenen i hævd.

Ikke som jul

Det er ikke lige som jul, hvor vi pynter op og køber gaver, eller påske hvor vi laver gækkebreve og spiser påskefrokost.

Der er ikke nogen skikke eller traditioner op til Morten saften, heller ikke nogen efter, den er der ligesom bare den 10. november.

Navnet Mortensaften er lige så underligt, da vi egentlig fejrer en biskop ved navn Martin.

Martin af Tours blev født i år 336 i det land, der nu hedder Ungarn.

Hævnede sig på gæs

Hans forældre var romere, så Martin blev romersk soldat i Gallien, indtil han blev grebet af kristendommen og endte som munk i Tours.

Martin havde det fint som munk, men befolkningen mente, at han skulle være biskop, fordi han var så hellig og god en mand.

Det mente han bestemt ikke, så han gemte sig for de kristne i en gåsesti.

Gæssene sladrede om deres ubudne gæst og Martin endte som biskop. Nu var denne biskop ikke helt så godhjertet, som man skulle tro.

Han blev nemlig så hævngerrig på de skræppende gæs, at han besluttede, at hver familie skulle slagte og spise gås en bestemt aften hvert år.

Og derfor har vi siden fejret Mortensaften, hvor vi dog i dag oftere spiser and end gås.

Se også her hvordan du bedst tør en and op.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen

    november 10, 2024 at 4:31 pm

    Hvad synes du om artiklen?

    Svar
  2. Birgit-Marie Silword

    november 10, 2024 at 4:07 pm

    Jeg har brugt flere af opskrifterne!
    Synes de er fine og siger tak!
    En opskrift skal stå sammen med billedet og forklaringen.

    Svar
  3. Raft

    november 09, 2022 at 11:53 am

    Ja, hvor det forunderligt - vi spiser and for at hævne os på gæssene der røbede Morten!!!
    Hvorfor det??
    Da jeg var barn spiste vi gåsesteg Mortens aften!

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Forsiden lige nu

Flytte hjemmefra opskrifter
Flytte hjemmefra opskrifter - nemme og billige retter til unge→ Se opskriften
spansk kylling
Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo→ Se opskriften
billederesultat for råstegte gulerødder med spidskål
Råstegte gulerødder med spidskål→ Se opskriften
sprøde blomkålsnuggets med cornflakes
Sprøde blomkålsnuggets med knuste cornflakes - nem opskrift→ Se opskriften
pasta med adamamebønner
Pasta med edamamebønner - pastaret med sojabønner→ Se opskriften
billederesultat for nem kylling
Nem kylling med tomater og marinade på 20 minutter→ Se opskriften
Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
spinatsalat med edamamebønner
Spinatsalat med edamamebønner→ Se opskriften
boller med havreklid
Boller med havreklid - langtidshævede og sprøde brød→ Se opskriften
Billede med ingefær.
Ingefær - fakta og de gode opskrifter med den sunde rod→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her