I 2020 er det Mortensaften tirsdag den 10. november, og her får du opskrift og stegetid på and, en god sovs samt tilbehør og dessert.
Mortensaften falder i 2020 tirsdag den 10. november, og her skal vi selvfølgelig have en god and med tilbehør og en lækker dessert.
Og for at du kan lave den perfekte andesteg Mortensaften, får du her opskrift på både and, andesovs, brune kartofler og en skøn rødkålssalat.
Som dessert vil jeg anbefale en cremet risalalamande eller en hjemmelavet fløderand.
Vi starter med opskriften på and. Her følger stegetiden, hvor du steger anden ved 160 grader varmluft i ovnen, og stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen på anden.
Men jeg vil anbefale ikke at købe og stege ænder på under tre kilo.
Andesteg kan laves både i ovn eller i grill, og fremgangsmåden er sådan set den samme. I grillen skal anden steges ved en indirekte varme.
Du kan også lave mortensand på spyd - og her finder du min opskrift med and på rotisserie, Denne andesteg er virkelig også lækker.
Andesteg til mortensaften
Kernetemperaturen i en and skal i øvrigt være på 75 grader, og jeg vil anbefale dig at anvende et stegetermometer, så du får stegt anden helt perfekt.
Så er der sovsen til anden. Og det er en vigtig del. Her er opskriften på den bedste sovs til and, og det er faktisk overhovedet ikke svært at lave en lækker sovs til mortensanden.
Tilbehør
Traditionelt tilbehør til anden mortensaften er naturligvis brunede kartofler. De er nemme at lave, og der findes mange opskrifter på de brunede kartofler.
Jeg har eksperimenteret en del med tilberedningen af brunede kartofler, og mener at denne opskrift er den bedste.
Her er der anvendt sukkervand, og det gør tilberedningen af de brunede kartofler noget nemmere.
Rødkålssalat kan laves på mange måder. Der er selvfølgelig den klassiske og gammeldags rødkål, men jeg synes faktisk denne salat med rødkål er mere frisk til den federe andemenu.
Salaten laves af frisksnittet rødkål, der blandes med æbler og klementiner, inden der tilsættes lidt citronsaft. Dermed får du lidt syre til andekød og sovs.
Lidt ristede mandler passer også godt til, men de kan også godt undværes.
Dessert
Og hvis du stadig har lidt appetit tilbage, så kan der afsluttes med verdens bedste risalamande med masser af mandelsplitter.
Risengrøden koges af sødmælk, og derefter vendes den med rigelige mængder flødeskum.
Dette er den klassiske opskrift på risalamande, og den er som mormor lavede den.
Og sådan her jævner du i øvrigt kirsebærsaucen, så den altid bliver perfekt. For kirsebærsovs hører selvfølgelig til.
Og således har du den perfekte mortensaften menu med and og tilbehør.
Har du rester tilbage, er det nemt at lune dagen efter til en god frokost.
Se her hvordan du nemmest og bedst genopvarmer andesteg så anden ikke bliver tør.
Med ønsket om en rigtig god Mortens Aften til dig og dine.
Kom med din kommentar her