Luksus fastelavnsboller er så populære, at folk står i kø for at sikre sig en af slagsen, selvom de koster 48 kroner stykket. Men hvorfor?
Hvorfor vil man stå i lang kø foran bageren i vinterens kulde og slud for at sikre sig en af hvor tids såkaldt moderne luksus fastelavnsboller?
Det er ikke bare en standard fastelavnsbolle fra den almindelig guldbager, men cremen af cremen inden for luksus fastelavnsboller, der koster op mod 50 kroner for en enkelt fastelavnsbolle. Men hvad er det særlige ved dem?
Fødevare- og smagsekspert Charlotte Mithril ser nærmere på hypen omkring de særlige luksus fastelavnsboller.
Laaaang kø
Skal du til bageren efter fastelavnsboller, kan du godt forberede dig på kø. I hvert fald hvis du bor i København og har tænkt dig at skulle sætte tænderne i de eftertragtede luksus fastelavnsboller fra populære bagere som Juno, Hart, Meyers Bageri eller Andersen Bakery.
Særligt sidstnævnte, Andersen Bakery, er blevet kendt for sin kø og i weekenden er den så lang, at den snor sig rundt om bygningen og ned ad de omkringliggende gader.
Og det er ikke fordi du får store mængder til billig pris, som ellers plejer at kunne trække en kø. Tværtimod får du en lille fastelavnsbolle til en høj pris. Hos Andersen Bakery koster en enkelt fastelavnsbolle hele 48 kroner.
Til den pris burde du få noget for pengene – så hvad er det, der tiltrækker så mange mennesker?
Et sansebombardement
Jeg har smagt på to forskellige af de eftertragtede fastelavnsboller fra Andersen Bakery: En med æble og yuzu og en med hindbær og matcha.
De er bygget op på samme måde: En smørbagt croissantbolle nederst med creme og frugtkompot på, toppet med vaniljecreme og en sprød mandelkiks øverst. Det hele er sirligt anrettet, så den visuelt fremstår stringent og appetitvækkende.
Der er knald på smagen i de to varianter. Croissantbunden er fantastisk lækker med mange sprøde lag, en god smørsmag og en smule salt.
Æble-yuzo varianten har en frisk æblekompot, hvor æblerne stadig har lidt bid. Den har en mild sødme og en kraftig syrlighed, der både er frisk, men også en anelse skarp.
I hindbær-matcha varianten er matcha meget tydelig og gennemtrængende, så det kræver man er glad for smagen af det grønne matcha pulver.
Ingen tvivl om, at der er brugt masser af tid på håndværket her.
Æblerne er ikke udkogte og der er knald på smagene. Der er tænkt det søde, sure, salte og bitre ind i smagen, og der er sprød bund og kiks på toppen og lækkert blødt og cremet skum i midten.
Rent æstetisk, er fastelavnsbollerne utroligt flotte og ser virkelig indbydende ud.
Rent ud sagt: De er et sansebombardement!
Jægeren med sit bytte
Det er ikke kun smagen, der spiller ind på oplevelsen omkring de danske luksus fastelavnsboller.
Når man skal stå i kø og trodse kulde og regn for at få fingre i en fastelavnsbolle, som i øvrigt måske er udsolgt, når det endelig bliver din tur, så kan det (næsten) føles som om, man er jægeren, der endelig får nedlagt sit bytte og sejrrigt vender hjem.
Man klarede det! Man har måtte kæmpe for det, men nu er byttet i hus. Og man blev en af de heldige, en af de udvalgte få, der ikke måtte gå forgæves hjem.
Efter alle de strabadser, smager alt bedre. Og når det så drejer sig om en sød og fed kage, der bonger ud på menneskets aller dybeste genetiske præferencer inden for mad, så er det næsten himmerige at tage den første mundfuld.
Vi elsker det søde og fede
Fastelavnsboller er som skabt til at tilfredsstille mennesket urtidsbehov.
Vi er nemlig programmerede til at holde særligt meget af sød og fed mad. Det er nemlig her kalorierne er, og da kalorier engang var en mangelvare, var det et spørgsmål om liv eller død at få kalorier nok.
Når du i dag kommer hjem med byttet – den søde og fede kage – så har du altså i den grad sikret dig overlevelse.
Selvom vi i dag lever i en tid, hvor kalorier bestemt ikke er en mangelvare - tværtimod - så har genetikken altså ikke fået tilpasset sig de nye omstændigheder. Det er også en af årsagerne til den stigende fedmeepidemi, der ses på verdensplan, når mad bliver frit tilgængeligt.
Selvom vi altså ikke på nogen måde er i fare for at sulte ihjel, har vi altså stadig en forkærlighed for mad, der er sødt og fedt.
Læs mere i artiklen her: Hvorfor elsker vi sød og fed mad?
Dagens højdepunkt – vi fortjener det
En helt anden årsag til, at de dyre luksus fastelavnsboller er blevet så populære, kan også hænge sammen med den tid, vi lever i.
I en tid med Covid-19 restriktioner, hvor mange arbejder hjemmefra og har børn og unge hjemme fra skole, kan en tur til bageren efter en fastelavnsbolle være en kærkommen lejlighed til at komme lidt ud og til efterfølgende at samle familien til en eftermiddagskage efter en måske lidt lang og hektisk dag.
Der sættes lidt ind på hyggekontoen og det markeres, at skole og arbejde er færdig for i dag. Vi føler måske, at vi fortjener lidt luksus i en tid, hvor der er mange afsavn.
Gå på fastelavnsbollejagt
Du behøver dog ikke at betale 48 kroner for at få en virkelig god fastelavnsbolle.
Personligt er min favorit stadig Meyers fastelavnsbolle med æblekompot, som også er en smule billigere. Her er smagene simpelthen perfekt afstemt og bollen har den lækreste smag og konsistens.
Den kan erhverves for ”sølle” 30 kroner, hvilket må siges at være billigt i forhold til Andersens fastelavnsboller.
Men smag er individuelt og i en tid, hvor der er rigtig mange ting vi ikke kan, så er her et forslag: Gå på fastelavnsbollejagt.
Så kommer du ud og får lidt frisk luft og motion (hvis du altså går eller cykler rundt) og kan smage dig igennem de lækre luksus fastelavnsboller, indtil du finder din favorit. Men husk at få motionsdelen med – fastelavnsboller er som sagt kalorierige lækkerbiskner.
Men hold dig fra bake off varianterne fra supermarkedsbageren, hvis du vil have rene råvarer og masser af velsmag. Læs mere om de billige bake off fastelavnsboller her:
Bake off fastelavnsboller er langt fra de hjemmelavede
Har du tid og lyst, kan du også lave fastelavnsboller selv – det er også god undervisning i Madkundskab for børnene. Prøv for eksempel disse opskrifter:
Fastelavnsboller med hindbærskum (super nemme)
Gammeldags fastelavnsboller (flere varianter)
Om Charlotte Mithril Charlotte Mithril har en solid videnskabelig og praktisk baggrund inden for ernæring, sensorik, fødevarer og sundhed. Hun har bl.a. i hendes ph.d. udviklet den succesfulde Nye Nordiske Hverdagsmad samt opskrifter til den prisvindende bestsellerkogebog af samme navn. Charlotte har tidligere været produktudvikler og sensoriker for Pernod Ricard, medudvikler på MADlejr og har som lektor forsket og undervist i madoplevelser, fødevarer og sensorik. Hun har desuden udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, lavet madprogrammer for TV2 Øst og undervisningsmateriale til Clio Online og Coursera, og så er hun medejer af en vinmark i Sydfrankrig.