Bag en lækker fastelavnsbollekage i fad eller bradepande. En skøn kage med creme, og dejen er meget nem at arbejde med. Kagen kan fryses ned.
Fastelavnsbollekage er selvfølgelig en super lækker og nem kage til fastelavn, men du kan jo sagtens nyde den året rundt. Den er altså ikke kun forbeholdt fastelavn.
Dejen er både nem at lave og arbejde med, og du kan enten lave kagen i et fad, eller i en bradepande, hvor dejen bredes ud. Det kan du blot gøre med hænderne, så det er ikke nødvendigt at rulle dejen ud.
Laves du kagen i et fad, skal du bruge halvdelen af dejen. Resten kan du så blot dele i 6-8 lige store stykker, og bage som lækre boller.
Bemærk, at jeg har notereret fastelavnsbollekagen til at være til 24 personer, og her er et stykke kage til hver. Men antallet afhænger jo af hvor kagesultne I er.
Kagen er i øvrigt også god at tage med på arbejde og ved andre sammenkomster. God bagelyst.
Opskrift på fastelavnsbollekage
Ingredienser
Dej til fastelavnsbollekage
- 300 gram vand - lunkent
- 30 gram sukker
- 50 gram gær
- 600 gram hvedemel
- 10 gram salt
- 1 teske kardemomme
- 1 æg
- 75 gram smør - blødt
Desuden
- 300 gram kagecreme - hjemmelavet eller pulver
- 200 gram flormelis - rørt ud i lidt kogende vand
Sådan gør du
- Vand, sukker og gær røres godt sammen, så gæren er rørt helt ud.
- Tilsæt hvedemel sammen med salt, kardemomme, æg og blødt smør, og kør dejen på røremaskine med dejkrog i ca. 10 minutter ved middel hastighed.
- Tag dejen ud på et meldrysset køkkenbord, og virk den op. Se evt. her hvordan man virker gærdej op. Dejen er blød og nem at arbejde med, og sådan skal den være. Lad den hvile fem minutter på køkkenbordet.
- Lav en hjemmelavet kagecreme - eller rør en creme sammen af købt pulver. Begge dele er fint. lad cremen blive kold.
- Nu kan du bage fastelavnsbollekage på to måder. Enten i et fad på ca. 30 gange 20 centimeter. hvor du lægger et stykke bagepapir i bunden. Her bredes halvdelen af dejen ud i fadet, og det kan du nemt gøre med fingrene. Eller bred hele dejen ud på en bradepande belagt med bagepapir.
- Lad dejen hæve i ca. 25-30 minutter under et viskestykke.
- Nu laver du fordybninger i dejen til cremen. I fadet er det 12 huller, som du kan se på billedet af den færdigbagte fastelavnskage. Til fastelavnsbollekage i bradepande er det 24 huller. Brug pegefinger og langemand på hver hånd til at lave fordybningerne med, og kom en god teskefuld kagecreme i hvert hul.
- Kagen skal ikke hæve yderligere nu, men stilles direkte i en forvarmet ovn ved 200 grader over- og undervarme, hvor den skal have ca. 20 minutter. Bages på næstnederste rille.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Lad den færdigbagte fastelavnsbollekage køle helt af.
Rør flormelis ud i lidt kogende vand, men lad ikke glasuren blive for tynd. Pynt kagen.
I stedet for kagecreme kan kagen også bages med hindbærmarmelade, og du kan evt. lade hvert andet hul være med hindbær og resten med creme. Eller hvad du nu synes.
Se flere opskrifter:
Gammeldags fastelavnsboller med creme
Fastelavnsboller af vandbakkelser med flødecreme
Åbne fastelavnsboller med creme og glasur

Eva Harlfeldt
Hej Holger Tak for nogle fantastiske opskrifter 🤗vh Eva