Knoldselleri er en smagfuld og sund rodfrugt. Lær om de mange ernæringsmæssige fordele og hvordan du kan tilføje den til dine opskrifter.
Jeg er en af dem, der virkelig holder af knoldselleri, men jeg kender også flere, der virkelig ikke kan fordrage rodfrugten.
For knoldselleri er en af de grøntsager, der virkelig kan dele vandene, men det er nu en skam, for sellerien er særdeles sund.
Sæson for knoldselleri
Sellerien topper smagsmæssigt i september, altså først på efteråret.
Her er den frisk og har den bedste smag, der både er nærmest parfumeagtig, men også med toner af nødder. Smagen er også let sødlig, og man er aldrig i tvivl om lugten (og smagen) af knoldselleri.
Men som med de fleste andre rodfrugter, så holder knoldsellerien altså godt på næringsindholdet, og derfor er den sund at spise gennem hele efteråret og vinteren. Så hold dig ikke tilbage.
I starten af sæsonen sælge sellerien oftest med toppen på, mens vi længere inde i vinteren typisk blot ser knoldene i supermarkedet.
Toppen skal du i øvrigt ikke smide ud, men den kan bruges til blandt andet kogning af oksekødssuppe og andre supper, hvor den tilfører mere smag.
Anvendelse og opskrifter
Knoldsellerien kan bruges til mange forskellige retter, og her følger nogle af de bedste opskrifter med knoldselleri.
Først og fremmest skal prøve at lave boller i selleri, hvor sellerien virkelig er i centrum.
Du bør også prøve at lave ovnbagt selleri, som bruges som tilbehør i stedet for kartofler.
En af mine favoritter er også denne opskrift på sellerisuppe, der samtidig er nem at lave.
Knoldselleri er også god at anvende i flødekartofler.
Prøv også at lave en salat med selleri, som du finder opskriften på her.
Og derudover er knoldsellerien altså uundværlig i en hjemmelavet suppe. Se alle opskrifterne med selleri længere nede.
Udskæring
Umiddelbart kan en knoldselleri være lidt uoverskuelig at gå i gang med, da den ofte blot ligner en stor og beskidt knold.
Det nemmeste er, at du skærer toppen og roden af, og derefter deler den i to halvdele.
Læg så en halvdel med skærefladen nedad, hvorefter du med en skarp kniv kan skære skrællen/ydersiden af den.
Derefter er den nem at skære i passende stykker, afhængig af hvad du skal bruge den til.
Næringsindhold
Som sagt er knoldselleri en af de meget sunde grøntsager.
Den indeholder blandt andet en del C-vitaminer, men også en del mineraler og kostfibre.
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 40
Fedt: <1 gram
Kulhydrat: 2 gram
Protein: 2 gram
Kostfibre: 9 gram
Opbevaring
Knoldselleri opbevares bedst køligt, eventuelt i køleskab.
Her kan den holde længe, ofte i flere måneder.
Opskrifter med selleri:
- Tarteletter med kylling og knoldselleri
- Sellerifritter - opskrift på pommes frites af knoldselleri
- Ovnbagt knoldselleri med timian og olie (selleri i ovn)
- Klassisk boller i selleri lavet helt fra bunden
- Sellerisuppe (suppe med knoldselleri)
- Gryderet med knoldselleri og tomat på 40 minutter
- Salat med spelt og knoldselleri (sund speltsalat)
- Hasselback selleri - ovnbagt knoldselleri
- Lækker og cremet sellerimos
- Kylling i selleri med ærter - kolesterolfattig opskrift
Bjarne Larsen
Findes der ikke en opskrift selleribøf - ligesom rødbedebøf?
Bjarne Larsen