Den nemme opskrift på klassisk wienergryde. En populær hverdagsret, hvor hele retten med grøntsager og små frikadeller laves i samme gryde.
Wienergryde er en klassisk gryderet fra det østrigske og centraleuropæiske køkken, og det særlige ved den er blandt andet tilsætningen af små frikadeller.
Du kender den måske fra Beauvais' berømte udgave på dåse, men som med så mange andre retter findes der mange varianter af wienergryden, men her er min meget velsmagende udgave, hvor du heller ikke skal bruge alt for mange ingredienser.
Gryderetten er meget nem og hurtig at lave, og da det hele foregår i samme gryde eller sauterpande, kan du her lave en lækker hverdagsret uden den store opvask.
Du kan stege dine egne små frikadeller med denne opskrift her, eller blot købe dem på frost i dit supermarked. Så er retten endnu nemmere at lave. Originalt anvendes hvidkål, men jeg foretrækker den lidt mildere spidskål her.
Se også de skønne opskrifter på:
Opskrift på wienergryde
Wienergryde
Ingredienser
- 300 gram kartofler - i mindre tern
- 300 gram gulerødder - i mindre tern
- 200 gram knoldselleri - i mindre tern
- 2 spiseskefulde olivenolie - måske lidt mere
- 2 teskefulde karry - med top
- 250 gram spidskål - snittet, eller hvidkål
- 5 deciliter vand
- 1 terning grøntsagsbouillon
- 2,5 deciliter madlavningsfløde
- 500 gram frikadeller - små
- citronsaft - friskpresset
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Til wienergryde starter du med at gøre alle grøntsagerne klar som beskrevet. Bruger du hjemmelavede frikadeller skal de selvfølgelig også lige gøres klar. Har du købt små frikadeller fra frost, skal de tøs op/steges på en pande og lægges til side.
- Find en stor gryde eller dyb sauterpande frem. Jeg foretrækker det sidste. Varm den godt op og kom 2 spiseskefulde olivenolie i den.
- Tilsæt 300 gram kartofler, 300 gram gulerødder og 200 gram knoldselleri. Lad det stege et par minutter og vend rundt indimellem.
- Kom så 2 teskefulde karry ved og vend rundt, så karryen brændes lidt af.
- Tilsæt 250 gram spidskål sammen med 5 deciliter vand og 1 terning grøntsagsbouillon.
- Vend rundt, læg låg på og lad det småkoge i ca. 15 minutter, så grøntsagerne er næsten møre.
- Tag låget af og kom 2,5 deciliter madlavningsfløde i gryden eller sauterpanden.
- Tilsæt også 500 gram frikadeller og du kan med fordel lige dele dem i kvarte inden, så det passer med mere mundrette stykker.
- Vend rundt, varm godt igennem og smag til med friskpresset citronsaft, salt og friskkværnet peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
Den færdige wienergryde serveres straks og yderligere tilbehør er ikke nødvendigt, da den jo både indeholder grøntsager og kød.
Du kan evt. pynte med lidt persille ved serveringen. Og du kan blot stille gryden eller sauterpanden direkte på bordet. Velbekomme.
Søren Christensen
har lige prøvet at lave wienergryden,uhh den er men at lave, lækker og velsmagende😋,køber aldrig den på dåse mere selvom den ligger på mine favoritter,ikke sidste gang jeg laver det🤩
Rasmus
Super godt
Holger Rørby Madsen
Mange tak, Rasmus - godt at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Rose Nielsen
Det lyder virkelig lækkert 🙂 jeg glæder mig til at prøve opskriften.
Hilsen Rose
Holger Rørby Madsen
Dejligt at høre, Rose - og det er faktisk er virkelig lækker det. Så du kan roligt glæde dig 🙂
Alt det bedste
Holger
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger opskriften og kom gerne med din mening om den her.