Min opskrift på et nemt og lækkert italiensk grydebrød. Brødet bages i en gryde i ovnen, og det bliver både luftigt og med en sprød skorpe.
Italiensk grydebrød er et både meget nemt og virkelig lækkert, der blot bages i en stegegryde.
Der skal ikke så mange ingredienser til, og dejen røres blot sammen, inden den får lov til at langtidshæve på køkkenbordet.
I opskriften på dette italienske grydebrød har jeg anvendt bageenzymer og hvedesur, som både er meget til at løfte smag, krumme og brødets holdbarhed, men du kan altså sagtens bage grydebrødet uden disse ingredienser.
Fremgangsmåden er ellers den samme, og du bliver overrasket over hvor godt et brød, du får ud af det.
Vær dog lige opmærksom på, at din gryde (og især låget) kan holde til de høje temperaturer. Bare så du ikke får ødelagt et håndtag. Jo, det har jeg prøvet.
Se også mine brødopskrifter på:
- Grydebrød - nem opskrift på verdens bedste brød
- Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
- Manitoba brød (nemt italiensk madbrød)
- Focaccia brød - nem og hurtig opskrift
- Durumbrød - opskrift på lækkert italiensk brød
Opskrift på italiensk brød i gryde
Opskriften giver et italiensk grydebrød.
Italiensk grydebrød
Ingredienser
- 350 gram vand
- 5 gram gær
- 1 spiseskefuld honning
- 400 gram manitoba hvedemel
- 20 gram hvedesur - - kan udelades
- 10 gram bageenzymer - - kan udelades
- 1 teskefuld salt
Sådan gør du
- Kom vand i en skål og smuldre gæren i, som derefter røres ud.
- Rør derefter honning ud i vandet.
- Bland hvedemel med hvedesur og bageenzymer (begge dele kan udelades, og du får stadig et godt brød), og vend også saltet i. Du skal bruge en teskefuld salt, og der må gerne være lidt top på.
- Rør nu melblandingen godt ind i væsken, så du får en dej, som du kun lige med nød og næppe kan røre rundt. Rør dejen godt igennem.
- Dæk med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen til det italienske grydebrød stå på køkkenbordet og hæve i cirka fem timer.
- Varm ovnen op til 250 grader varmluft, og stil en stegegryde derind. Lad gryden blive gennemvarm!
- Dejen tages nu ud på et køkkenbord drysset med lidt mel, hvorefter du folder dejen sammen som en pakke. Altså en side ind over midten, så den anden side, tredje side og endelig sidste side ind over.
- Tag den varme gryde ud af ovnen, og læg dejen ned i gryden. Læg den med samlingen nedad.
- Læg låg på og stil gryden tilbage i ovnen.
- Bagetid for italiensk grydebrød er først 30 minutter, hvorefter der skrues ned på 225 grader varmluft, låget fjernes og brødet bages i yderligere cirka 15 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Italiensk grydebrød tages ud af ovnen og lægges på en rist med bunden opad.
Her skal det køle af i mindst 15 minutter inden udskæring.
Lene Schiøtt
Kære Madens Verden,
Jeg bagte det italienske grydebrød. Men det klistrede fuldstændig fast i bunden af gryden og var lidt brændt på toppen og naturligvis så i bunden.
Jeg fulgte opskriften - men derfor kan jeg jo sagtens have kvajer mig - og jeg har bagt andre grydebrød, som blev perfekte og lige til at vende ud af gryden.
Hvad gør jeg? Dejen var meget blød og fugtig og lidt svær at lave en pakke ud af.
Gode hilsener og tusind tak for mange gode opskrifter.
Lene
Henrik Just Jernov
Hej. Har nu prøvet at lave både verdens bedste gryde rød og det italienske ditto. Første forsøg var dejen så tynd at jeg slet ikke kunne håndtere den men måtte bruge en skraber til at få dejen op i gryden i "småstykker". Belært af denne erfaring kom jeg så yderligere 20 gr. mel i skålen til det italienske. Nu kan den foldes (med besvær) men slet ikke tages op fra bordet uden at den går i "småstykker". Min vægt passer, så hvad gør jeg forkert? Har du en anden opskrift med en "rigtig" dej? PS: begge brød er lækre når færdigbagte og smager godt. Venlig hilsen Henrik
Marianne
Er det ok at dejen hæver længere en 6 timer ?
Frank Undall
Hvor stor en gryde arbejder du med til den mængde ingredienser..? Jeg laver nemlig ofte Manitobe brød efter en opskrift af Erwin Lauterbach, men har aldrig gjort det i min støbejernsgryde. Der er cirka dobbelt så meget af alting i min opskrift, og jeg har en 4,9 liters gryde, men gider ikke køre pyrolyse på ovnen og miste det meste af et godt brød, hvis det vælter ud over... 😀
Holger Rørby Madsen
Hej Frank
Tak for din besked, og jeg bruger min støbejernsgryde på 4 liter. Den passer perfekt til denne mængde.
Og nej, det ville være ærgerligt, at have brød ud over det hele i ovnen. Umiddelbart tænker jeg, at 4,9 liter nok er i underkanten til dobbelt størrelse 🙂
Fortsat god bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Frank Undall
Så deler vi da bare og laver en bolle eller to i en lille Schaub... 🙂
Hanne Jespersen
Det er et fantastisk brød. Jeg har bagt det utallige gange. Det er rigtigt at dejen er lidt tynd, men man kan faktisk godt folde den med våde hænder.
Tommy Larsen
ADVARSEL om det italienske grydebrød
Opskriften på dette brød er fuldstændig forkert. Jeg har bagt brædet to gange nu med samme dårlige resultat.
Mængderne passer ikke. Man kan ikke, som der står i opskriften folde dejen inden man lægger den i gryden. Den er alt for tynd, så den skal hældes i gryden. Temperaturen 250 grader varmluft er helt hen i vejret. Brødet bliver brændt.
Jeg vil gerne tilføje: Begge gange har jeg nøje fulgt opskriften, som den kan læses her på siden.
Karina
Hej. Jeg har ofte svært ved at hitte ud af hvor meget det brød fylder. Jeg har en Weber støbejernsgryde på 7 liter. Skal jeg så lave dobbelt portion for ikke at ende med et fladbrød? Opskriften lyder spændende, så den skal prøves. Er helt ny i det her brød univers. Vh Karina
Marlene
Hej peter🤗du må da låne min. Men ellers når Ikea igen lukker op-efter corona krisen, så køb en billig. I Ikea . Det har jeg gjort. Det er vigtigt at du putter fedt stof i bunden fx flydende Lurpak ,lidt durum mel , græskar kerner eller solsikke kerner. Masser af gryde lapper!
Peter
Du skal bare sørge for, at gryden er rigtig varm, dvs sæt den i ovnen, fra du begynder at varme denne op og lad det så gå mindst et kvarter efter at den har nået temperaturen. Så brænder den ikke fast.
Vh.
Peter
Frank Hartvig
Jeg vil så gerne bage et grydebrød men har ingen stegegryde af smedejern eller belagt med teflon
dog har jeg en stålgryde af passende størelse der kan klare en tur i ovnen,men tror måske at dejen brænder fast, jeg bager aldrig så har ingen ide om det,så jeg vil høre om du har nogen erfaring med det.
Bedste hilsner Frank.