Min opskrift på et nemt og lækkert italiensk grydebrød. Brødet bages i en gryde i ovnen, og det bliver både luftigt og med en sprød skorpe.
Italiensk grydebrød er et både meget nemt og virkelig lækkert, der blot bages i en stegegryde.
Der skal ikke så mange ingredienser til, og dejen røres blot sammen, inden den får lov til at langtidshæve på køkkenbordet.
I opskriften på dette italienske grydebrød har jeg anvendt bageenzymer og hvedesur, som både er meget til at løfte smag, krumme og brødets holdbarhed, men du kan altså sagtens bage grydebrødet uden disse ingredienser.
Fremgangsmåden er ellers den samme, og du bliver overrasket over hvor godt et brød, du får ud af det.
Vær dog lige opmærksom på, at din gryde (og især låget) kan holde til de høje temperaturer. Bare så du ikke får ødelagt et håndtag. Jo, det har jeg prøvet.
Opskriften giver et italiensk grydebrød.
Opskrift på italiensk grydebrød
Ingredienser
- 350 gram vand
- 5 gram gær
- 1 spiseskefuld honning
- 400 gram manitoba hvedemel
- 20 gram hvedesur - kan udelades
- 10 gram bageenzymer - kan udelades
- 1 teskefuld salt
Sådan gør du
- Kom vand i en skål og smuldre gæren i, som derefter røres ud.
- Rør derefter honning ud i vandet.
- Bland hvedemel med hvedesur og bageenzymer (begge dele kan udelades, og du får stadig et godt brød), og vend også saltet i. Du skal bruge en teskefuld salt, og der må gerne være lidt top på.
- Rør nu melblandingen godt ind i væsken, så du får en dej, som du kun lige med nød og næppe kan røre rundt. Rør dejen godt igennem.
- Dæk med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen til det italienske grydebrød stå på køkkenbordet og hæve i cirka fem timer.
- Varm ovnen op til 250 grader varmluft, og stil en stegegryde derind. Lad gryden blive gennemvarm!
- Dejen tages nu ud på et køkkenbord drysset med lidt mel, hvorefter du folder dejen sammen som en pakke. Altså en side ind over midten, så den anden side, tredje side og endelig sidste side ind over.
- Tag den varme gryde ud af ovnen, og læg dejen ned i gryden. Læg den med samlingen nedad.
- Læg låg på og stil gryden tilbage i ovnen.
- Bagetid for italiensk grydebrød er først 30 minutter, hvorefter der skrues ned på 225 grader varmluft, låget fjernes og brødet bages i yderligere cirka 15 minutter.
Næringsindhold
Tips
Italiensk grydebrød tages ud af ovnen og lægges på en rist med bunden opad.
Her skal det køle af i mindst 15 minutter inden udskæring.
Se i øvrigt også hvad den gule gær er for noget.
Se også mine opskrifter på:
Hvor stor en gryde arbejder du med til den mængde ingredienser..? Jeg laver nemlig ofte Manitobe brød efter en opskrift af Erwin Lauterbach, men har aldrig gjort det i min støbejernsgryde. Der er cirka dobbelt så meget af alting i min opskrift, og jeg har en 4,9 liters gryde, men gider ikke køre pyrolyse på ovnen og miste det meste af et godt brød, hvis det vælter ud over... 😀
Hej Frank
Tak for din besked, og jeg bruger min støbejernsgryde på 4 liter. Den passer perfekt til denne mængde.
Og nej, det ville være ærgerligt, at have brød ud over det hele i ovnen. Umiddelbart tænker jeg, at 4,9 liter nok er i underkanten til dobbelt størrelse 🙂
Fortsat god bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Så deler vi da bare og laver en bolle eller to i en lille Schaub... 🙂
Hej. Har nu prøvet at lave både verdens bedste gryde rød og det italienske ditto. Første forsøg var dejen så tynd at jeg slet ikke kunne håndtere den men måtte bruge en skraber til at få dejen op i gryden i "småstykker". Belært af denne erfaring kom jeg så yderligere 20 gr. mel i skålen til det italienske. Nu kan den foldes (med besvær) men slet ikke tages op fra bordet uden at den går i "småstykker". Min vægt passer, så hvad gør jeg forkert? Har du en anden opskrift med en "rigtig" dej? PS: begge brød er lækre når færdigbagte og smager godt. Venlig hilsen Henrik