Rabarber er uden tvivl en af de sande forårsbebudere. Netop én af grundene til, at elsker vi den, for den er noget af det første til at pible frem, når foråret kommer.
Rabarberplanten knejser strunk og smukt med de store dybgrønne blade og sprøde og røde stængler.
Faktisk er den også ret nem at dyrke, da den er temmelig hårdfør og velegnet til det danske klima.
Oversigt
Anvendelse
Den syrlige, lidt bitre smag giver kant og karakter til mange af forårets og sommerens dejlige desserter og kager, men også til kødretter.
Det er kun de røde stængler, der bruges i madlavning til alt fra rabarbermarmelade, kompot til kødretter, tærter, rabarbersaft, crumble pies, kager og is. Og den hjemmelavede rabarbergrød. Kun fantasien sætter grænser. Ja, du kan også bage den med i disse skønne rabarberbrud.
Rabarber indeholder ikke meget naturligt sukker, men alligevel er den en af de mest anvendte i vores søde køkken.
Den naturlige syrlige smag giver nemlig et smukt og frisk modspil og balance til alle de søde sager.
Frysning
De sene rabarbersorter er mest velegnede til frysning, dvs. Elmsfeuer, Canada Red, Marshall Early Red, Valentine og Vinrabarber.
Vil du vide mere om rabarberplanten, ja så findes der faktisk en rabarbersamling ved Årslev med 81 forskellige sorter. Intet mindre.
Fakta
Rabarberplanten kommer oprindeligt fra Kina og Sydøstasien.
Den røde farve har ikke nødvendigvis noget med modenheden at gøre, men mere sorten.
Rabarber indeholder en syre, som hedder oxalsyre. OBS! Denne syre kan angribe køkkenredskaber af aluminium.
Men lad dig endelig ikke afskrække, for faktisk neutraliserer mælkeprodukter syren – og det er jo netop det, vi ofte serverer sammen med rabarber enten som flødeskum, cremefraiche, mælk eller is.
OBS: Husk at rabarberblade er giftige - læs mere om det her!
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram rå rabarber:
Energifordeling | Mængde |
---|---|
Kalorier | 21 |
Fedt | 0 gram |
Kulhydrater | 5 gram |
Protein | 1 gram |
Opskrifter
Her får du lige 10 af de mest populære opskrifter med rabarber på Madens Verden:
Rabarbercrumble
Verdens bedste rabarberkage
Rabarbergalette
Rabarbermuffins
Rabarbersnitter med crumble
Syltede rabarber (opskrift på råsyltede rabarber med vanilje)
Rabarber med marengs
Rabarbergrød
Rabarberkompot
Rabarbermarmelade
Prøv også, at bruge søgefeltet øverst - og skriv rabarber. Så kommer der mange flere opskrifter frem med rabarber.
FAQ
Skær bladene og de øverste 1-2 cm af rabarberstilkene af. Den bedste smag og kraftigste farve i stilkene sidder i den nederste del. Fjern de brunlige hinder og tørre kanter fra den u-formede del. Skyl stænglerne og grub dem omhyggeligt rene for jord. Lad dem dryppe af og tør dem evt. i et viskestykke.
Rabarber består overvejende af vand, så til kompot, marmelade og rødgrød er det sjældent nødvendigt at tilsætte ret meget vand ved kogningen. Læg låg på gryden og kog ved lavt blus indtil de er møre, hvilket ikke tager mange minutter.
Der er rabarbersæson fra april-juni og igen fra august-oktober.
Frisk renset rabarber kan holde sig i køleskabet i 3-5 dage.
Rabarber er botanisk set en grøntsag, selvom den ofte bruges som frugt i madlavningen, især i desserter og bagværk. Rabarber er stængler fra en flerårig plante, der tilhører syrefamilien, der også kaldes for skedeknæfamilien.
Du kan sagtes fryse rabarber, og det er faktisk en god måde at forlænge rabarbersæsonen på. Det anbefales at skære rabarberne i mindre stykker før de kommes i fryseren.
Frosne rabarber har en god holdbarhed, og de kan opbevares op til et år på frost.
Måske har du set haveejere sætte en spand over rabarberplanten, og det er der faktisk en god grund til. Ved at gøre det, så tror rabarberen at den er under jorden, og så vokser den ivrigt for at komme op. Og dermed kan man fremskynde høsten.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments