Laks

Laks er en af de mest populære spisefisk. Her kan du blandt andet læse mere om laksens nærings- og sundhedsværdi samt finde opskrifter.
Laks lever for det meste i floder og vandløb. Dog skal det dertil siges, at laks opdrættes ret intensivt, både her i Skandinavien, men også i mange andre dele af verden.
Faktisk er en meget stor del af laksen i butikkerne fra opdrættede fisk, der blandt andet kommer fra de norske fjorde.
Der er cirka 50 arter, som tilhører den samme slægt som laksen - i blandt denne slægt er eksempelvis ørred.
En laks vejer normalt mellem 1-15 kilo, og den kan blive op til 150 centimeter lang. Laksen lever blandt andet af blæksprutter, insekter, rejer og krebsdyr.
Den lyserøde laks
Laksen er populær, og de fleste af os elsker da også den velsmagende fisk med det fine lyserøde kød.
Laksen kan nydes både kold og varm, og det giver dig derfor oceaner af muligheder, når det kommer til tilberedningen af fisken, og den passer perfekt som både forret og hovedret. Og mange elsker også en gravad version af laksen.
Laksen fungerer ydermere også glimrende til en lækker frokost, eller på brunch eller morgenbordet i weekenden (det behøves bestemt ikke kun at være i weekenden).
Laksen høre ind under kategorien fede fisk.
Laks er sundt
Laks indeholder en stor mængde af de sunde fedtsyrer, som blandt andet Omega-3.
Ja, faktisk så er 30% af fedtindholdet i laksen det fedt, som er yderst sundt for dig og dit helbred.
De sunde fedtstoffer, heriblandt omega-3, sørger blandt andet for at din hjerne virker optimalt, og så styrker de samtidig din hukommelse, og forebygger demens.
De styrker også din hjertesundhed, og mindsker blandt andet risikoen for blodpropper. Ydermere kan laksens sunde fedtstoffer også hæmme udviklingen af visse former for kræft.
D-vitamin
Laksen er desuden én af naturens bedste og reneste kilder til D-vitamin, også kaldet solskinsvitaminet.
Dette vitamin er vi typisk i underskud af her i Danmark, fordi at vi ikke får nok sol hele året rundt – normalt optager vi D-vitaminet igennem huden fra solen, som så hjælper kroppen til selv at danne det.
Men uden solen, er dette ikke muligt, og det er derfor nødvendigt for os at indtage det gennem kosten, eller som et ekstra vitamin tilskud.
D-vitamin er vigtigt for knoglesundheden, og vitaminet har ligeledes én af de centrale roller i kroppens produktion af hormoner.
Næringsindhold i laks
Mængde per 100 gram
Kalorier 180
Kulhydrat 0 gram
Kostfibre 0 gram
Protein 20 gram
Fedt 11 gram
Opskrifter med laks
Her er nogle af de populære lakseopskrifter på Madens Verden: