• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Opsamlinger › Gæstemad - inspiration med lækre retter til dine gæster

Gæstemad - inspiration med lækre retter til dine gæster

gæstemad
Gæstemad er lækker mad, hvor man kæler lidt mere for tilberedningen, og gæstemaden kan eksempelvis være en cuvette, der langtidssteges i gryde. Her serveret med kartoffelpandekage. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  22. april 2025 - Udgivet:  23. september 2023

Del gerne:
501
SHARES
FacebookMessenger501PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Gæstemad er god mad, som gæsterne elsker. Men har du ingen ideer? Her er de bedste opskrifter på mad, som du nemt kan lave til dine gæster.
  2. Hvad er gæstemad?
  3. Kendetegn ved god gæstemad
  4. Eksempler på klassisk gæstemad
  5. Tips til vært/værtinde
  6. Værd at vide
  7. Opskrifter på god gæstemad
  8. Bruschetta med tomat
  9. Røget laks med kvark og æble på rugbrødschips
  10. Verdens bedste tomatsuppe
  11. Kartoffel porre suppe
  12. Melon med parmaskinke - nem opskrift
  13. Tarteletter med kylling og knoldselleri
  14. Bedste luksus mørbradgryde
  15. Kylling i estragonsauce
  16. Honningmarineret laks
  17. Langtidsstegt cuvette i gryde med estragonsauce
  18. Coq au vin
  19. Italiensk kødgryde
  20. Kalvemørbrad bøffer med blomkålsmos og kalvesky
  21. Boeuf bourguignon - den bedste opskrift
  22. Flødekartofler
  23. Pommes Anna kartofler
  24. Hasselback kartofler
  25. Perlespeltsalat med broccoli og æble
  26. Kartoffeltårn
  27. Spidskålssalat med æble og avocado
  28. Panna cotta
  29. Gammeldags citronfromage
  30. Creme brulee
  31. Verdens bedste chokolademousse - nem opskrift
  32. Pære Belle Helene med hjemmelavet chokoladesovs
  33. Rabarbercrumble
  34. Æblekage med kanel, remonce og creme
  35. Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)

Gæstemad er god mad, som gæsterne elsker. Men har du ingen ideer? Her er de bedste opskrifter på mad, som du nemt kan lave til dine gæster.

Skal du lave lækker gæstemad, men er helt tør for ideer? Så er der her hjælp at hente, så både du og gæsterne bliver glade, mætte og tilfredse.

For god gæstemad skal jo netop være prikken over det berømte i, når du får gæster til spisning. Her kræses lidt ekstra, men samtidig skal maden også sidde lige i skabet.

Derfor får du her en række forslag til god mad, som samtidig er rimelig nem at lave.

Der er forslag til både forret, hovedret og dessert. Plus selvfølgelig nogle forslag til tilbehør, men sammensæt som du synes. Se også inspiration til weekendmad.

Hvad er gæstemad?

Gæstemad er mad, der er lavet med lidt ekstra omtanke og ofte præsenteres flot. Det kan være:

  • En 3-retters menu
  • Et hygge-måltid til familie eller venner
  • Noget der føles lidt mere “specielt” end hverdagsmad

Det handler ikke nødvendigvis om, at det skal være dyrt eller avanceret – bare velsmagende og indbydende!


Kendetegn ved god gæstemad

  • Smagfuldt og afstemt – gerne noget, de fleste kan lide
  • Kan forberedes i god tid (så du selv kan være til stede)
  • Flot servering – pynt med friske urter eller spiselige blomster
  • Retter der kan laves i store portioner og let deles
  • Gode kontraster i tekstur og smag (blødt/sprødt, sødt/surt osv.)

Eksempler på klassisk gæstemad

Forret:
– Røget laks med urtecreme
– Bruschetta med tomat og basilikum
– Jordskokkesuppe med sprødt drys

Hovedret:
– Oksefilet med rødvinssauce og bagte rodfrugter
– Kylling i flødesauce med ris eller pasta
– Mørbradgryde eller langtidsstegt lam

Dessert:
– Chokoladekage med vaniljeis
– Citronfromage
– Tiramisu eller panna cotta


Tips til vært/værtinde

  • Lav noget, du har prøvet før – det giver ro
  • Vælg retter, der kan laves i forvejen eller passe sig selv (som simreretter eller ovnretter)
  • Sørg for noget vegetarisk eller allergivenligt, hvis du kender gæsternes behov
  • Husk også lidt snacks eller velkomstdrinks, som fx nødder, oliven eller bobler

Værd at vide

  • I mange kulturer er gæstfrihed og mad tæt forbundet – det handler om at dele, fejre og hygge sig sammen
  • Det danske begreb “at gøre noget ud af det” passer perfekt på gæstemad
  • Nogle laver temamiddage – fx italiensk aften, tapasbord, grillfest eller streetfood-style.

Opskrifter på god gæstemad

Her følger inspiration til god gæstemad med både nemme og lækre forretter, hovedretter, tilbehør og desserter.

Du kan søge flere opskrifter frem her:

Forretter

Bruschetta med tomat

5 fra 3 stemmer
Her får du min opskrift på italiensk bruschetta med tomat og basilikum, der er en nem og klassisk forret fra det italienske køkken.
Gå til opskrift
italiensk bruschetta med tomat

Røget laks med kvark og æble på rugbrødschips

4.7 fra 13 stemmer
Her får du min opskrift på røget laks med kvark og æble, der anrettes på sprøde rugbrødschips. En lækker hapser til den hurtige forret.
Gå til opskrift
billederesultat for røget laks med kvark

Verdens bedste tomatsuppe

4.7 fra 136 stemmer
Få opskriften på en nem og fyldig tomatsuppe med masser af smag. Server med creme fraiche eller sprøde croutoner.
Gå til opskrift
billede med tomatsuppe

Kartoffel porre suppe

4.7 fra 331 stemmer
Lav en dejlig kartoffel porre suppe med denne nemme opskrift. Cremet og lækker. Perfekt som forret eller hovedret.
Gå til opskrift
billede med kartoffel porre suppe

Melon med parmaskinke - nem opskrift

4.8 fra 6 stemmer
Melon med parmaskinke er en af de nemmeste forretter at lave, men samtidig også en af de mest populære. Du kan bruge forskellige slags melon.
Gå til opskrift
billederesultat for melon med parmaskinke

Tarteletter med kylling og knoldselleri

4.8 fra 10 stemmer
Her får du min opskrift på tarteletter med kylling og knoldselleri. Altså tarteletter uden asparges - men de smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billederesultat for tarteletter med kylling og knoldselleri

Hovedretter

Bedste luksus mørbradgryde

4.8 fra 523 stemmer
Mørbradgryde - en populær og velsmagende dansk klassiker med svinemørbrad, bacon og champignon. Nem at lave og perfekt til aftensmad.
Gå til opskrift
billede med mørbradgryde

Kylling i estragonsauce

4.7 fra 86 stemmer
Kylling i estragonsauce er en nem og lækker måde at lave kylling på, og samlet tager retten blot 30 min. at tilberede. God som gæstemad.
Gå til opskrift
billederesultat for kylling i estragonsauce

Honningmarineret laks

4.7 fra 182 stemmer
Her får du min opskrift på honningmarineret laks, der er laks med honning og masser af smag. Du bruger en hel lakseside, der kan tilberedes i grill eller ovn.
Gå til opskrift
billede med Honningmarineret laks til grill og ovn

Langtidsstegt cuvette i gryde med estragonsauce

4.7 fra 100 stemmer
Langtidsstegt cuvette i gryde er den bedste gæstemad, og du får et super mørt stykke kød. Her lavet med kartoffelpandekage og estragonsauce.
Gå til opskrift
billederesultat for langtidsstegt cuvette i gryde

Coq au vin

4.8 fra 21 stemmer
Min opskrift på coq au vin, der er en klassisk fransk ret med unghane i rødvin. Du kan dog også bruge en kylling, og retten er god gæstemad.
Gå til opskrift
Coq au vin er en skøn, fransk klassiker på unghane eller kylling i rødvin. En god og nem gryderet med masser af grøntsager og smag. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Italiensk kødgryde

4.7 fra 333 stemmer
En af de opskrifter, som jeg er mest glad for, er denne på italiensk kødgryde med himmelsk sauce. En fantastisk simreret, som du skal prøve.
Gå til opskrift
Italiensk kødgryde med himmelsk sauce laves af marmoreret svinekød, og her er det nakkekoteletter. Det giver meget mørt kø, og en helt fantastisk sovs. Foto: Madensverden.dk.

Kalvemørbrad bøffer med blomkålsmos og kalvesky

4.5 fra 4 stemmer
Kalvemørbrad bøffer med blomkålsmos og kalvesky er lækker gæstemad, der samtidig er nem at lave. Og her får du en fantastisk middagsret.
Gå til opskrift
kalvemørbrad bøffer med blomkålsmos og kalvesky

Boeuf bourguignon - den bedste opskrift

4.8 fra 32 stemmer
Boeuf bourguignon er en fransk klassiker af en gryderet, der gør sig som dansk vintermad. En rigtig simreret med masser af oksekød og rødvin.
Gå til opskrift
billede med boeuf bourguignon

Tilbehør

Flødekartofler

4.7 fra 180 stemmer
Forkæl dine smagsløg med denne nemme opskrift på flødekartofler. Skab den perfekte balance mellem kartofler, fløde og løg.
Gå til opskrift
billede med flødekartofler

Pommes Anna kartofler

4.8 fra 87 stemmer
Få min bedste opskrift på Pommes Anna. En fransk klassiker med skivede kartofler, smør og timian der passer perfekt til festlige lejligheder.
Gå til opskrift
billede med pommes anna

Hasselback kartofler

4.8 fra 104 stemmer
Nem opskrift på hasselback kartofler (hasselbagte kartofler). Se også hvordan man laver kartoflerne med ost, bacon, på grill eller med rasp.
Gå til opskrift
hasselback kartofler

Perlespeltsalat med broccoli og æble

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på en sund og nem perlespeltsalat med broccoli og æble. Salaten passer godt som tilbehør til eks. kylling og fisk.
Gå til opskrift
perlespeltsalat med broccoli og æble

Kartoffeltårn

4.8 fra 21 stemmer
Med denne opskrift kan du nemt lave et super flot kartoffeltårn, der samles med brunet smør og timian. Smukt tilbehør til bøf eller oksesteg.
Gå til opskrift
billederesultat for kartoffeltårn

Spidskålssalat med æble og avocado

4.9 fra 70 stemmer
Her får du min opskrift på spidskålssalat med æble og avocado. En nem og lækker allround salat, som passer til stort set alle retter med kød.
Gå til opskrift
billede med spidskålssalat med æble og avocado

Desserter

Panna cotta

4.7 fra 66 stemmer
Min bedste opskrift på panna cotta, der er en klassisk dessert fra det italienske køkken. Nem at lave på få minutter med få ingredienser.
Gå til opskrift
billede med panna cotta

Gammeldags citronfromage

4.7 fra 31 stemmer
Citronfromage er en skøn klassiker fra det danske køkken lavet med masser af friskpresset citronsaft og citronskal og piskede æggehvider.
Gå til opskrift
billede med citronfromage anrettet med flødeskum på toppen

Creme brulee

4.7 fra 40 stemmer
Her er den bedste opskrift på creme brulee. Den lækre dessert er nem at lave med fløde og mælk, så den ikke bliver fed. Inkl. gode tips.
Gå til opskrift
billede med creme brulee

Verdens bedste chokolademousse - nem opskrift

4.8 fra 39 stemmer
Hvordan laver man en nem og ægte chokolademousse uden fløde og husblas? Her får du min opskrift og fremgangsmåde til den lækre dessert.
Gå til opskrift
billede med chokolademousse

Pære Belle Helene med hjemmelavet chokoladesovs

5 fra 2 stemmer
Pære Belle Helene er en af mine favoritter, og her er min opskrift med syltede pærer og hjemmelavet chokoladesovs. En super lækker dessert.
Gå til opskrift
billederesultat for pære belle helene

Rabarbercrumble

4.8 fra 214 stemmer
Opskrift på rabarbercrumble, der er en lækker crumble med friske eller frosne rabarber. Den nemme kage er med rabarber, smuldredej og havregryn.
Gå til opskrift
billede med rabarbercrumble

Æblekage med kanel, remonce og creme

4.7 fra 46 stemmer
Få verdens bedste æblekage opskrift. En uimodståelig kage i springform med æbler, kanel, remonce og creme, og den smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
verdens bedste æblekage

Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)

4.8 fra 29 stemmer
Få min opskrift på jordbær trifli, der er den perfekte dessert. Jordbærtriflien laves med jordbær, makroner, flødeskum og lidt appelsin.
Gå til opskrift
billede med jordbær trifli opskrift
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jette Larsen

    januar 21, 2025 at 9:27 pm

    Hej Holger
    Jeg er meget glad for dine opskrifter og benytter den flittigt.
    Jeg skal lave honningmarineret laks m næste uge, men jeg savner forslag til hvad jeg kan servere til.
    Så er der et sted jeg kan finde det?
    Med venlig hilsen
    Jette

    Svar
  2. Kirsten Øe-Sørensen

    september 24, 2023 at 2:29 pm

    Jeg er sikker på du lavede verdens bedste svampesauce som jeg tilberedte i 2017, nu vil jeg gerne bruge opskriften igen, men kan ikke finde den??
    Mon du har den endnu
    Mvh Kirsten

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      september 24, 2023 at 5:09 pm

      Hej Kirsten
      Tak for det, og jeg er sikker på, at du mener min kantarelsauce 🙂
      Den finder du her: https://madensverden.dk/danmarks-bedste-sovs-kantarelsauce/
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Lis Gejlager

    februar 21, 2022 at 7:55 pm

    Savner opskriften på ovnbagte tomater med honning?, balsamico og?
    Mvh L.Gejlager

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her