• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Kantarelsauce - kåret som Danmarks bedste sovs

Holger Rørby Madsen
Kantarelsauce er Danmarks bedste sovs! Det er rigtigt, for det var netop med denne sauce jeg i 2006 vandt Danmarksmesterskabet i sauce - og her er opskriften. Foto: Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Opskrifter › Sovs

Oversigt over indhold

  1. Kantarelsauce er Danmarks bedste sovs. Mixet af friske kantareller, kalvefond, hvidvin og fløde er helt og aldeles perfekt. Og i øvrigt vinder af DM i Sauce.
  2. Opskrift på kantarelsauce
  3. Ingredienser
  4. Sådan gør du
  5. Næringsindhold
  6. Danmarks bedste sovs
  7. Rengøring af kantareller
  8. Fakta om kantareller
  9. Tips til at finde kantareller
  10. Sæson for kantereller
4.70 fra 33 stemmer
Gå til opskrift

Kantarelsauce er Danmarks bedste sovs. Mixet af friske kantareller, kalvefond, hvidvin og fløde er helt og aldeles perfekt. Og i øvrigt vinder af DM i Sauce.

Kantarelsauce er en super lækker sovs, der især er god til bøffer og oksestege.

Det var netop med denne kantarelsauce, jeg i 2006 vandt Danmarksmesterskabet i sauce - og her er opskriften.

Prøv blandt andet denne sovs med kantareller til en culottesteg eller en oksefilet. Den smager helt fantastisk til oksekød.

Opskriften er til ca. fire personer.

Opskrift på kantarelsauce

4.7 fra 33 stemmer
RetSovs og saucer
KøkkenFransk
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 20 minutter minutter
Mængde: 4 personer
[favorite_button]
Vis favoritter Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 100 gram kantareller - delt i mindre stykker
  • 1 løg - finthakket
  • 1 persillerod - små tern
  • 2 dl kalvefond - kraftig/stærk
  • 1 dl hvidvin
  • 2 dl piskefløde
  • salt og friskkværnet peber
Tilføj til indkøbslisteSe din indkøbsliste her Send indkøbsliste til din mobil
Undgå at skærmen slukker

Sådan gør du

  • Kom en klat smør på en varm pande (7-8 på en skala fra 1-9 på din kogeplade), og når smørret er smeltet, kommer du kantarellerne på, og svitser dem godt. Kom dem på en tallerken, og sæt dem til side.
  • Skru lidt op for varmen, og svits det finthakkede løg og persillerod i lidt smør. Når det har fået lidt farve - efter et minuts tid - kommer du kalvefond ved, og lader det småsimre 10 minutter.
  • Sigt nu fonden, og gem den. Smid løg og persillerod ud.
  • Kog fonden op i gryden igen, og tilsæt hvidvin. Lad det koge lidt ind, og tilsæt så fløden. Lad det creme lidt ind.
  • Tilsæt så de svitsede kantareller og lad atter saucen koge lidt ind til den ønskede tykkelse. Smag til med friskkværnet peber, og måske lidt salt. Men kalvefond indeholder en del salt, så vær varsom.
  • Denne kantarelsauce er helt fantastisk til oksekød. Du kan bruge den både til bøffer - eller en god kalvemørbrad.
  • Der er masser af smag og kraft i sovsen, og derfor skal der ikke så meget til.

Næringsindhold

Næringsindhold
Kantarelsauce - kåret som Danmarks bedste sovs
Mængde pr. portion
Kalorier
120
% Daglig værdi*
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Mangler du en opskrift?Find alle vores opskrifter - klik her!
Kom med din mening

Danmarks bedste sovs

Med denne sauce vandt jeg Danmarksmesterskabet i Sauce 2006, hvor den blev kåret som landets bedste sovs på det tidspunkt.

Opskriften holder bestemt stadig, for kantarellerne tilfører så meget god smag og umami til sovsen, at den er en ren fornøjelse.

Samtidig er kantarelsauce meget nem at lave.

Rengøring af kantareller

Som med alle andre svampe, er det bedste blot at børste eventuel jord af kantarellerne.

Svampene suger hurtigt vand til sig, så undlad såvidt det er muligt at skylle dem under vandhanen. Det gælder altså ikke kun den almindelige champignon, men også svampe som kantarellerne.

Kun hvis de er snavsede og det ikke er nok at børste dem, skal de have en forsigtig tur under vandhanen.

Men normalt er det altså nok at børste kantareller og andre svampe fri for jord.

Fakta om kantareller

Man kan sagtens plukke sine kantareller selv ude i de danske skove, hvis man ellers kan finde de rigtige steder, hvor kantarellerne står.

Jeg ved nemlig, at de mere garvede kantarelsamlere ikke gerne udleverer deres bedste findesteder, for de vil gerne have de bedste kantareller for sig selv. Og det er jo sådan set fair nok.

Kantarellen er en særdeles god spisesvamp, og den er slet ikke så svær at finde i naturen.

Den almindelige kantarel, der på latin hedder cantharellus cibarius, er nærmest orangegul og op til 10 centimeter høj.

Svampen er både glat og tør, og så vokser den både i løvskove og skove med nåletræer.

Tips til at finde kantareller

Hvor skal man så mere præcist lede for at finde kantareller?

Jo, kantarellerne står altid under træer, fordi de er afhængige af træernes rødder. Det kendetegner også blandt andet rørhatte.

Kantarellerne står gerne lyse steder hvor skovbunden ikke er alt for frodig, og så kan de vokse sammen med blandt andet fyr, birk, bøg og eg. Så start med at kigge der, så er du i hvert fald godt på vej.

Sæson for kantereller

Sæson for kantareller i Danmark er rimelig lang.

Normalt dukker de første kantareller op i starten af august måned, og så kan man ellers plukke svampene hen frem til november.

Så der er altså sæson for kantareller gennem det meste af efteråret.

Når det danske sommervejr svigter os, kan du faktisk være heldig at sæsonen starter endnu tidligere, og jeg har også plukket kantareller allerede i juli.

Se også mine populære opskrifter på:

Pasta med kantareller, bacon og fløde

Flødekartofler med kantareller og sprødt bacon

Flamberet mørbradgryde med kantareller

Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 256
  • 506
  • 28
  • 7
  • 12
  • 10
  • Delt
Om Holger
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Med omkring 2 mio. brugere hver måned er madensverden.dk et af Danmarks største madmedier, og her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse, og husk du altid er velkommen til at skrive, hvis du har spørgsmål.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Mie Eggert Pedersen

    september 25, 2023 at 9:13 am

    Kære Holger

    I Asserbo Plantage er der altid kantareller omkring Sct. Hans - og i flere år allerede omkring den 10. juni! Men ikke alle steder.

    mvh Mie

    Svar
  2. Tobias

    september 10, 2022 at 5:26 pm

    Hej Holger.
    Kan man bruge pastinak istedet for persillerod? Og hvad tænker du om at lave den dagen før man skal bruge den, og så blot varme den op på dagen?

    Svar
  3. Connie

    maj 19, 2022 at 1:45 pm

    Hej Holger
    Vil sovsen kunne bruges til vildt, altså dyre steg?? OG kan kantareller fryses?.
    Dejlig masse opskrifter, tak for det.
    Hilsen Connie

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      maj 19, 2022 at 4:10 pm

      Hej Connie
      Jo da, denne kantarelsauce er fantastisk til vildt.
      Du kan sagtens fryse kantareller, men jeg synes det er svært at få dem rigtig sprøde bagefter. Smagen fejler dog ingenting. Vær også opmærksom på, at du skal fryse dem enkeltvis, så du ikke ender op med en stor klump kantareller. Så frys dem enkeltvis, og saml dem sammen i en pose, når de frosne. God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Ingeborg

    november 14, 2020 at 3:02 pm

    Hej Holger
    Ja, det er virkelig en fantastisk sovs, og mine gæster var også begejstrede, blot kan jeg ikke lide at du skriver at løg og persillerod skal kasseres, selv har jeg aldrig smidt mad væk med mindre det er blevet dårlig. Det smager jo skønt, så selv har jeg blendet dem grundigt og ladet dem blive i sovsen, men hvis man ikke ønsker de små "klumper" i sin sovs, ja så kan det jo bruges som pynt/smagsgiver på et stykke pålægsmad, eller bare som ekstra tilbehør dagen efter - til dagens grøntsager.
    Vi skal jo spare på jordens resurser, så kan du ikke nøjes med at skrive at løg og persilleroden ikke skal bruges i sovsen efter de er blevet siet fra, så opfordre du i det mindste ikke til at kassere god mad.
    MVH Ingeborg

    Svar
  5. Nicklas Uhlenfeldt

    juni 21, 2018 at 9:14 pm

    Hvad gør man, hvis det ikke er sæson for persillerod ?

    Svar
    • Madensverden.dk

      juni 22, 2018 at 7:55 am

      Hej Nicklas

      Et godt spørgsmål, og jeg ville blot undlade persilleroden. Det kan du sagtens. Det bliver stadig en god kantarelsauce 🙂

      Du kan også tilsætte nogle persillestilke, det hjælper også.

      De bedste hilsner

      Holger

      Svar
  6. Tina Rønn

    april 08, 2017 at 12:34 pm

    kan man bruge tørrede kantareller

    Svar
    • Guffeliguf.dk

      april 08, 2017 at 1:12 pm

      Hej Tina
      Det kan du sagtens 🙂 Det er jo desværre ikke lige sæson for kantereller lige nu.
      Bedste hilsner
      Holger
      Guffeliguf.dk

      Svar

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Harvey Wallbanger drink med Licor 43 eller Galliano
Cookies med karamel og chokolade - bedste opskrift »

Populært indhold lige nu

billederesultat for orientalsk risret

Orientalsk risret a la Knorr med hakket oksekød

pasta med bagte gulerødder og kikærter

Pasta med bagte gulerødder, kikærter og pesto (vegetar)

rengøring af drikkedunke

Rengøring af drikkedunke - vigtige huskeregler

billede for den du ved nok kage

Den du ved nok kage - chokolade drømmekage

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

4.7 fra 33 stemmer
Giv stjerner eller kommentér her
RetSovs og saucer
KøkkenFransk
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 20 minutter minutter
Mængde: 4 personer
[favorite_button]
Vis favoritter Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Nyeste opskrifter og artikler

  • Gulerodsbrud - opskrift på luftige brød med gulerod
  • Hjemmelavet gullaschsuppe fra Ungarn
  • Julekage med lækre julekrydderier
  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!