Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opsamlinger › Gæstemad

Gæstemad (inspiration med lækre retter til dine gæster)

gæstemad
Del gerne:
598
SHARES
FacebookMessenger598PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er gæstemad?
  • Eksempler på klassisk gæstemad
  • Tips til vært og værtinde
  • Opskrifter på gæstemad
  • FAQ
  • Kommentarer

Skal du lave lækker gæstemad, men er helt tør for ideer? Så er der her hjælp at hente, så både du og gæsterne bliver glade, mætte og tilfredse.

For god gæstemad skal jo netop være prikken over det berømte i, når du får gæster til spisning. Her kræses lidt ekstra, men samtidig skal maden også sidde lige i skabet.

Derfor får du her en række forslag til god mad, som samtidig er rimelig nem at lave. Der er forslag til både forret, hovedret og dessert. Plus selvfølgelig nogle forslag til tilbehør, men sammensæt som du synes. Se også inspiration til weekendmad.

Hvad er gæstemad?

Gæstemad er mad, der er lavet med lidt ekstra omtanke og ofte præsenteres flot. Det kan være:

  • En 3-retters menu
  • Et hyggemåltid til familie eller venner
  • Noget der føles lidt mere specielt end hverdagsmad

Det handler ikke nødvendigvis om, at det skal være dyrt eller avanceret, bare velsmagende og indbydende.

Eksempler på klassisk gæstemad

Forret:
- Røget laks med urtecreme
- Bruschetta med tomat og basilikum
- Jordskokkesuppe med sprødt drys

Hovedret:
- Oksefilet med rødvinssauce og bagte rodfrugter
- Kylling i flødesauce med ris eller pasta
- Mørbradgryde eller langtidsstegt lam

Dessert:
- Chokoladekage med vaniljeis
- Citronfromage
- Tiramisu eller panna cotta

Tips til vært og værtinde

Lav noget, du har prøvet før, det giver ro.

Vælg retter, der kan laves i forvejen eller passe sig selv (som simreretter eller ovnretter).

Sørg for noget vegetarisk eller allergivenligt, hvis du kender gæsternes behov.

Husk også lidt snacks eller velkomstdrinks, som nødder, oliven eller bobler.

Opskrifter på gæstemad

Her følger inspiration til god gæstemad med både nemme og lækre forretter, hovedretter, tilbehør og desserter.

Forretter

Bruschetta med tomat
Her får du min opskrift på italiensk bruschetta med tomat og basilikum, der er en nem og klassisk forret fra det italienske køkken.
Se opskriften her
italiensk bruschetta med tomat
Røget laks med kvark og æble på rugbrødschips
Her får du min opskrift på røget laks med kvark og æble, der anrettes på sprøde rugbrødschips. En lækker hapser til den hurtige forret.
Se opskriften her
billederesultat for røget laks med kvark
Verdens bedste tomatsuppe
Opskrift på en nem og fyldig tomatsuppe med masser af smag. Server tomatsuppen med creme fraiche eller sprøde croutoner.
Se opskriften her
Billede af tomatsuppe.
Kartoffel porre suppe
Sådan laver du kartoffel porre suppe. Min nemme opskrift på den populære suppe med kartofler og porre, der er perfekt som forret eller hovedret.
Se opskriften her
Billede af kartoffel porre suppe.
Melon med parmaskinke - nem opskrift
Melon med parmaskinke er en af de nemmeste forretter at lave, men samtidig også en af de mest populære. Du kan bruge forskellige slags melon.
Se opskriften her
billederesultat for melon med parmaskinke
Tarteletter med kylling og knoldselleri
Her får du min opskrift på tarteletter med kylling og knoldselleri. Altså tarteletter uden asparges - men de smager himmelsk godt.
Se opskriften her
billederesultat for tarteletter med kylling og knoldselleri

Hovedretter

Bedste luksus mørbradgryde
Opskrift på mørbradgryde og paprikagryde, der er en populær gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon. Himmelsk lækker og nem at lave.
Se opskriften her
billede med mørbradgryde
Kylling i estragonsauce
Kylling i estragonsauce er en nem og lækker måde at lave kylling på, og samlet tager retten blot 30 min. at tilberede. God som gæstemad.
Se opskriften her
billederesultat for kylling i estragonsauce
Honningmarineret laks
Her får du min opskrift på honningmarineret laks, der er laks med honning og masser af smag. Du bruger en hel lakseside, der kan tilberedes i grill eller ovn.
Se opskriften her
billede med Honningmarineret laks til grill og ovn
Langtidsstegt cuvette i gryde med estragonsauce
Langtidsstegt cuvette i gryde er den bedste gæstemad, og du får et super mørt stykke kød. Her lavet med kartoffelpandekage og estragonsauce.
Se opskriften her
billederesultat for langtidsstegt cuvette i gryde
Coq au vin
Min opskrift på coq au vin, der er en klassisk fransk ret med unghane i rødvin. Du kan dog også bruge en kylling, og retten er god gæstemad.
Se opskriften her
Coq au vin er en skøn, fransk klassiker på unghane eller kylling i rødvin. En god og nem gryderet med masser af grøntsager og smag. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Italiensk kødgryde
En af de opskrifter, som jeg er mest glad for, er denne på italiensk kødgryde med himmelsk sauce. En fantastisk simreret, som du skal prøve.
Se opskriften her
Billede af italiensk kødgryde.
Kalvemørbrad bøffer med blomkålsmos og kalvesky
Kalvemørbrad bøffer med blomkålsmos og kalvesky er lækker gæstemad, der samtidig er nem at lave. Og her får du en fantastisk middagsret.
Se opskriften her
kalvemørbrad bøffer med blomkålsmos og kalvesky
Boeuf bourguignon - den bedste opskrift
Boeuf bourguignon er en fransk klassiker af en gryderet, der gør sig som dansk vintermad. En rigtig simreret med masser af oksekød og rødvin.
Se opskriften her
billede med boeuf bourguignon

Tilbehør

Flødekartofler
Sådan laver du flødekartofler. Min bedste opskrift på cremede flødekartofler i ovn, og de laves med kartofler, løg og fløde. Nemt og godt.
Se opskriften her
Billede af flødekartofler.
Pommes Anna kartofler
Få min bedste opskrift på Pommes Anna. En fransk klassiker med skivede kartofler, smør og timian der passer perfekt til festlige lejligheder.
Se opskriften her
billede med pommes anna
Hasselback kartofler
Nem opskrift på hasselback kartofler (hasselbagte kartofler). Se også hvordan man laver kartoflerne med ost, bacon, på grill eller med rasp.
Se opskriften her
Billede af hasselback kartofler.
Perlespeltsalat med broccoli og æble
Her får du min opskrift på en sund og nem perlespeltsalat med broccoli og æble. Salaten passer godt som tilbehør til eks. kylling og fisk.
Se opskriften her
perlespeltsalat med broccoli og æble
Kartoffeltårn
Med denne opskrift kan du nemt lave et super flot kartoffeltårn, der samles med brunet smør og timian. Smukt tilbehør til bøf eller oksesteg.
Se opskriften her
billederesultat for kartoffeltårn
Spidskålssalat med æble og avocado
Her får du min opskrift på spidskålssalat med æble og avocado. En nem og lækker allround salat, som passer til stort set alle retter med kød.
Se opskriften her
Billede af spidskålssalat med æble og avocado.

Desserter

Panna cotta
Min bedste opskrift på panna cotta, der er en klassisk dessert fra det italienske køkken. Nem at lave på få minutter med få ingredienser.
Se opskriften her
Billede af panna cotta.
Gammeldags citronfromage
Citronfromage er en skøn klassiker fra det danske køkken lavet med masser af friskpresset citronsaft og citronskal og piskede æggehvider.
Se opskriften her
billede med citronfromage anrettet med flødeskum på toppen
Creme brulee
Her er den bedste opskrift på creme brulee. Den lækre dessert er nem at lave med fløde og mælk, så den ikke bliver fed. Inkl. gode tips.
Se opskriften her
billede med creme brulee
Verdens bedste chokolademousse - nem opskrift
Hvordan laver man en nem og ægte chokolademousse uden fløde og husblas? Her får du min opskrift og fremgangsmåde til den lækre dessert.
Se opskriften her
Billede af chokolademousse.
Pære Belle Helene med hjemmelavet chokoladesovs
Pære Belle Helene er en af mine favoritter, og her er min opskrift med syltede pærer og hjemmelavet chokoladesovs. En super lækker dessert.
Se opskriften her
billederesultat for pære belle helene
Rabarbercrumble
Opskrift på rabarbercrumble, der er en lækker crumble med friske eller frosne rabarber. Den nemme kage er med rabarber, smuldredej og havregryn.
Se opskriften her
billede med rabarbercrumble
Æblekage med kanel, remonce og creme
Få verdens bedste æblekage opskrift. En uimodståelig kage i springform med æbler, kanel, remonce og creme, og den smager himmelsk godt.
Se opskriften her
verdens bedste æblekage
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)
Få min opskrift på jordbær trifli, der er den perfekte dessert. Jordbærtriflien laves med jordbær, makroner, flødeskum og lidt appelsin.
Se opskriften her
billede med jordbær trifli opskrift

FAQ

Hvor meget gæstemad pr. person skal man lave?

Som tommelfingerregel skal du lave følgende:
Forret: 100-150 gram pr. person.
Hovedret: 400-500 gram i alt pr. person.
Dessert: 150-200 gram pr. person.

Kan man lave gæstemad og fryse ned?

Ja, det kan du sagtens. Mange ting kan fryses: Gryderetter, bagte retter, saucer, tærter, kager uden flødeskum/frisk frugt. Der er masser af muligheder.

Hvordan matcher man vin og mad?

Et par grundlæggende tips og tricks, og så er du godt på vej:
Fisk og lyst kød serveres med hvidvin (eks. Chardonnay eller Sauvignon Blanc).
Oksekød og lammekød serveres med rødvin (eks. Cabernet Sauvignon eller Rioja).
Dessert serveres med dessertvin eller kaffe.

Hvad hvis jeg ikke har meget tid til madlavningen?

Hvis tiden er knap i forhold til forberedelse og tilberedning af gæstemad, så kan du vælge en nem 3-retters menu, der ikke kræver så meget:
Forret: Købte tapas og brød.
Hovedret: Ovnbagt kylling med grøntsager.
Dessert: Is med bær og chokoladesovs.
Og så vil dine gæster stadig elske din mad.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jette Larsen skriver

    januar 21, 2025 at 9:27 pm

    Hej Holger
    Jeg er meget glad for dine opskrifter og benytter den flittigt.
    Jeg skal lave honningmarineret laks m næste uge, men jeg savner forslag til hvad jeg kan servere til.
    Så er der et sted jeg kan finde det?
    Med venlig hilsen
    Jette

    Svar
  2. Kirsten Øe-Sørensen skriver

    september 24, 2023 at 2:29 pm

    Jeg er sikker på du lavede verdens bedste svampesauce som jeg tilberedte i 2017, nu vil jeg gerne bruge opskriften igen, men kan ikke finde den??
    Mon du har den endnu
    Mvh Kirsten

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      september 24, 2023 at 5:09 pm

      Hej Kirsten
      Tak for det, og jeg er sikker på, at du mener min kantarelsauce 🙂
      Den finder du her: https://madensverden.dk/danmarks-bedste-sovs-kantarelsauce/
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Lis Gejlager skriver

    februar 21, 2022 at 7:55 pm

    Savner opskriften på ovnbagte tomater med honning?, balsamico og?
    Mvh L.Gejlager

    Svar

Mere inspiration

  • Billede med kager der kan bages dagen før.
    Kollegakage (nemme kager du kan bage dagen før)
  • bilelde med dansk mad krebinetter
    Dansk mad (opskrifter på mad fra det danske køkken)
  • Billede af nem aftensmad.
    Nem aftensmad (nemme og lækre retter på kort tid)
  • billederesultat for smørrebrød
    Smørrebrød (de bedste opskrifter på en dansk klassiker)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.