Indhold
Skal du lave lækker gæstemad, men er helt tør for ideer? Så er der her hjælp at hente, så både du og gæsterne bliver glade, mætte og tilfredse.
For god gæstemad skal jo netop være prikken over det berømte i, når du får gæster til spisning. Her kræses lidt ekstra, men samtidig skal maden også sidde lige i skabet.
Derfor får du her en række forslag til god mad, som samtidig er rimelig nem at lave. Der er forslag til både forret, hovedret og dessert. Plus selvfølgelig nogle forslag til tilbehør, men sammensæt som du synes. Se også inspiration til weekendmad.
Hvad er gæstemad?
Gæstemad er mad, der er lavet med lidt ekstra omtanke og ofte præsenteres flot. Det kan være:
- En 3-retters menu
- Et hyggemåltid til familie eller venner
- Noget der føles lidt mere specielt end hverdagsmad
Det handler ikke nødvendigvis om, at det skal være dyrt eller avanceret, bare velsmagende og indbydende.
Eksempler på klassisk gæstemad
Forret:
- Røget laks med urtecreme
- Bruschetta med tomat og basilikum
- Jordskokkesuppe med sprødt drys
Hovedret:
- Oksefilet med rødvinssauce og bagte rodfrugter
- Kylling i flødesauce med ris eller pasta
- Mørbradgryde eller langtidsstegt lam
Dessert:
- Chokoladekage med vaniljeis
- Citronfromage
- Tiramisu eller panna cotta
Tips til vært og værtinde
Lav noget, du har prøvet før, det giver ro.
Vælg retter, der kan laves i forvejen eller passe sig selv (som simreretter eller ovnretter).
Sørg for noget vegetarisk eller allergivenligt, hvis du kender gæsternes behov.
Husk også lidt snacks eller velkomstdrinks, som nødder, oliven eller bobler.
Opskrifter på gæstemad
Her følger inspiration til god gæstemad med både nemme og lækre forretter, hovedretter, tilbehør og desserter.
Forretter






Hovedretter








Tilbehør






Desserter








FAQ
Som tommelfingerregel skal du lave følgende:
Forret: 100-150 gram pr. person.
Hovedret: 400-500 gram i alt pr. person.
Dessert: 150-200 gram pr. person.
Ja, det kan du sagtens. Mange ting kan fryses: Gryderetter, bagte retter, saucer, tærter, kager uden flødeskum/frisk frugt. Der er masser af muligheder.
Et par grundlæggende tips og tricks, og så er du godt på vej:
Fisk og lyst kød serveres med hvidvin (eks. Chardonnay eller Sauvignon Blanc).
Oksekød og lammekød serveres med rødvin (eks. Cabernet Sauvignon eller Rioja).
Dessert serveres med dessertvin eller kaffe.
Hvis tiden er knap i forhold til forberedelse og tilberedning af gæstemad, så kan du vælge en nem 3-retters menu, der ikke kræver så meget:
Forret: Købte tapas og brød.
Hovedret: Ovnbagt kylling med grøntsager.
Dessert: Is med bær og chokoladesovs.
Og så vil dine gæster stadig elske din mad.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Jette Larsen skriver
Hej Holger
Jeg er meget glad for dine opskrifter og benytter den flittigt.
Jeg skal lave honningmarineret laks m næste uge, men jeg savner forslag til hvad jeg kan servere til.
Så er der et sted jeg kan finde det?
Med venlig hilsen
Jette
Kirsten Øe-Sørensen skriver
Jeg er sikker på du lavede verdens bedste svampesauce som jeg tilberedte i 2017, nu vil jeg gerne bruge opskriften igen, men kan ikke finde den??
Mon du har den endnu
Mvh Kirsten
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Kirsten
Tak for det, og jeg er sikker på, at du mener min kantarelsauce 🙂
Den finder du her: https://madensverden.dk/danmarks-bedste-sovs-kantarelsauce/
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger
Lis Gejlager skriver
Savner opskriften på ovnbagte tomater med honning?, balsamico og?
Mvh L.Gejlager