Skinke uden skinkekød, konserveringsmidler, farvestoffer og aroma – alt dette og mere til finder du i en klassisk frossen parisertoast.
En frossen parisertoast, der er lige til at tage ud af pakken og varme på toasteren er en klassikker, de fleste kender.
Den består af to skiver toastbrød med en skive skinke og ost imellem, men indeholder den frosne og færdiglavede parisertoast det samme, som hvis du lavede den selv?
Hvad er der i?
Den klassiske frosne og færdiglavede parisertoast produceres blandt andet af Steff Houlberg.
Af ingredienslisten kan ses, at den består af 62% toastbrød, 15% skinke, 13% ost og 10% margarine. Så langt så godt.
Ingredienslisten afslører dog, at der er anvendt en lang række af tilsætningsstoffer i både skinke, ost og margarine.
Konserveringsmidler, farvestoffer og aroma
Toastbrødet er ganske almindeligt hvidt toastbrød uden de store overraskelser.
Anderledes ser det dog ud for de resterende ingredienser.
Skinken er tilsat vand og består af sammensatte stykker af kogt svinekød (74%) tilsat diverse tilsætningsstoffer som griseprotein, stabilisator, dextrose, kartoffelstivelse, antioxidant og konserveringsmidler for at holde sammen på det og sikre holdbarhed.
Osten indeholder ud over de gængse ingredienser som mælk, osteløbe, salt og starterkultur også tilsætningsstoffer som konserveringsmiddel og farvestoffer.
Margarinen er baseret på rapsolie, men også her er der anvendt tilsætningsstoffer som emulgator og surhedsregulerende middel samt aromastoffer.
Se den fulde liste over ingredienser i Steff Houlberg parisertoast her:
Ingredienser:
Toastbrød 62%: Hvedemel, vand, salt tilsat jod, gær, surdejspulver (hvede).
Skinke 15%, tilsat vand, sammensat af stykker af kød, kogt: Grisekød (74%), vand, griseprotein, salt, stabilisator (E451), dextrose, kartoffelstivelse, antioxidant (E301), konserveringsmidler (E508, E250).
Ost 13%: ost (mælk, osteløbe, starterkultur, salt, konserveringsmiddel (E251), farver (E160a, E160b(ii))), vand, smeltesalt (E331), smør, mælkeprotein, salt, farve (E160a).
Vegetabilsk margarine 10%: rapsolie, vand, emulgator (E471), salt, helt hærdet rapsolie, aroma, surhedsregulerende middel (E270).
Skinke uden skinkekød
Af ingredienslisten kan man se, at den anvendte skinke er ”sammensat af stykker af kød”, men hvad betyder det egentligt?
Det betyder, at den såkaldte skinke i virkeligheden består af kogte kødstykker fra gris, der er sat sammen på en eller anden måde – i det her tilfælde med forskellige tilsætningsstoffer.
Men der er ingen garanti for, at kødstykkerne rent faktisk kommer fra grisens skinke. I realiteten kan der altså være intet reelt skinkekød i den såkaldte ”skinke”.
Ifølge lovgivningen er det været fuldt lovligt at sælge produkter, der består af sammensat kød under betegnelsen skinke, så længe betegnelsen ”sammensat af stykker af kød” klart fremgår af emballagen.
Tidligere skulle skinke komme fra grisens bagparti, og der skulle være ”en klar identificerbar muskelstruktur på kødet”, for at det måtte betegnes som skinke. Men i 2008 blev denne lovgivning ophævet til gavn for fødevareindustrien.
Kalorier i frossen parisertoast
En frossen parisertoast fra Steff Houlberg vejer 100 gram og indeholder 285 kcal.
Den indeholder 13% fedt, 11% protein og 1,5% salt.
Kostfibre finder man ingen af i toasten, der er lavet af rent hvidt toastbrød. Til gengæld er der næsten heller intet sukker.
Her kan du se det fulde næringsindhold i Steff Houlberg parisertoast:
Indhold per 100 gram | Steff Houlberg Parisertoast (frossen) |
Energi (kcal) | 285 |
Fedt (g) | 13 |
- heraf mættet fedt (g) | 3,4 |
Kulhydrater (g) | 32 |
- heraf sukkerarter (g) | 0,7 |
Kostfibre (g) | 0 |
Protein (g) | 11 |
Salt (g) | 1,5 |
Frossen parisertoast i ovn
Skulle du alligevel få lyst til en parisertoast fra frost, er det jo vigtigt, at den bliver tilberedt ordenligt.
Ifølge vejledningen til tilberedning kræver de frosne parisertoast fra Steff Houlberg en såkaldt toastrister.
Det anbefales, at den frosne toast først optøs i en mikroovn, og derefter kommes i toastristeren. Vejledningen på pakken angiver altså ikke andre forslag end opvarmning i en toastrister.
Men hvad hvis du ikke har en toastrister? Kan de frosne parisertoast så tilberedes i en almindelig ovn?
Ja, det kan de godt. Madens Verden har været i køkkenet og har fundet følgende fremgangsmåde:
- Optø de frosne parisertoast, mens ovnen opvarmes til 200 grader.
- Kom de optøede parisertoast i ovnen og varm dem 10-12 minutter – husk at ovne er forskellige, så hold øje med dem.
Alternativt kan du også tilberede de optøede parisertoast på en pande i lidt smør.
Opvarm uden plastikfolie
Tidligere var der en tynd plastikfolie udenom hver enkelt toast, men denne er fjernet fra Steff Houlbergs produkter for at spare på emballage.
Finder du en toast med plastikfolie fra en anden producent, så husk at fjerne denne folie inden den sættes i ovnen, med mindre det specifikt er angivet på pakken, at folien kan komme i ovnen.
Lav parisertoast selv
Vil du undgå tilsætningsstoffer og ubestemmeligt grisekød, er det utroligt let at lave en parisertoast selv, og det kan ovenikøbet gøres billigere.
Tag to stykker toastbrød - vil du have lidt kostfibre, kan du vælge fuldkornsudgaven.
Vælg en god skinke og ost og kom en skive af hver mellem toastbrødene, inden du varmer dem i en toastmaskine, i ovnen eller på en pande.
Tjek ingredienslisten på den skinke du køber, hvis du vil undgå kød, der består af sammensatte stykker og tilsætningsstoffer.
Med en pris på 20 kroner for 2 frosne parisertoast, kan det nemt gøres billigere at lave dem selv, og med bedre råvarer.
Få opskriften på parisertoast ved at klikke her.
Du kan også lave luksusudgaven – en sprød og lækker croque monsieur eller croque madame.
Kilder: Fødevarestyrelsen.
Få mere viden om fødevarer her:
Din vurdering
-
Frossen parisertoast