• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Kan dåsemad være luksusmad?

Kan dåsemad være luksusmad?

Dåsemad
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 17. juni 2023 - Udgivet: 29. juli 2021

Dåsemad og konserves forbindes ofte med billig mad af dårlig kvalitet, men sådan behøver det ikke at være. Dåsemad kan godt være luksusmad.

Dåsemad og konserves forbindes ofte med billige og dårlige råvarer.

Boller i karry, tarteletfyld, forloren skildpadde, spaghetti bolognese eller sågar hakkebøffer kan købes på dåse i de fleste supermarkeder.

Dåsen skal bare åbnes, indeholdet varmes og vupti så er der serveret.

Det er dog de færreste, der forbinder mad fra dåse som luksusmad, men dåsemad kan sagtens være lavet af gode råvarer og smage skønt.

Fransk luksus

Er du så heldig at blive inviteret på frokost i det franske landkøkken, kan du nemt støde på dåser sat direkte på bordet sammen med ost og brød.

Dåserne kan indeholde paté eller rillette, der er baseret på kød fra for eksempel fjerkræ, gris eller vildt.  

De franske dåser kan være meget dyre og indeholder bestemt ikke billig mad af dårlige råvarer. Tværtimod kan det være den ypperste kvalitet, der serveres som en ekstra luksus.

Ofte indeholder dåserne kun rene råvarer som for eksempel andekød, andefedt, salt og peber.

Undgå tilsætningsstoffer

Fordelen ved dåsemad og konserves er, at selve emballagen konserverer produktet.

Det vil sige, at du kan konservere madvarer og skabe en lang holdbarhed uden at bruge tilsætningsstoffer som for eksempel konserveringsmiddel.

Tænk også bare på en dåse makrel i tomat. Den kan holde sig i lang tid, men indeholder ikke andet end makrel, tomatkoncentrat, vand og salt.

Kemiske stoffer i dåser

En ting man dog skal være opmærksom på med mad fra dåser er, at dåserne kan indeholde det hormonforstyrrende stof bisphenol A.

Stoffet kan findes i lakken på indersiden af dåser til fødevarer og drikkevarer og skal forhindre, at metallet smitter af i maden.

Det kan være svært at vide, om dåsen indeholder bisphenol A, da der ikke er pligt til at emballagen skal mærkes, hvis den indeholder det hormonforstyrrende stof. Nogle producenter mærker alligevel produkterne med Bisphenol A-fri, BPA-fri eller lignende.

Dåser kan desuden være lavet af hvidblik, der indeholder tin, der kan give maden en metallisk smag.

Følg derfor gerne disse råd i forhold til dåsemad og konserves:

  • Kassér dåser, der er blevet trykket. Den indvendige emballering, som for eksempel lak, kan være blevet brudt så maden er kommet i kontakt med metallet.
  • Opvarm aldrig dåser med indhold. De kan udvikle giftige stoffer, som kan overføres til maden. 
  • Tjek holdbarhedsdatoen. Mængden af tin stiger i indholdet gennem holdbarhedsperioden.
  • Opbevar ikke mad i dåser efter åbning. Tin fra dåsen kan reagere med luften og smitte af på maden.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Tænk.

Få mere viden om mad og fødevarer i disse artikler:

  • Sådan vælger du den bedste vin til maden
  • Sanser: Derfor smager du med næsen
  • Er det sundt at spise riskiks?
  • Warmed Over Flavour – derfor smager genopvarmet kød dårligt
  • Hvad er naturvin?
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Forsiden lige nu

billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé med svinemørbrad og grøntsager→ Se opskriften
tex mex kylling
Tex Mex kylling→ Se opskriften
Billede med brunchæg i ovn
Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form→ Se opskriften
Billede af pighvarsalat.
Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk→ Se opskriften
billede med rabarbermuffins
Rabarbermuffins: 12 luftige muffins med rabarber→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja
Svinemørbrad med honning→ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiser→ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rødløg→ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbær→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her