Dåsemad og konserves forbindes ofte med billig mad af dårlig kvalitet, men sådan behøver det ikke at være. Dåsemad kan godt være luksusmad.
Dåsemad og konserves forbindes ofte med billige og dårlige råvarer.
Boller i karry, tarteletfyld, forloren skildpadde, spaghetti bolognese eller sågar hakkebøffer kan købes på dåse i de fleste supermarkeder.
Dåsen skal bare åbnes, indeholdet varmes og vupti så er der serveret.
Det er dog de færreste, der forbinder mad fra dåse som luksusmad, men dåsemad kan sagtens være lavet af gode råvarer og smage skønt.
Fransk luksus
Er du så heldig at blive inviteret på frokost i det franske landkøkken, kan du nemt støde på dåser sat direkte på bordet sammen med ost og brød.
Dåserne kan indeholde paté eller rillette, der er baseret på kød fra for eksempel fjerkræ, gris eller vildt.
De franske dåser kan være meget dyre og indeholder bestemt ikke billig mad af dårlige råvarer. Tværtimod kan det være den ypperste kvalitet, der serveres som en ekstra luksus.
Ofte indeholder dåserne kun rene råvarer som for eksempel andekød, andefedt, salt og peber.
Undgå tilsætningsstoffer
Fordelen ved dåsemad og konserves er, at selve emballagen konserverer produktet.
Det vil sige, at du kan konservere madvarer og skabe en lang holdbarhed uden at bruge tilsætningsstoffer som for eksempel konserveringsmiddel.
Tænk også bare på en dåse makrel i tomat. Den kan holde sig i lang tid, men indeholder ikke andet end makrel, tomatkoncentrat, vand og salt.
Kemiske stoffer i dåser
En ting man dog skal være opmærksom på med mad fra dåser er, at dåserne kan indeholde det hormonforstyrrende stof bisphenol A.
Stoffet kan findes i lakken på indersiden af dåser til fødevarer og drikkevarer og skal forhindre, at metallet smitter af i maden.
Det kan være svært at vide, om dåsen indeholder bisphenol A, da der ikke er pligt til at emballagen skal mærkes, hvis den indeholder det hormonforstyrrende stof. Nogle producenter mærker alligevel produkterne med Bisphenol A-fri, BPA-fri eller lignende.
Dåser kan desuden være lavet af hvidblik, der indeholder tin, der kan give maden en metallisk smag.
Følg derfor gerne disse råd i forhold til dåsemad og konserves:
- Kassér dåser, der er blevet trykket. Den indvendige emballering, som for eksempel lak, kan være blevet brudt så maden er kommet i kontakt med metallet.
- Opvarm aldrig dåser med indhold. De kan udvikle giftige stoffer, som kan overføres til maden.
- Tjek holdbarhedsdatoen. Mængden af tin stiger i indholdet gennem holdbarhedsperioden.
- Opbevar ikke mad i dåser efter åbning. Tin fra dåsen kan reagere med luften og smitte af på maden.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Tænk.
Få mere viden om mad og fødevarer i disse artikler:
Del dine ideer og tanker med os andre her: