Spis endelig den populære makrel i tomat på dåse - den er fyldt med de sunde omega-3 fedtsyrer. Men lad den ikke forveksle med den fede makrelsalat.
Du kender nok de små dåser med makrel i tomat, der fås i ethvert supermarked. Den spises til frokost på et stykke rugbrød af både børn og voksne, men er det egentligt sundt?
Dåsemad forbindes ofte med usunde, forarbejdede produkter, så spørgsmålet er, hvad der egentligt er i en dåsemakrel.
Makrel i tomat indeholder... makrel og tomat
Ser man på ingredienslisten på en dåse makrel i tomat, bliver man gladeligt overrasket. Den indeholder nemlig ganske simple råvarer:
- Makrel, vand, tomatpasta og salt.
Altså ikke et eneste E-nummer, men kun de rene råvarer, som hvis du skal lave den selv. Enkelte varianter kan også have tilsat lidt olie, eksempelvis er der rapsolie i Glyngøres makrel i tomat.
Der kan være lidt forskel på, hvor meget fisk der er i, men typisk ligger det omkring 60-64 procent. Desuden kan fisken være i mere eller mindre hele eller findelte stykker.
Spis mere fisk
Et af de officielle kostråd lyder ”Spis mere fisk”.
Fisk og især de fede fisk som makrel indeholder nemlig omega-3 fedtsyrer, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer.
Når du spiser fisk nedsættes blandt andet risikoen for at få hjertekar-sygdomme og det anbefales, at vi spiser fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. Og her er makrellen i tomat en rigtig god og let måde at få fisk på.
I alt anbefales det, at vi spiser 350 gram fisk om ugen, hvoraf ca. 200 gram er fed fisk som laks, ørred, sild og altså makrellen.
Og husk, at alle former for fisk og skaldyr tæller med - også fiskefrikadeller, frossen fisk, skaldyr som rejer og muslinger og altså fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel.
Den fede makrelsalat
Lad ikke dåsen med makrel i tomatsovs forveksle med den også populære makrelsalat i plastikbøtter med en god omgang mayonnaise på toppen.
For hvor makrellen i tomat er et sundt Nøglehulsmærket produkt, kan makrelsalaten ikke kvalificere sig til at få Nøglehulsmærket, der er det officielle danske ernæringsmærke for sunde produkter.
Makrelsalaten indeholder ofte betydeligt mindre fisk end makrel i tomat, og det tykke lag mayonnaise gør produktet til en fedt- og kalorieholdig sag.
Desuden består makrelsalaten langt fra af rene råvarer. Et eksempel på ingredienserne i en makrelsalat er følgende (First Price makrelsalat):
- 31% vegetabilsk olie, 22% makrelfilet, 21% vand, 19% tomatpaste, 2% sukker, 2% pasteuriseret æggeblomme, salt, kartoffelstivelse, estragoneddike, surhedsregulerende midler (E270, E330), konserveringsmidler (E202, E211), stabilisatorer (E412, E415), sennepsmel.
Sammenlignet med den enkle ingrediensliste for makrel i tomat ovenfor, er der en betydelig forskel og makrelsalaten indeholder en del tilsætningsstoffer.
Vil du være sikker på at vælge de sunde typer af fiskepålæg, så gå efter produkter med Nøglehulsmærket.
Du kan også prøve at lave makrel i tomatsovs selv – prøv denne opskrift:
Find flere opskrifter på retter med sunde fede fisk som laks, makrel, hellefisk og sild her på Madens Verden for eksempel:
Laks med rodfrugter i ovn - sund og nem aftensmad
Skindstegt makrelfilet med hvidløg og lun pastasalat med broccoli
Dampet hellefisk i ovn med bagte grøntsager
Kilder: Fødevarestyrelsen.
Om Charlotte Mithril Charlotte Mithril har en solid videnskabelig og praktisk baggrund inden for ernæring, sensorik, fødevarer og sundhed. Hun har bl.a. i hendes ph.d. udviklet den succesfulde Nye Nordiske Hverdagsmad samt opskrifter til den prisvindende bestsellerkogebog af samme navn. Charlotte har tidligere været produktudvikler og sensoriker for Pernod Ricard, medudvikler på MADlejr og har som lektor forsket og undervist i madoplevelser, fødevarer og sensorik. Hun har desuden udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, lavet madprogrammer for TV2 Øst og undervisningsmateriale til Clio Online og Coursera, og så er hun medejer af en vinmark i Sydfrankrig.
Hej Poul
Du har fuldstændigt ret i, at særligt store rovfisk kan indeholde tungmetaller, fordi havene er forurenet. Makrel er dog en mindre fisk og her ophobes altså ikke så store mængder af tungmetaller.
Forbrugerrådet Tænk undersøgte i 2018 makrelfilet for indhold af tungmetallerne bly, cadmium og kviksølv. De fandt tungmetaller i al fisken, men mængden var langt under myndighedernes grænseværdier.
Samlet vurderes det, at de positive egenskaber ved at spise fisk er større end de negative – og det anbefales derfor stadig, at vi spiser fisk. Bare ikke for mange af de store rovfisk.
Vedr. bisphenol og dåsemad så undersøgte Forbrugerrådet Tænk tilbage i 2016 makrel i tomat for netop det. De undersøgte 8 forskellige dåser med makrel i tomat og fandt ikke bisphenol A eller andre bisphenoler i lakken i nogen af de 8 testede dåser.
De bedste hilsner
Charlotte
Men der er vel stadig bispenol i dåsemad, og der er vel
stadig giftrester og tungmetal i henholdsvis tomat (med mindre det er økologisk ) og makrel ??!!
Min afdøde kone fra Filippinerne lavede ofte en lynhurtig nudelret med dåsemakrel - Der blev kogt æggenudler i 4 minutter - - I en lille gryde blev der svitset hakkede løg (1 løg) - De blev blandet med nudlerne - og oppe på en tallerken blev en dåse makrel tømt ovenpå nudelblandningen - Derefter 2 halve kogte æg og lidt persille drys - Et simpelt og nærende måltid - Tilsæt ikke ekstra salt - dåsemakrellen indeholder nok salt
ERNST
Hej Birthe.
Tak for din meget relevante kommentar. Jeg har nu sat links ind til nogle opskrifter med fede fisk i artiklen. Du kan også selv søge på madensverden.dk, hvor der er mange flere opskrifter med laks og de andre fede fisk.
De bedste hilsner
Charlotte
Når i skriver om fede fisk ville det være rart med opskrifter med fede fisk. Jeg spiser gerne fisk men synes det er svært at finde på variationer.