Makrel er en fed fisk, som har en række sundhedsmæssige fordele. Her får du opskrifter og viden om fisken, som både kan spises røget, dampet og stegt.
Makrel i tomat. Det er blevet en klassiker på mange danske frokostborde, men der er så mange andre måder at spise den sunde fisk på. Vi kan både spise den røget med en rå æggeblomme, dampet med grøntsager og grillet med nye kartofler til. Og der er god grund til at spise makrel, for den bugner af vitaminer, mineraler og Omega3-fedtsyrer.
Makrellen er en såkaldt pigfinnefisk ligesom tun, og er en vandrefisk, som svømmer i store stimer på flere hundredtusinder i køligt havvand. Den svømmer på dybt vand om vinteren og kommer til danske farvande om foråret for at gyde. Føden består af krebsedyr, småfisk og plankton.
Den vejer mellem et halvt og 3,4 kilo og kan blive op til 40 centimeter land.
Næringsindhold
Der er et meget højt indhold af "solskinsvitaminet" D-vitaminer samt E-vitaminer og B12-vitaminer i makrellen. Jod og selen er nogle af mineraler, der også er mange af i makrellen.
Hvad angår Omega3-fedtsyrer, er der dobbelt så mange af dem i makrellen som i laksen.
Energifordeling pr. 100 gram rå makrel:
Energi: 187 kalorier
Proteiner: 17,8 gram
Kulhydrater: 0 gram
Fedt: 12,9 gram
Energifordeling pr. 100 gram makrel i tomat på dåse:
Energi: 155 kalorier
Proteiner: 11,7 gram
Kulhydrater: 3,9 gram
Fedt: 10,3 gram
Sæson
Vi kan fiske efter makrel fra land hele sommeren, fra juni til begyndelsen af september, da fisken kommer til de danske kyster for at gyde. Fra midt september til midt november skal man ud med båd for at fange dem i danske farvande.
Danskfangede makrel er bæredygtige fisk med MSC-mærke. Det betyder, at fiskerne forpligter sig til at fange fra en sund bestand på den mest bæredygtige måde.
Opbevaring
På grund af makrellens høje indhold af fedt, bliver den harsk, hvis den ikke renses, så snart den er fanget. Køber du en makrel frisk, skal den opbevares i køleskab og spises samme dag, som den er købt.
I dåse og røget er den holdbar i mange måneder.
Ideer til at bruge makrellen
- Du kan lave din helt egen makrel i tomatsovs i stedet for at købe dåserne. Her er vores opskrift på hjemmelavet makrel i tomat.
- Grillet makrel er lækkert en sommeraften.
- Skindstegt med hvidløg er makrellen også god.
- Det kan være svært at få nogle børn til at spise fisk, så her er ideer til, hvordan du kan få poderne til at spise fisk inklusiv makrel.
Kilder: Naturporten.dk, fooddata.dk og 2gangeomugen.
Del dine ideer og tanker med os andre her: