Hjemmelavet makrel i tomat er sundt og en rigtig god måde at få spist fisk på. Og så er det super nemt at lave - få opskriften her.
En klassiker på frokostbordet og i mange børnefamilier er makrel i tomat. Den fås i forskellige varianter i supermarkedet - både på dåse og med det velkendte mayonnaiselag i plastikbøtter.
Men det er faktisk simpelt at lave det selv. Og så er det en rigtig sjov og lærerig aktivitet for børn, der vil elske at lave deres helt egen makrel i tomatsovs hjemme i køkkenet.
En god måde at få børn til at spise mere fisk, er nemlig at lade dem være med i køkkenet. Og når maden også er genkendelig, er det endnu bedre. Og her er en hjemmelavet makrel i tomat en rigtig god måde at lade børn arbejde og lege med fisk i køkkenet og blive mere trygge ved fisk generelt.
På Københavns Universitet har de i forskningsprojektet FiSK udviklet en række opskrifter med fisk, der er både nemme at lave og børnevenlige. Her kommer deres opskrift på hjemmelavet makrel i tomat:
Ingredienser (4 personer)
2 makrelfileter
3 tomater, skåret i tern
1 lille dåse tomatpuré (ca. 50 gram)
Lidt smør eller olie til at smøre fadet
Salt og peber
Rugbrød
Pynt:
1 forårsløg
2-3 radiser
1 dusk persille
2 æg, hårdkogte
Fremgangsmåde
- Kom makrelfileter i et smurt ildfast fad og bag i 15 minutter ved 100 grader.
- Skær tomaterne i små tern og kom dem i en skål. Tilsæt tomatpuré, salt og peber og rør det hele sammen.
- Pluk makrellen i mindre stykker og vend den i tomatsovsen. Smag til med ekstra salt og peber, hvis nødvendigt.
Servering
Server hjemmelavet makrel i tomat på rugbrød og pynt for eksempel med radiser, forårsløg, persille og æg.
Velbekomme!
Projekt FiSK er ledet af Københavns Universitet i samarbejde med Kattegatcentret, Nordsøen Oceanarium, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Den Blå Planet. Læs mere om projektet her.
Se også disse artikler:
Sådan får du børn til at spise fisk
Keld Larsen
Den smager kedeligt syntes jeg. Ja undskyld den bramfri tone. Jeg er en gammel sømand. Der mangler nuancer og umami. Tilsæt et skvæt hvid eddike og et lille skvæt ahorn sirup. Tilsæt lidt selleri salt. Smag til med citron og presset hvidløg. Luk af med rigeligt friskkværnet peber.
Jolanda
Tak for tippet Keld. Det gør retten meget bedre.