Brioche med chokolade er israelsk fletbrød, som også går under navnet Babka. Det er lidt af et vidunder i kageverdenen med god grund.
Brioche med chokolade - israelsk fletbrød er helt utroligt lækkert, og så er det nok blevet min nye yndlingskage. Jeg har nemlig altid været fan af "brød-kager", og denne er bestemt ingen undtagelse.
Det var også en stor fornøjelse at flette dejen og forme den. Jeg elsker, når processen ved at lave en kage giver lige så meget nydelse som at spise det endelig resultat, dobbeltnydelse.
Jeg ved ikke helt, om jeg skal kalde den for en kage eller et brød, fordi selve dejen er selvfølgelig brøddej, men på grund af chokoladen så føles det lidt mere som at spise kage.
Nå, men denne kage er utrolig populær i Israel og jødiske samfund. Dermed har den også fået sin popularitet i Amerika grundet den store befolkning af jøder blandt andet i New York.
Navnet på dette vidunder er Babka, og der findes lige så mange variationer af fyld, som der findes bedstemødre i Mellemøsten og Østeuropa.
I USA er chokolade favoritten hos de fleste. Hvilket er forståeligt, da den er næsten uhyggelig lækker, og duften som spreder sig i køkkenet, når den bager, er uforglemmelig.
Formen på dette brød er også noget, som kan imponere de fleste og den gode nyhed er, at det faktisk ikke er så svært, som det ser ud. Det er faktisk bare lidt lige som at flette julehjerter (men lettere).
Opskriften lyder på at koldhæve briochedejen henover natten. Det giver klart den lækreste smag, men hvis du har travlt, er det også muligt at lade den hæve på køkkenbordet i bare to timer.
Opskrift på brioche med chokolade - israelsk fletbrød
Ingredienser
Brioche
- 0,6 dl mælk
- 30 gram gær
- 260 gram hvedemel
- 50 gram sukker
- 0,5 tsk salt
- 75 gram smør - usaltet & stuetemperatur
- 2 stk æg
Chokoladefyld
- 80 gram mørk chokolade
- 50 gram smør - usaltet
- 50 gram sukker
- 25 gram kakaopulver
- 1 tsk stødt kanel
Sirup
- 50 gram sukker
- 0,5 dl vand
Sådan gør du
Brioche
- Varm mælken op til lillefingervarme og smuldr gæren deri. Tilføj nu sukker, salt og æg, imens du pisker det sammen.
- Brug enten en håndpisker eller dine hænder til at ælte dejen, imens du tilføjer hvedemelet lidt af gangen.
- Skær den bløde smør i små firkanter og tilføj den lidt af gangen til dejen, imens du ælter den. Ælt dejen i cirka 10 minutter, indtil den er glat og elastisk.
- Put den nu i en skål og beklæd skålen med husholdningsfilm, stil den til hævning i køleskabet natten over.
Chokoladefyld
- Hak chokoladen og put den i en lille gryde sammen med smør og sukker. Lad det smelte sammen og tag den derefter fra varmen.
- Tilføj nu kakaopulver og kanel. Bland det godt sammen og lad den køle ned en smule.
Sådan foldes en Babka
- Tag dejen ud af køleskabet cirka 30 minutter, før du er klar til at bruge den. Del den nu i to lige dele. Rul én del af gangen.
- Rul den til en rektangel med en tykkelse på cirka en halv til en centimeter. Fordel nu halvdelen af chokoladefyldet på en rektangel og rul den sammen som en roulade fra den lange side. Tildæk i husholdningsfilm og put rullen i køleskabet. Gør nu det samme med den anden del af dejen.
- Lad de to ruller køle ned i cirka 10 minutter og tag dem herefter ud. Tag en rulle af gangen og skær den i midten på langs, gør det samme med den anden rulle. Så du nu har fire lange halve roulader lad os kalde dem A,B,C og D. Når de flettes skal indholdet af chokolade pege opad.
- Læg et stykke bagepapir under det dej, du skal til at arbejde med. Læg A vandret, læg nu B lodret, så den krydser over A, læg C parallelt med A og lad den krydse over B, læg nu D parallelt med B og kryds den under A. Du har nu dannet en form for firkant.
- Tag den lange del af D og kryds den over til venstre, gør det samme hele vejen rundt, så hver anden lange del krydser over den del af dejen, som ligger til venstre for dem. Når du er nået hele vejen rundt gør du det samme, men hvor du starter med B, som krydser over den lange del til højre for sig. Forsæt hele vejen rundt.
- Nu er der kun en korte dele af dejen tilbage, som du bare forsigtigt klemmer ind under brødet. Kom nu et rent viskestykke henover brødet og lad det hæve i 30 minutter.
- Varm ovnen op på 190 grader. Pensl brødet med et æg og bag det i cirka 35 minutter, eller indtil skorpen er gyldenbrun.
- Imens brødet bager, forbereder du en sukkersirup. Put 50 gram sukker og 0,5 dl vand i en gryde og lad sukkeret smelte, tag den derefter af varmen.
- Hæld sukkersiruppen over brødet lige så snart, du tager den ud af ovnen og lad det køle ned en smule.
- Nu er dit lækre og smukke fletbrød klar til servering.
Se vores andre opskrifter på brød, som også kan bruges som dessert:

Carina
Kunne du lave en voedo med udrulning og fletning 🙏