Yoghurt er en uundværlig ingrediens i køleskabet, og her kan du læse hvorfor den er så sund. Se hvad yoghurten indeholder, fakta, opbevaring og opskrifter.
Yoghurt er en af de ingredienser, man altid bør have i køleskabet.
Den kan bruges til alt fra en sund, fedtfattig og næringsrig morgenmad, over fremragende fugtgiver til bagning.
Og sørme også som førstehjælp til huden ved solskoldning.
Så yoghurten kan du ikke undvære i køleskabet.
Hvad er yoghurt?
Yoghurt laves ved syrning af mælk (især komælk).
Ved syrningen omsættes laktosen (mælkesukkeret) til mælkesyre og aromaer, hvilket er årsag til den tyknede konsistens og den karakteristiske smag.
Yoghurten syrnes ved at kombinere to kulturer: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus og Streptococcus thermophilus.
Somme tider kan yoghurten også være tilsat andre stammer fra bakterieslægterne Lactobacillus og/eller Bifidobacterium, fordi man mener, at disse bakterier har særlig gavnlig indflydelse på balancen i tarmens bakterieflora og på immunforsvaret.
Yoghurt er i familie med andre syrnede mælkeprodukter som skyr, ymer, ylette, tykmælk, creme fraiche og kærnemælk, blot anvendes der en anden type mælkesyrekultur til yoghurten, som giver den karakteristiske yoghurtsmag.
Dette kan du også bruge yoghurt til
I køkkenet kan en rest yoghurt natural altid bruges til en fedtfattig dressing eller f.eks. til at give dit hjemmebagte brød en lidt tungere og mere fugtig konsistens.
Den kan også fint bruges til at lave en fedtfattig yoghurtis – f.eks. smagt til med sæsonens bær.
Som en opkvikker om morgenen eller i løbet af dagen fungerer den også perfekt som ingrediens i dine smoothies.
Find opskrifter med yoghurt her:
Chokolademuffins med yoghurt
Ansigtsmaske
En lidt alternativ anvendelse er at lave en super effektiv beroligende og fugtgivende ansigtsmaske.
Lav en blanding af yoghurt natural, havregryn og honning, og lad den sidde på din ansigtshud i ca. 15 minutter, før du skyller af.
Vitaminer
Yoghurt natural er fedtfattig og rig på proteiner, B-vitaminer og mineraler.
De naturlige bakteriekulturer er også kendt for deres gavnlige effekt på hele tarmsystemet og immunforsvaret, og der forskes i disse år i den gavnlige effekt på vores sundhed.
Opbevaring og holdbarhed på yoghurt
Yoghurten kan holde 5-6 dage i køleskab efter åbning.
Sæt den nederst i køleskabet – ikke i køleskabslågen, som ofte er det varmeste sted.
Surmælksprodukter som yoghurt kan godt fryses.
Efter frysning bliver konsistensen lidt grynet, men du kan godt bruge det til for eksempel en gang boller.
Fakta om yoghurt
Yoghurt naturel kan anvendes som biologisk bekæmpelse over for andre bakterier og mikroorganismer.
F.eks. kan en ildelugtende bakteriekultur i et køleskab, som ellers er vanskelig at udrydde med bakteriedræbende produkter, fjernes ved afvaskning med yoghurt naturel.
Yoghurt naturel lader til at nedsætte dannelsen af stoffet hydrogensulfid (svovlbrinte), der er en hyppig årsag til dårlig ånde.
Yoghurten kan også anvendes som grundingrediens i marinering af kød.
Yoghurten stammer oprindeligt fra Balkan, hvor man syrnede eller fermenterede mælk med nogle bakteriekulturer, som naturligt var i området.
Først i 1960’erne kom yoghurten til Danmark, hvor den blev introduceret som et morgenmadsprodukt.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 58
Fedt: 1 gram
Kulhydrater: 4 gram
Protein: 10 gram
Del dine ideer og tanker med os andre her: