Yoghurt er en uundværlig ingrediens i køleskabet, og her kan du læse hvorfor den er så sund. Se hvad yoghurten indeholder, fakta, opbevaring og opskrifter.
Yoghurt er en af de ingredienser, man altid bør have i køleskabet. Den kan bruges til alt fra en sund, fedtfattig og næringsrig morgenmad, over fremragende fugtgiver til bagning.
Og sørme også som førstehjælp til huden ved solskoldning. Så yoghurten kan du ikke undvære i køleskabet.
Indhold
- Yoghurt er en uundværlig ingrediens i køleskabet, og her kan du læse hvorfor den er så sund. Se hvad yoghurten indeholder, fakta, opbevaring og opskrifter.
- Hvad er yoghurt?
- Anvendelse
- Ansigtsmaske
- Vitaminer
- Opbevaring og holdbarhed
- Hvad er forskellen på yoghurt, skyr og fromage frais?
- Fakta
- Næringsindhold
- Opskrifter med yoghurt
- Naanbrød - indiske naan
- Chokolademuffins
- Små yoghurtbrød - hjemmebagte kuvertbrød
- Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker
- Yoghurtboller - nem og lækker opskrift
- Yoghurtkage med syrlig yoghurtglasur
- Appelsinkage med yoghurt - svampet kage med appelsin
- Raita
- Tzatziki
- Basbousa
- FAQ
- Kommentarer
Hvad er yoghurt?
Yoghurt laves ved syrning af mælk (især komælk). Ved syrningen omsættes laktosen (mælkesukkeret) til mælkesyre og aromaer, hvilket er årsag til den tyknede konsistens og den karakteristiske smag.
Yoghurten syrnes ved at kombinere to kulturer: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus og Streptococcus thermophilus.
Somme tider kan yoghurten også være tilsat andre stammer fra bakterieslægterne Lactobacillus og/eller Bifidobacterium, fordi man mener, at disse bakterier har særlig gavnlig indflydelse på balancen i tarmens bakterieflora og på immunforsvaret.
Yoghurt er i familie med andre syrnede mælkeprodukter som skyr, ymer, ylette, tykmælk, creme fraiche og kærnemælk, blot anvendes der en anden type mælkesyrekultur til yoghurten, som giver den karakteristiske yoghurtsmag. Læs også mere om kefir her.
Anvendelse
I køkkenet kan en rest yoghurt natural altid bruges til en fedtfattig dressing eller f.eks. til at give dit hjemmebagte brød en lidt tungere og mere fugtig konsistens.
Den kan også fint bruges til at lave en fedtfattig yoghurtis – f.eks. smagt til med sæsonens bær.
Som en opkvikker om morgenen eller i løbet af dagen fungerer den også perfekt som ingrediens i dine smoothies.
Ansigtsmaske
En lidt alternativ anvendelse er at lave en super effektiv beroligende og fugtgivende ansigtsmaske.
Lav en blanding af yoghurt natural, havregryn og honning, og lad den sidde på din ansigtshud i ca. 15 minutter, før du skyller af.
Vitaminer
Yoghurt natural er fedtfattig og rig på proteiner, B-vitaminer og mineraler.
De naturlige bakteriekulturer er også kendt for deres gavnlige effekt på hele tarmsystemet og immunforsvaret, og der forskes i disse år i den gavnlige effekt på vores sundhed.
Opbevaring og holdbarhed
Yoghurten kan holde 5-6 dage i køleskab efter åbning. Sæt den nederst i køleskabet – ikke i køleskabslågen, som ofte er det varmeste sted.
Surmælksprodukter som yoghurt kan godt fryses. Efter frysning bliver konsistensen lidt grynet, men du kan godt bruge det til for eksempel en gang boller.
Hvad er forskellen på yoghurt, skyr og fromage frais?
Produkt | Konsistens | Protein | Fedt | Smag |
---|---|---|---|---|
Yoghurt | Cremet | Middel | Varierer | Syrlig |
Skyr | Meget fast | Højt | Lavt | Mild-syrlig |
Fromage frais | Let og blød | Middel | Lavt/middel | Mild |
Fakta
Yoghurt naturel kan anvendes som biologisk bekæmpelse over for andre bakterier og mikroorganismer. F.eks. kan en ildelugtende bakteriekultur i et køleskab, som ellers er vanskelig at udrydde med bakteriedræbende produkter, fjernes ved afvaskning med yoghurt naturel.
Yoghurt naturel lader til at nedsætte dannelsen af stoffet hydrogensulfid (svovlbrinte), der er en hyppig årsag til dårlig ånde.
Yoghurten kan også anvendes som grundingrediens i marinering af kød.
Yoghurten stammer oprindeligt fra Balkan, hvor man syrnede eller fermenterede mælk med nogle bakteriekulturer, som naturligt var i området. Først i 1960’erne kom yoghurten til Danmark, hvor den blev introduceret som et morgenmadsprodukt.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 58
Fedt: 1 gram
Kulhydrater: 4 gram
Protein: 10 gram
Opskrifter med yoghurt
Her er nogle af de bedste opskrifter med yoghurt på Madens Verden:
Naanbrød - indiske naan
Chokolademuffins
Små yoghurtbrød - hjemmebagte kuvertbrød
Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker
Yoghurtboller - nem og lækker opskrift
Yoghurtkage med syrlig yoghurtglasur
Appelsinkage med yoghurt - svampet kage med appelsin
Raita
Tzatziki
Basbousa
FAQ
Yoghurt er en mælkeprodukt lavet ved fermentering af mælk med særlige mælkesyrebakterier (ofte Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus). Fermenteringen giver yoghurten sin karakteristiske syrlige smag og cremede konsistens.
Uåbnet: Følg "bedst før"-dato (ofte længere, hvis opbevaret koldt).
Åbnet: 5–7 dage i køleskab.
Brug sanserne – lugt og smag kan afsløre, om den er blevet sur.
Ja, du kan godt fryse yoghurt, men du skal være opmærksom på flere ting. Teksturen ændrer sig og den bliver mere grynet/vandig. Efter optøning er den bedst egnet til madlavning eller smoothies. Alternativ: frys yoghurt som is (yoghurtis/frozen yogurt).
Ja, især levende kulturer (probiotika) kan understøtte tarmflora og fordøjelse. Kig efter "med levende bakteriekulturer" på emballagen.
Græsk yoghurt er siet for valle, og resultatet er en tykkere, mere cremet yoghurt med højere proteinindhold. Findes i både fed og fedtfattig version.
Varm mælk op til ca. 40–45 grader. Tilsæt 2 spsk. yoghurt med levende kulturer pr. liter. Hold den varm i 6–12 timer (eks. i ovn med lys tændt eller i yoghurtmaskine). Køl ned og opbevar på køl.
Mange kan tåle yoghurt, da bakterierne nedbryder laktosen delvist. Alternativt: vælg laktosefri yoghurt (findes i de fleste supermarkeder).
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments