• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Yoghurt - fakta og hvorfor den er så sund at spise

Yoghurt - fakta og hvorfor den er så sund at spise

Billede med yoghurt.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 24. juni 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Yoghurt er en uundværlig ingrediens i køleskabet, og her kan du læse hvorfor den er så sund. Se hvad yoghurten indeholder, fakta, opbevaring og opskrifter.

Yoghurt er en af de ingredienser, man altid bør have i køleskabet. Den kan bruges til alt fra en sund, fedtfattig og næringsrig morgenmad, over fremragende fugtgiver til bagning.

Og sørme også som førstehjælp til huden ved solskoldning. Så yoghurten kan du ikke undvære i køleskabet.

Indhold
  • Yoghurt er en uundværlig ingrediens i køleskabet, og her kan du læse hvorfor den er så sund. Se hvad yoghurten indeholder, fakta, opbevaring og opskrifter.
  • Hvad er yoghurt?
  • Anvendelse
  • Ansigtsmaske
  • Vitaminer
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Hvad er forskellen på yoghurt, skyr og fromage frais?
  • Fakta
  • Næringsindhold
  • Opskrifter med yoghurt
  • Naanbrød - indiske naan
  • Chokolademuffins
  • Små yoghurtbrød - hjemmebagte kuvertbrød
  • Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker
  • Yoghurtboller - nem og lækker opskrift
  • Yoghurtkage med syrlig yoghurtglasur
  • Appelsinkage med yoghurt - svampet kage med appelsin
  • Raita
  • Tzatziki
  • Basbousa
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvad er yoghurt?

Yoghurt laves ved syrning af mælk (især komælk). Ved syrningen omsættes laktosen (mælkesukkeret) til mælkesyre og aromaer, hvilket er årsag til den tyknede konsistens og den karakteristiske smag.

Yoghurten syrnes ved at kombinere to kulturer: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus og Streptococcus thermophilus.

Somme tider kan yoghurten også være tilsat andre stammer fra bakterieslægterne Lactobacillus og/eller Bifidobacterium, fordi man mener, at disse bakterier har særlig gavnlig indflydelse på balancen i tarmens bakterieflora og på immunforsvaret.

Yoghurt er i familie med andre syrnede mælkeprodukter som skyr, ymer, ylette, tykmælk, creme fraiche og kærnemælk, blot anvendes der en anden type mælkesyrekultur til yoghurten, som giver den karakteristiske yoghurtsmag. Læs også mere om kefir her.

Anvendelse

I køkkenet kan en rest yoghurt natural altid bruges til en fedtfattig dressing eller f.eks. til at give dit hjemmebagte brød en lidt tungere og mere fugtig konsistens.

Den kan også fint bruges til at lave en fedtfattig yoghurtis – f.eks. smagt til med sæsonens bær.

Som en opkvikker om morgenen eller i løbet af dagen fungerer den også perfekt som ingrediens i dine smoothies.

Ansigtsmaske

En lidt alternativ anvendelse er at lave en super effektiv beroligende og fugtgivende ansigtsmaske.

Lav en blanding af yoghurt natural, havregryn og honning, og lad den sidde på din ansigtshud i ca. 15 minutter, før du skyller af.

Vitaminer

Yoghurt natural er fedtfattig og rig på proteiner, B-vitaminer og mineraler.

De naturlige bakteriekulturer er også kendt for deres gavnlige effekt på hele tarmsystemet og immunforsvaret, og der forskes i disse år i den gavnlige effekt på vores sundhed.

Opbevaring og holdbarhed

Yoghurten kan holde 5-6 dage i køleskab efter åbning. Sæt den nederst i køleskabet – ikke i køleskabslågen, som ofte er det varmeste sted.

Surmælksprodukter som yoghurt kan godt fryses. Efter frysning bliver konsistensen lidt grynet, men du kan godt bruge det til for eksempel en gang boller.

Hvad er forskellen på yoghurt, skyr og fromage frais?

ProduktKonsistensProteinFedtSmag
YoghurtCremetMiddelVariererSyrlig
SkyrMeget fastHøjtLavtMild-syrlig
Fromage fraisLet og blødMiddelLavt/middelMild

Fakta

Yoghurt naturel kan anvendes som biologisk bekæmpelse over for andre bakterier og mikroorganismer. F.eks. kan en ildelugtende bakteriekultur i et køleskab, som ellers er vanskelig at udrydde med bakteriedræbende produkter, fjernes ved afvaskning med yoghurt naturel.

Yoghurt naturel lader til at nedsætte dannelsen af stoffet hydrogensulfid (svovlbrinte), der er en hyppig årsag til dårlig ånde.

Yoghurten kan også anvendes som grundingrediens i marinering af kød.

Yoghurten stammer oprindeligt fra Balkan, hvor man syrnede eller fermenterede mælk med nogle bakteriekulturer, som naturligt var i området. Først i 1960’erne kom yoghurten til Danmark, hvor den blev introduceret som et morgenmadsprodukt.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 58
Fedt: 1 gram
Kulhydrater: 4 gram
Protein: 10 gram

Opskrifter med yoghurt

Her er nogle af de bedste opskrifter med yoghurt på Madens Verden:

Naanbrød - indiske naan

4.7 fra 33 stemmer
Min opskrift på verdens bedste naanbrød. Med eller uden hvidløg. Det indiske brød bages med gær og yoghurt, og du kan også se hvad naan er.
Gå til opskrift
Billede med naan indisk naanbrød.

Chokolademuffins

4.8 fra 175 stemmer
Chokolademuffins. Få min opskrift på de bedste muffins med chokoladesmag. Luftige, svampede og nemme at bage. En favorit hos alle.
Gå til opskrift
billede med chokolademuffins

Små yoghurtbrød - hjemmebagte kuvertbrød

5 fra 1 stemme
Se den dejlige opskrift på små yoghurtbrød, der bliver luftige og sprøde. Yoghurtbrød er gode som små kuvertbrød - eller bare til at nyde.
Gå til opskrift
små yoghurtbrød - hjemmelavede kuvertbrød

Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker

4.7 fra 109 stemmer
Her får du en nem og hurtig opskrift på kylling tikka masala, som du kan lave på 15 minutter. Chicken tikka masala er en indisk ret, der serveres med ris.
Gå til opskrift
billederesultat for kylling tikka masala

Yoghurtboller - nem og lækker opskrift

4.6 fra 9 stemmer
Nem og lækker opskrift på yoghurtboller, der er de dejligste bløde og svampede boller. Perfekt til morgenbordet eller som eftermiddagssnack.
Gå til opskrift
billede med yoghurtboller

Yoghurtkage med syrlig yoghurtglasur

4.8 fra 5 stemmer
Yoghurtkage med en syrlig yoghurtglasur er en italiensk kage, som er dejligt svampet, og så har den en god syre fra yoghurt og citron.
Gå til opskrift
Yoghurtkage

Appelsinkage med yoghurt - svampet kage med appelsin

4.7 fra 7 stemmer
Her får du en opskrift på lækker appelsinkage. En svampet og skøn kage med appelsin og yoghurt, der pyntes med glasur og appelsinskiver.
Gå til opskrift
billederesultat for appelsinkage

Raita

4.7 fra 11 stemmer
Her får du en nem opskrift på lækker raita. Det er en indisk dressing, som du nemt laver af yoghurt, agurk, tomat og mynte.
Gå til opskrift
raita indisk dressing

Tzatziki

4.8 fra 13 stemmer
Få en nem opskrift på tzatziki. Hjemmelavet græsk agurkesalat med græsk yoghurt, agurk og hvidløg. Kan også laves med alm. yoghurt.
Gå til opskrift
tzatziki græsk agurkesalat

Basbousa

5 fra 3 stemmer
Basbousa er en arabisk kage med kokos og yoghurt. En traditionel dessert fra Mellemøsten, der er fuld af smag og supernem at lave.
Gå til opskrift
Basbousa - arabisk kage

FAQ

Hvad er yoghurt?

Yoghurt er en mælkeprodukt lavet ved fermentering af mælk med særlige mælkesyrebakterier (ofte Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus). Fermenteringen giver yoghurten sin karakteristiske syrlige smag og cremede konsistens.

Hvor længe kan yoghurt holde sig?

Uåbnet: Følg "bedst før"-dato (ofte længere, hvis opbevaret koldt).
Åbnet: 5–7 dage i køleskab.
Brug sanserne – lugt og smag kan afsløre, om den er blevet sur.

Kan man fryse yoghurt?

Ja, du kan godt fryse yoghurt, men du skal være opmærksom på flere ting. Teksturen ændrer sig og den bliver mere grynet/vandig. Efter optøning er den bedst egnet til madlavning eller smoothies. Alternativ: frys yoghurt som is (yoghurtis/frozen yogurt).

Er yoghurt godt for fordøjelsen?

Ja, især levende kulturer (probiotika) kan understøtte tarmflora og fordøjelse. Kig efter "med levende bakteriekulturer" på emballagen.

Hvad betyder græsk yoghurt?

Græsk yoghurt er siet for valle, og resultatet er en tykkere, mere cremet yoghurt med højere proteinindhold. Findes i både fed og fedtfattig version.

Hvordan laver man yoghurt selv?

Varm mælk op til ca. 40–45 grader. Tilsæt 2 spsk. yoghurt med levende kulturer pr. liter. Hold den varm i 6–12 timer (eks. i ovn med lys tændt eller i yoghurtmaskine). Køl ned og opbevar på køl.

Kan laktoseintolerante spise yoghurt?

Mange kan tåle yoghurt, da bakterierne nedbryder laktosen delvist. Alternativt: vælg laktosefri yoghurt (findes i de fleste supermarkeder).

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Forsiden lige nu

grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
Billede af salat med torsk og grøntsager.
Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado→ Se opskriften
ribskage kage med ribs
Ribskage - mormors luftige kage med ribs→ Se opskriften
billederesultat for tærte
Hjemmelavet tærte: De 5 bedste opskrifter på tærte→ Se opskriften
Vegetarisk grillspyd kan sagtens laves i god tid, inden grillen tændes. De har kun godt af at ligge og trække i marinaden, så de får ekstra knald på smagen. Foto: Charlotte Mithril
Vegetarisk grillspyd med grøntsager og halloumi→ Se opskriften
Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter på retter med under 500 kalorier→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
wok med edamamebønner og kylling
Wok med edamamebønner og kylling→ Se opskriften
billederesultat for havregrødsboller
Opskrift på lækre havregrødsboller→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her