Kefir regnes for meget sund. Her får du fakta og info om det fermenteret mælkeprodukt, som er blevet kaldt mælkens champagne.
Kefir stammer fra Kaukasus, hvor den fermenteret drik blev betragtet som en eliksir, der både forebyggede og helbredte.
Og der er noget om det. For kefir indeholder både mælkesyrebakterier og gærsvampe, som har en rigtig god effekt på vores tarmsystem.
Ordet skulle også betyde noget i retning af glæde eller fornøje ifølge Den Danske Ordbog.
Særlig i Østeuropa bruges kefir i madlavningen, for eksempel til en god omgang rødbedesuppe og i brød.
Herhjemme fik det syrnet produkt en opblomstring i 1980'erne, siden røg salget, og det var ligefrem taget af markedet for en tid, men nu har vi igen fået øje på kefiren.
Hvad er kefir
Det er et syrnet mælkeprodukt, der kan minde om vores kærnemælk. Den rene mælk syrnes med kefirkultur.
Forskellen på kefir og andre syrnede mælkeprodukter er, at den både syrnes med gærsvampe og mælkesyrebakterier.
Kærnemælk og yoghurt syrnes udelukkende med mælkesyrebakterier. Og her skulle sundhedsværdien så være højere i følge traditionen.
Mælkekefirs konsistens er tykkere end almindelig mælk, men tyndere end yoghurt og ymer. Så den kan drikkes, men også hældes morgenmaden, serveres i suppen eller blandes i bolledejen.
Vandkefir med smag
Der findes to versioner af kefir, en mælke- og en vanddrik. Hvor perserne og russerne altid har lavet mælkedrikken, har mellemamerikanerne lavet vandkefir.
Den kan tilsættes frugter, så man nærmest har en sodavand, fordi den bobler lidt på tungen.
Du laver den ved at koge sukker og vand, hvorefter du tilsætter vand-kefirgryn, og massen skal herefter fermentere. Også denne drik regnes for supersund.
Energifordeling og vitaminer
Den oprindelige kefir har en alkoholprocent på ca. en. Men den vi kan købe fra for eksempel Arla er uden alkoholprocent.
Kefir indeholder adskillelige vitaminer og mineraler. Her ses energifordelingen pr. 100 gram kefir fra Arla:
Kalorier 45.
Protein 3,4 gram.
Kulhydrater 3,7 gram.
Fedt 1,5 gram.
Din vurdering
-
Kefir - fakta og info