Grydebrød. Her er min opskrift på verdens bedste brød bagt i gryde, der med garanti aldrig slår fejl. Giver et luftigt brød med sprød skorpe.
Grydebrød giver ikke kun et super godt brød, men opskriften er også nem og den slår aldrig fejl.
Netop bagningen i gryden giver en meget sprød skorpe, og samtidig får brødet en saftig og fyldig krumme.
Gryden skal være gennemvarm
Det er vigtigt, og det kan ikke understreges nok, at gryden er HELT varm inden dejen kommer i. Ellers risikerer du, at brødet hænger fast i gryden.
Så stil gryden ind når du tænder ovnen, og lad den stå indtil du er helt sikker på den er meget varm. Med låget på.
Du må endelig heller ikke smøre gryden med olie eller andet fedtstof, du skal blot lægge dejen derned.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på grydebrød
Verdens bedste grydebrød
Ingredienser
- 400 g vand - lunkent
- 5 g gær - økologisk
- 475 g hvedemel - med min. 12% protein
- 1,5 tsk salt
- 1 spsk akaciehonning
- 10 g bageenzymer - kan udelades
- 20 g hvedesur - kan udelades
Fremgangsmåde
- Vej vand af i en skål og rør gær ud i vandet.
- Bland hvedemel sammen med hvedesur, bageenzymer og salt. Bemærk: Du kan sagtens bage dette grydebrød uden brug af hvedesur og bageenzymer.
- Kom melet i vandet og rør det sammen. Tilsæt også akacie honning.
- Rør nu dejen sammen i et minuts tid, så den er helt samlet. Dejen skal være lidt tynd i konsistensen, men alligevel så den er en smule svær at røre i.
- Beklæd skålen med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad nu dejen til dit grydebrød stå på køkkenbordet i 6-8 timer. Her passer det helt sig selv.
- Forvarm ovnen til 250 grader varmluft, og stil en stegegryde derind. Med låget på.
- Drys lidt mel på bordet og hæld dejen ud. Fold dejen ind over midten fra alle fire sider, og jo, den er lidt klistret, men sådan skal den være for at få det rette brød. Dejen er tynd, men kom vand på hænderne, så kan den sagtens foldes. Foldningen strammer dejen op.
- Tag nu den gennemvarme gryde ud af ovnen, og læg dejen omvendt ned i gryden. Altså med foldningen nedad.
- Læg låg på stegegryden og stil den tilbage i ovnen.
- Bagetiden er nu en halv time, hvorefter låget fjernes og brødet bages færdigt i yderligere 15 minutter. Samlet bagetid er altså 45 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Det færdigbagte grydebrød afkøles på en rist.
Har du en rest brød i overskud fra dagen før, kan du nemt lave det om til lækre brødstykker med hvidløg.
Gryde eller stegeso
Jeg plejer at bage grydebrød i min stegegryde, men du kan anvende alle former for gryder.
Du kan faktisk også bage grydebrødet i en stegeso, som så også forvarmes først. Du skal dog lige være opmærksom på, at stegesoen kan risikere at flække når den noget koldere dej lægges i. Jeg har dog ikke selv været ude for det, men risikoen er der, og det skal du vide.
I denne opskrift har jeg anvendt hvedesur og bageenzymer for at løfte smag og konsistens yderligere i brødet, men begge dele kan altså sagtens undlades, og du vil stadig få verdens bedste brød ud af det.
Italiensk udgave
Du kan også lave en mere italiensk inspireret udgave af grydebrødet.
Her skal du bruge:
350 g vand
5 g gær
1 spsk honning
400 g manitoba hvedemel
20 g hvedesur - kan udelades
10 g bageenzymer - kan udelades
1 tsk salt
Sådan gør du:
- Kom vand i en skål og smuldre gæren i, som derefter røres ud.
- Rør derefter honning ud i vandet.
- Bland hvedemel med hvedesur og bageenzymer (begge dele kan udelades, og du får stadig et godt brød), og vend også saltet i. Du skal bruge en teskefuld salt, og der må gerne være lidt top på.
- Rør nu melblandingen godt ind i væsken, så du får en dej, som du kun lige med nød og næppe kan røre rundt. Rør dejen godt igennem.
- Dæk med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen til det italienske grydebrød stå på køkkenbordet og hæve i cirka fem timer.
- Varm ovnen op til 250 grader varmluft, og stil en stegegryde derind. Lad gryden blive gennemvarm!
- Dejen tages nu ud på et køkkenbord drysset med lidt mel, hvorefter du folder dejen sammen som en pakke. Altså en side ind over midten, så den anden side, tredje side og endelig sidste side ind over.
- Tag den varme gryde ud af ovnen, og læg dejen ned i gryden. Læg den med samlingen nedad.
- Læg låg på og stil gryden tilbage i ovnen.
- Bagetid for italiensk grydebrød er først 30 minutter, hvorefter der skrues ned på 225 grader varmluft, låget fjernes og brødet bages i yderligere cirka 15 minutter.
Grydebrødet tages ud af ovnen og lægges på en rist med bunden opad.
Her skal det køle af i mindst 15 minutter inden udskæring.
Prøv også at bage dine egne flutes, focaccia og de skønne naanbrød. Velbekomme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Har netop fået en støbejerns stegeso og så skulle opskriften prøves.
Super nem opskrift og opvirkning af dej var også nemt.
Og brødet blev SÅ lækkert
Erik Frandsen
Ja - grydebrød er en god opfindelse. Det er let, og brødet bliver altid godt. Et par små fif - brug rimelige mængder mel på bordet eller pladen, når dejen skal foldes. Fold den med en stor spatel - fingre duer ikke. Min spatel er 15 cm bred - købt i en malerforretning - det fungerer. En skål eller gryde fores med et (1) stykke bagepapir. Den foldede dej dumpes ned på bagepapiret og efterhæver nogle timer overdækket. Løftes derefter i spidserne af papiret over i den brandvarme gryde. Som Holger rigtigt siger, hvis gryden er varm nok, brænder dejen ikke fast (heller ikke til bagepapiret. Papir tricket er kun nødvendigt, hvis dejen er meget hydreret (tynd). Hele hemmeligheden er - det skal gå hurtigt at overføre dejen til gryden, så den ikke mister for meget varme. God bagning og tak til Holger.
Hedevig Madsen
Fine opskrifter, som det er spændende at søge i.
Lene Thrane-Andersen
Lækkert, kan dejen stå natten over i køleskab?
Holger Rørby Madsen
Hej Lene
Ja, det kan den sagtens - så skal den bare tages ud af køleskabet en lille time før brug 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger