Thaimad er rig pรฅ krydderier, dufte og smag. Her er en oversigt over basisvarer, du kan have pรฅ lager, sรฅ du altid kan lave en lรฆkker thairet.
Thaimad er blevet mere og mere populรฆr de seneste ti รฅr i Danmark. Vi elsker duften, de friske rรฅvarer og smagen af grรธn eller rรธd karry, citrongrรฆs og friskrevet ingefรฆr.
Retter som Pad Thai og kylling med cashewnรธdder pirrer smagslรธgene. Sรฅ er det jo rart at have et lille basislager, sรฅ man altid kan lave thaimad, nรฅr lysten opstรฅr - uden at skulle lรธbe ned i den nรฆrmeste butik.
Thaimad har den fordel, som mange asiatiske retter har: Man kan nemt fรธlge en grundopskrift pรฅ for eksempel suppe eller sauce og sรฅ bruge det kรธd eller de grรธntsager, man nu har ved hรฅnden.
Krydderier og basis-ingredienser er derimod svรฆrere at udskifte. Derfor denne liste.
Basilikum
Dette er ikke den basilikum, vi kender fra Middelhavet, men en sรฆrlig thai basilikum med en meget stรฆrkere - nรฆrmest anisagtig - smag end vores.
Den bruges blandt andet rรฅ som drys eller i nudelsalater og opvarmet i en af de mest kendte street food-retter i Thailand: pad kra pao gai - som kan oversรฆttes til kylling med basilikum.
Chili
Nummer et krydderi i det thailandske kรธkken. Chili i enhver form og farve kan syltes, koges, steges, grilles og bages.
De kan bruges til at skabe skarphed og styrke, endda sรธdme i visse tilfรฆlde. En uundvรฆrlig frugt i thaimad.
I Thailand vil man typisk bruge friske chilifrugter, som stรธdes i en morter inden brug. Men du kan sagtens have et baislager af hele, tรธrrede chilifrugter, stรธdt chili og friske chili.
Sidstnรฆvnte kan holde sig et par uger i en lukket plastikpose i kรธleskabet.
Citrongrรฆs
Citrongrรฆs er en grรฆsart, som ikke dyrkes i kolde egne som vores.
Smagen er lettere parfumeret og citrusagtig uden, at den dog kan erstattes af citroner, hvis man vil have den helt rigtige smag af citrongrรฆs-smag.
Vi kan kรธbe dem tรธrrede og friske, i begge tilfรฆlde er det den hvide knold forneden, der indeholder mest aroma.
Du kan bruge citrongrรฆs i supper som tom yum, wokretter og endda i drinks.
Hvidlรธg
Ingen thaimad uden hvidlรธg. Jo, der findes undtagelser, men det er et faktum, at der er hvidlรธg i langt de fleste retter.
Og at det er hovedingrediensen i mange.
Om det er en sur-sรธd sauce, en suppe, en marinade eller en wokret, ja, sรฅ er der hvidlรธg i.
Ingefรฆr
Thailรฆndere bruger ofte roden galangal, der minder om ingefรฆr, men er mildere.
Da det er lettere at finde frisk ingefรฆr end galangal i Danmark, vil jeg anbefale, at have roden pรฅ lager.
Den er holdbar i ugevis, bรฅde ved stuetemperatur og i kรธleskabet, sรฅ den er god at have, sรฅ man altid lige kan rive smรฅ flager af den.
Sรฆrligt til fiskeretter er den god i thaimad.
Karry
I Thailand bruges karrypasta i stedet for det blandingskrydderi, vi kender.
Du kan fรฅ gul, grรธn eller rรธd - hver med sin egen sรฆregne smag og duft. Du kan kรธbe dem pรฅ glas og have stรฅende pรฅ lager.
Forskellen pรฅ de tre typer karrypastaer er farven pรฅ de chili, der kommer i.
Den grรธnne karry er den mest populรฆre, her er udover grรธnne chilifrugter blandt andet tilsat hvidlรธg, thaibasilikum, limeblade og frisk koriander. Se, hvordan du laver den selv:
Grรธn karrypasta - sรฅdan laver du den selv
Den rรธde karry indeholder hvidlรธg samt rรธde chilifrugter som hovedingrediens og forskellige krydderier - af og til ogsรฅ lidt tomatpure.
Den gule indeholder foruden de gule chili gurkemeje, hvidlรธg og korianderfrรธ.
Derudover kan resten af indholdet variere fra citrongrรฆs til ingefรฆr og spidskommen.
Kokosmรฆlk
Kokosmรฆlk er thailรฆndernes piskeflรธde. Den bruges til at fรฅ en cremet konsistens i saucer og supper, og den sรธde smag matcher fantastisk de stรฆrke krydderier.
Kokosmรฆlk er ogsรฅ en vigtig ingrediens i flere desserter, blandt andet den verdensberรธmte thai-dessert sticky rice.
Her hรฆldes kogte grรธdris over med opvarmet kokosmรฆlk, sรฅ risene kan suge kokossmagen til sig.
Retten serveres med mangoskiver.
Koriander
Koriander er vigtig i thai-kรธkkenet. Man kan bรฅde bruge roden, bladene og frรธene.
De forskellige plantedele har hver sin unikke smag.
Korianderblade bruges rรฅ som drys og som smagsgivere i for eksempel kolde salater.
Frรธene smager lidt nรธddeagtige, og er blandt andet ingrediens i den kendte panang karryret med kylling, peanuts og kokosmรฆlk.
Selve roden bliver revet a la frisk ingefรฆr og bruges ofte i thaisupper.
Limeblade
Disse blade er aromatiske og lรฆkre. Faktisk dufter de som hele det thailandske kรธkken, sรฅ de er svรฆre at erstatte i en ret. Man kan bruge limeskal samt limesaft for at tilnรฆrme sig duften og smagen, men det er ikke det samme som the real deal.
De kan vรฆre svรฆre at finde herhjemme, med mindre man bor i nรฆrheden af en asiatisk kรธbmand. Men du kan kรธbe dem pรฅ nettet og fryse dem ned, sรฅ du altid har dem, nรฅr du skal lave thaimad.
Peberkorn
Grรธnne peberkorn ligner smรฅ, grรธnne bรฆr, men hvis man tror, at der er sรธdme i dem, sรฅ tager man fejl.
De er nemlig stรฆrke g aromatiske.
Derfor bruges de grรธnne peberkorn til alt fra wokretter til stegte rejer.
Spidskommen
Thaimad har tre kendte karryblandinger: grรธn, gul og rรธd.
Spidskommen er ingrediens i alle karryblandingerne, fordi den helt sรฆrlige, lettere stรธvet, stรฆrke smag er god til at understรธtte andre krydderier.
Prรธv eventuelt en af disse opskrifter pรฅ skรธn thaimad:
Green curry - thai opskrift med kylling og grรธn karry
Pad thai
Verdens bedste thaisuppe
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments