Thaimad er rig på krydderier, dufte og smag. Her er en oversigt over basisvarer, du kan have på lager, så du altid kan lave en lækker thairet.
Thaimad er blevet mere og mere populær de seneste ti år i Danmark. Vi elsker duften, de friske råvarer og smagen af grøn eller rød karry, citrongræs og friskrevet ingefær.
Retter som Pad Thai og kylling med cashewnødder pirrer smagsløgene. Så er det jo rart at have et lille basislager, så man altid kan lave thaimad, når lysten opstår - uden at skulle løbe ned i den nærmeste butik.
Thaimad har den fordel, som mange asiatiske retter har: Man kan nemt følge en grundopskrift på for eksempel suppe eller sauce og så bruge det kød eller de grøntsager, man nu har ved hånden.
Krydderier og basis-ingredienser er derimod sværere at udskifte. Derfor denne liste.
Basilikum
Dette er ikke den basilikum, vi kender fra Middelhavet, men en særlig thai basilikum med en meget stærkere - nærmest anisagtig - smag end vores.
Den bruges blandt andet rå som drys eller i nudelsalater og opvarmet i en af de mest kendte street food-retter i Thailand: pad kra pao gai - som kan oversættes til kylling med basilikum.
Chili
Nummer et krydderi i det thailandske køkken. Chili i enhver form og farve kan syltes, koges, steges, grilles og bages.
De kan bruges til at skabe skarphed og styrke, endda sødme i visse tilfælde. En uundværlig frugt i thaimad.
I Thailand vil man typisk bruge friske chilifrugter, som stødes i en morter inden brug. Men du kan sagtens have et baislager af hele, tørrede chilifrugter, stødt chili og friske chili.
Sidstnævnte kan holde sig et par uger i en lukket plastikpose i køleskabet.
Citrongræs
Citrongræs er en græsart, som ikke dyrkes i kolde egne som vores.
Smagen er lettere parfumeret og citrusagtig uden, at den dog kan erstattes af citroner, hvis man vil have den helt rigtige smag af citrongræs-smag.
Vi kan købe dem tørrede og friske, i begge tilfælde er det den hvide knold forneden, der indeholder mest aroma.
Du kan bruge citrongræs i supper som tom yum, wokretter og endda i drinks.
Hvidløg
Ingen thaimad uden hvidløg. Jo, der findes undtagelser, men det er et faktum, at der er hvidløg i langt de fleste retter.
Og at det er hovedingrediensen i mange.
Om det er en sur-sød sauce, en suppe, en marinade eller en wokret, ja, så er der hvidløg i.
Ingefær
Thailændere bruger ofte roden galangal, der minder om ingefær, men er mildere.
Da det er lettere at finde frisk ingefær end galangal i Danmark, vil jeg anbefale, at have roden på lager.
Den er holdbar i ugevis, både ved stuetemperatur og i køleskabet, så den er god at have, så man altid lige kan rive små flager af den.
Særligt til fiskeretter er den god i thaimad.
Karry
I Thailand bruges karrypasta i stedet for det blandingskrydderi, vi kender.
Du kan få gul, grøn eller rød - hver med sin egen særegne smag og duft. Du kan købe dem på glas og have stående på lager.
Forskellen på de tre typer karrypastaer er farven på de chili, der kommer i.
Den grønne karry er den mest populære, her er udover grønne chilifrugter blandt andet tilsat hvidløg, thaibasilikum, limeblade og frisk koriander. Se, hvordan du laver den selv:
Den røde karry indeholder hvidløg samt røde chilifrugter som hovedingrediens og forskellige krydderier - af og til også lidt tomatpure.
Den gule indeholder foruden de gule chili gurkemeje, hvidløg og korianderfrø.
Derudover kan resten af indholdet variere fra citrongræs til ingefær og spidskommen.
Kokosmælk
Kokosmælk er thailændernes piskefløde. Den bruges til at få en cremet konsistens i saucer og supper, og den søde smag matcher fantastisk de stærke krydderier.
Kokosmælk er også en vigtig ingrediens i flere desserter, blandt andet den verdensberømte thai-dessert sticky rice.
Her hældes kogte grødris over med opvarmet kokosmælk, så risene kan suge kokossmagen til sig.
Retten serveres med mangoskiver.
Koriander
Koriander er vigtig i thai-køkkenet. Man kan både bruge roden, bladene og frøene.
De forskellige plantedele har hver sin unikke smag.
Korianderblade bruges rå som drys og som smagsgivere i for eksempel kolde salater.
Frøene smager lidt nøddeagtige, og er blandt andet ingrediens i den kendte panang karryret med kylling, peanuts og kokosmælk.
Selve roden bliver revet a la frisk ingefær og bruges ofte i thaisupper.
Limeblade
Disse blade er aromatiske og lækre. Faktisk dufter de som hele det thailandske køkken, så de er svære at erstatte i en ret. Man kan bruge limeskal samt limesaft for at tilnærme sig duften og smagen, men det er ikke det samme som the real deal.
De kan være svære at finde herhjemme, med mindre man bor i nærheden af en asiatisk købmand. Men du kan købe dem på nettet og fryse dem ned, så du altid har dem, når du skal lave thaimad.
Peberkorn
Grønne peberkorn ligner små, grønne bær, men hvis man tror, at der er sødme i dem, så tager man fejl.
De er nemlig stærke g aromatiske.
Derfor bruges de grønne peberkorn til alt fra wokretter til stegte rejer.
Spidskommen
Thaimad har tre kendte karryblandinger: grøn, gul og rød.
Spidskommen er ingrediens i alle karryblandingerne, fordi den helt særlige, lettere støvet, stærke smag er god til at understøtte andre krydderier.
Prøv eventuelt en af disse opskrifter på skøn thaimad:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: