• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Alt om nudler - glasnudler, risnudler, næringsindhold

Alt om nudler - glasnudler, risnudler, næringsindhold

Billede med nudler.
Del gerne:
24
SHARES
FacebookMessenger24PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Nudler stammer fra Asien, nærmere bestemt Kina, men har siden spredt sig til hele kloden.

Kineserne hævder fortsat, at det var dem der for mange, mange år siden opfandt nudler, og at det var den italienske opdagelsesrejsende Marco Polo, der tog dem med hjem til Italien.

Her blev de hurtigt udbredt som pasta, og de findes i dag i mange forskellige udgaver verden over.

I Tyskland hedder pasta typisk Nudeln, så det kan også være noget forvirrende.

I Danmark er pasta heldigvis pasta og nudlerne er noget andet, bortset fra helt små stykker pasta, som godt kan kaldes en nudel. Herunder til supper.

Den grundlæggende forskel er, at pasta typisk er lidt tykkere end de ofte noget tynde nudelstykker.

Kogetid

Kogetiden på nudlerne kan variere en smule, så kig efter på pakken.

Men typisk skal nudlerne koges i 2-4 minutter.

Du kan enten komme nudlerne i kogende vand, eller blot overhælde dem med kogende vand, for derefter at lade dem trække i 4-5 minutter indtil de er møre.

Medmindre du skal bruge dem varme, kan du nu straks overhælde dem med koldt vand, så de ikke bliver så klistrede.

Almindelige

De almindelige nudler er typisk blot lavet af hvedemel og vand. Plus en smule salt.

Så det er samme fremgangsmåde, som når man laver pasta.

Ægnudler

Ægnudler er almindelige nudler, der som sagt typisk er lavet af hvedemel.

Men her altså tilsæt æg, og kogetiden er den samme som de almindelige nudler.

Risnudler

Risnudler er lavet af rismel og vand. Deraf navnet.

De fås i både en meget tynd udgave, og en version i mere tykke bånd, som du kender det fra den italienske pasta.

Tilberedningen af risnudler er en smule anderledes.

Det gode trick er nemlig, at du lægger risnudlerne i en skål med koldt vand, og her skal de trække i gerne 20 minutter. Du kan også komme nudlerne i lunkent vand, og så kan du blødgøre risnudler lidt hurtigere.

Kog en gryde vand op, og når vandet er spilkogende kommes risnudlerne i.

Lad dem koge i blot fem sekunder, hvorefter du straks hælder vandet fra.

Skal du anrette risnudlerne varme kan du gøre det nu, eller overhælde dem med koldt vand, hvis de eksempelvis skal bruges i en salat.

Glasnudler

Glasnudler er lavet af stivelse fra mungbønner.

Navnet har nudlerne selvfølgelig fået, fordi de er klare som glas, og du kan næsten se igennem dem.

Kogetiden for glasnudler er ganske kort, men kig på pakken.

Fuldkornsnudler

Fuldkornsnudler er, som navnet antyder, lavet på fuldkornsmel.

Typisk er det på en fuldkorns hvedemel, og disse nudler er noget sundere, da de indeholder flere kostfibre.

Fuldkornsnudler koges også som anvist på pakken, hvorefter de skylles i koldt vand.

Opskrifter

Der findes et utal af lækre opskrifter med nudler, men prøv blandt andet at lave dine egne kopnudler med friske grøntsager.

Du kan også se hvordan du laver denne lækre nudelret med kylling og spidskål.

Snyd heller ikke dig selv for en hjemmelavet thaisuppe med nudler.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram nudler:

Kalorier: 140
Fedt: 2
Kulhydrater: 25
Protein: 4
Kostfibre: 1 gram

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja
Svinemørbrad med honning→ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiser→ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rødløg→ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbær→ Se opskriften
billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her