Pad thai er ægte street food. Grøntsager, krydderier og kylling lynsteges, saucen er fantastisk mild og sød, og så er den nem at skovle ind med pinde.
Pad thai er en typisk ret, man finder på markeder i Thailand. Smagen er mild og sød af peanuts, æg og grøntsager, der er godt med knas og umami. Og så passer risnudlerne perfekt ind i retten.
Æggene og den syrligt søde sauce "klistrer" sig godt til nudlerne og resten af ingredienserne, så rutinerede udi at spise med pinde kan sagtens få fat i alle smage og konsistenser i en mundfuld.
Man kan sagtens erstatte opskriftens kylling med supertynde rejer, tofu eller supertynde strimler af grisekød.
Til gengæld passer smagen ikke så godt med rødt kød som okse og lam.
Opskrift på pad thai med kylling
Ingredienser
- 300 gram risnudler
- 400 gram kyllingebryst i tynde strimler
- 1 stk rød peberfrugt
- ½ chili hakket
- 1 stk løg hakket
- 4 fed hvidløg
- 1 pakke bønnespirer
- 5 stk gulerødder julienne
- 3 stk forårsløg i skiver
- 2 stk æg
- 3 spsk peanuts groft hakkede
Til saucen
- 2 spsk limesaft
- 2 spsk sojasauce
- 2 spsk fiskesauce
- 2 spsk eddike
- 2 spsk peanutbutter
- 1 spsk chilisauce
- 1 tsk koriander stødt
- 1 tsk ingefær revet
- 0,8 dl farin
Sådan gør du
- Begynd med at koge risnudlerne efter pakkens anvisning. Så snart de er kogt, typisk tre minutter, skal de skylles under koldt vand, så de ikke koger videre. De skal være al dente - med bid.
- Skær kyllingbryst ud i tynde strimler eller flade stykker.
- Skær alle grøntsagerne: Peber i strimler, som du deler på midten, gulerødder i smalle stave, løg hakkes og forårsløg i skiver max. en cm.
- Bland din sauce, så den er klar, når den skal over grøntsagerne.
- Steg kyllingestykkerne i olivenolie på max. varme i et minut uden at røre. Steg derefter videre, mens du rører rundt. Efter 4-5 minutter skal de af.
- Nu bruger du samme pande eller wok til at stege peberfrugt og løg i et minut.
- Tilsæt gulerødder, hakket chili og hvidløg og steg videre et minut.
- Pisk de to æg sammen og hæld over retten. Steg for medium varme, til æggene ligner røræg.
- Tilsæt saucen og steg et minut.
- Tilsæt nudler, kylling, bønnespirer, forårsløg og hakkede peanuts. Steg pad thai med kylling i to-tre minutter, og så er den klar til servering.
Næringsindhold
Tips og fakta
Er man mest til det stærke, så kommer man mere chili i, omvendt: skal retten være mere syrlig, bruger du mere lime. Retten serveres med korianderblade og limebåde.
Pad thai kom til verden under 2. verdenskrig, hvor der var mangel på ris.
Til gengæld kunne man få fat i risnudler, og derfor begyndte thailænderne at mikse risnudler med grøntsager og proteiner som kylling og rejer.
Langsomt blev saucen udviklet, så den har alle grundsmagene undtagen bitterhed: Salt, sød, sur og umami.
Prøv også en af disse opskrifter:
Pad thai med tofu - vegetarisk
Thailandsk panang karry med kylling
Thailandsk karryret med kylling
Er det sød eller stærk chilisauce?
Hej Amalie
Brug hvad du synes - en sød chilisauce er dog noget mildere 🙂
Alt det bedste
Holger