Tofu er den perfekte erstatning for kød, da den er rig på proteiner. Konsistensen gør, at man kan bruge den til alverdens retter. Her er fakta og tips.
Tofu er et hit blandt mange vegetarer og veganere, da den kan anvendes i mange forskellige retter. Og så er både kalk- og proteinindholdet højt.
Da den ikke smager af så meget i sig selv, kan den bruges på et utal af måder, for eksempel marineret og grillet, krydret i salater og paneret på panden.
Tofu har 2.000 år bag sig. den blev først produceret i Kina, men bredte sig siden til hele Asien - og nu: I hele verden. Den laves af sojadrik, som igen fremstiles af sojabønner.
Sojadrikken koagulerer ved hjælp af salte som alciumsulfat eller magnesiumklorid. Når drikken er koaguleret, presses saften ud af massen, som derefter bliver pasteuriseret. Til sidst presses de til faste blokke og hermed er tofuen klar til at blive spist.
Silketofu til desserter
Den mest almindelige måde at spise tofu på er i blokke, men der findes også en mere blød tofu-udgave. Denne kaldes silketofu, og har en række anvendelsesmuligheder.
Den er lidt besværlig at stege, da den netop er blødere, men kan for eksempel bruges i cheesecakes i stedet for mejeriprodukter, i stedet for fløde i saucen eller som tern i (miso)suppen.
Silketofu lyder som noget, der er blødt som silke. Denne type er også blødere og mere glat i konsistensen. Det er dog ikke derfor, det har fået navnet, men fordi den blev pakket i æsker beklædt med silke i fortidens Japan.
Næringsindhold
Tofu er fattig på fedt og rig på mineralerne kalcium, kalk, magnesium og fosfor. Her er energifordelingen for 100 gram tofu ifølge DTU Fødevareinstituttet:
Energi: 76 kalorier.
Proteiner: 7,8 gram.
Kulhydrater: 1,2 gram.
Fedt: 4,2 gram.
Er tofu altid sundt at spise?
Sojabønneosten, som den også kaldes, er en sund spise, da den er så fedtfattig og mineralrig. Der er dog et lille men, da tofu - og sojabønneprodukter generelt - indeholder planteøstrogener hvis kemiske struktur ligner det kvindelige østrogen.
Der er lavet adskillige studier af sojaprodukters eventuelle effekt på kvindelige kræftsygdomme som brystkræft, og resultaterne har ikke været entydige. Derfor vides det ikke helt, om tofu kan skubbe til udviklingen af brystkræft, hvis man i forvejen er ramt af det.
Kræftens Bekæmpelse skriver på deres hjemmeside: "Fordi vi stadig mangler klare svar fra forskningen, anbefaler vi, at du undgår store mængder soja og rødkløver, hvis du har eller har haft brystkræft".
Foruden tofu findes der flere andre fødevarer, der fungerer som glimrende alternativer til kød.
Tilberedning
Tofu er en kamæleon. Du kan vælge at krydre og tilberede den, nøjagtigt som du vil, da smagen er mild og det endelige resultat vil afhænge af tilberedningen.
Uanset om du steger, griller, marinerer eller panerer, kan de bruges som fyld i for eksempel tacos, tortillas, sandwichs og salater. De kan også spises som tilbehør til alt fra kartoffelsalat til grillede grøntsager.
Den allernemmeste måde at få lækre tofutern på, er at stege tofuternene i lidt olie på panden, til de bliver gyldne. Derefter drysser du salt og sojasauce over, og steger dem videre et par minutter. På den måde bliver de sprøde udenpå og bløde indeni.
Du kan også marinere tofu i skiver eller tern. Enten steger eller griller du tofuen et par minutter, før du smører den ind i marinaden og griller/steger videre - eller du kan lade ternene ligge i marinaden i mindst en times tid og derefter stege eller grille dem.
Opskrifter med tofu
Gider du ikke marinere, er det muligt at købe marinerede tofublokke med diverse smage.
Prøv også at stege store skiver tofu i sesamolie på panden og drys til sidst med sesamfrø, når de er gennemstegte.
Du kan også lave en indisk tikka masala med tofutern i stedet for kylling eller en vegansk, thailandsk Pad thai.
Du kan også lave disse populære sandwichs med tofu, som er traditionel street food i Vietnam: Banh mi - populær sandwich fra Vietnam.
Ole
Sojabønner indeholder også mange oxalater, da det jo er en bønne, så hvis man gerne vil undgå nyresten, så skal man passe lidt på 😉
Dog kan nyresten også forekomme ved for stort kulhydrat indtag!