Hedder det squash, courgette eller zucchini, og er der forskel? Her får du fakta om den sunde grøntsag, opbevaring, anvendelse, sæson og meget mere.
Squash, zucchini eller courgette? Uanset, hvad du kalder den, så er denne grønne sag absolut værd at byde velkommen i dit køkken.
Den er billig, forholdsvis neutral i smagen og kan bruges i alt fra kager og brød til gryderetter.
Indhold
- Hedder det squash, courgette eller zucchini, og er der forskel? Her får du fakta om den sunde grøntsag, opbevaring, anvendelse, sæson og meget mere.
- Hvad er squash?
- Hvorfor navneforvirringen?
- Oprindelse
- Hvordan bruges squash i madlavning?
- Opbevaring
- Frysning
- Sæson
- Næringsindhold
- Fakta
- Opskrifter med squash
- Fyldte squash i ovn - nem opskrift
- Squashmuffins
- Squashfrikadeller
- Squashkage - nem opskrift
- Squashlasagne
- Kylling med squash, aubergine og tomater
- Squashruller
- Pasta med squash - lækker grøn pastaret
- Verdens bedste ratatouille
- Laks med squash
- FAQ
- Kommentarer
Hvad er squash?
Squash (også kaldet zucchini) er en grøntsag (botanisk set en frugt), som stammer fra græskarfamilien.
Den er normalt grøn, men findes også i gule eller stribede varianter.
Squash er i familie med både græskar, agurk og melon.
Hvorfor navneforvirringen?
De forskellige navne er i virkeligheden et ganske godt billede af, hvor udbredt squashen er i verden.
Zucchini er nemlig den italienske betegnelse, courgette den franske og squash den engelske. Navnet "zucchini" stammer fra italiensk (lille græskar).
Herhjemme betegnes den også indimellem som sommergræskar. Den er taknemmelig at dyrke – også hjemme i din have – og findes i mange forskellige landes madlavning.
Du kan bruge squashen både rå, grillet, stegt, revet osv. – kun fantasien sætter grænser.
- Mindre squash er ofte mildere og mere faste i kødet.
- Store squash kan være mere vandede og have kerner, som nogle vælger at fjerne.
- Skallen kan spises, der er ingen grund til at skrælle squashen, medmindre den er meget grov.
Oprindelse
Squash menes at stamme fra Tehuacan-dalen i Mexico, hvor indianere dyrkede den helt tilbage til mellem 5.000 og 7.000 år før vores tidsregning.
Den blev introduceret til Europa i 1600-tallet, og squashen er botanisk set et bær.
Squash (eller zucchini og courgette) betegnes ofte som enten sommersquash eller vintersquash.
De mest anvendte i Danmark er sommersquash, som høstes grønne og umodne, mens kødet stadig er hvidt og mørt og skallen er blød og let at tilberede i modsætning til den hårdere skal, som findes på vintersquash.
Hvordan bruges squash i madlavning?
Squash kan spises rå, stegt, bagt, grillet, kogt eller ovnbagt.
Populære anvendelser:
- I salater (rå eller letstegt)
- Grillet squash som tilbehør
- I pastaretter eller wok
- Bagte squashbåde med fyld
- Røsti lavet af revet squash
- Squashkage – hvor den gør kagen ekstra saftig!
Også populær som "zoodles", altså squash i strimler som alternativ til spaghetti.
Opbevaring
Squash skal helst ikke i køleskabet, men må gerne lægges et køligt sted. Kan dog sagtens opbevares i grøntsagsskuffen.
Squashen holder sig bedst i temperaturer på 8-10 grader. Skal den alligevel i køleskabet, så læg den i grøntsagsskuffen. Kan holde sig 4-7 dage.
Squash kan fryses, men bliver blød efter optøning – bedst til gryderetter eller bagning derefter.
Frysning
Squashen kan fryses, men skal ikke blancheres først.
Ved optøning bliver de vandede og slatne og er derfor bedst egnede til sammenkogte retter, bagværk eller lignende. Blandt andet i en squashkage.
Sæson
Danske squash høstes fra juli til oktober, men udenlandske courgetter eller zucchini kan købes hele året.
Næringsindhold
Sommersquash er en god kilde til fibre og meget kaloriefattig.
Derudover indeholder den bl.a. vitaminerne C, K, B6 og A, samt magnesium, natrium, jern, fosfor og protein
Mængde pr. 100 g
Kalorier: 16
Fedt: 0,3 gram
Kolesterol: 0 milligram
Natrium: 8 milligram
Kalium: 261 milligram
Kulhydrat: 3,1 gram
Kostfibre: 1 gram
Fakta
Det latinske navn er Cucurbita pepo.
Courgette, zucchini eller squash er umodne bær, som kan være grønne, gule, aflange eller runde. Frugtkødet er hvidligt og fast med neutral smag og bløde kerner.
Det engelske ord ”squash” kommer fra askutasquash, som betyder “den grønne ting, som spises rå”. Dette er et ord, der stammer fra Narragansett-sproget, som blev dokumenteret af Roger Williams i 1634.
En hektar jord med squash kan give op til 11.000 stk., som det vil tage dig tæt på 30 år at spise, hvis du spiste en hver dag.
Squashens blomster, blade og stængler kan også bruges i madlavning.
Opskrifter med squash
Her får du de bedste opskrifter med squash, som jo kan anvendes i både mad og kager.
Fyldte squash i ovn - nem opskrift
Squashmuffins
Squashfrikadeller
Squashkage - nem opskrift
Squashlasagne
Kylling med squash, aubergine og tomater
Squashruller
Pasta med squash - lækker grøn pastaret
Verdens bedste ratatouille
Laks med squash
FAQ
Squash er en grøntsag i græskarfamilien (Cucurbitaceae). Den bliver ofte kald for courgette (fransk/engelsk betegnelse). Squashen har en mild smag og sprød, saftig konsistens. Kaldes også sommersquash, fordi den typisk høstes ung og umoden.
Nej, du behøver ikke skrælle squash. Skallen er tynd og spiselig, og den indeholder mange næringsstoffer. Dog kan store eller overmodne squash have sejere skræl og store kerner, som bør fjernes.
Ja, det kan du sagtens. Især god i tynde skiver i salat, som carpaccio eller snack med dip. Har en mild smag og sprød konsistens.
I Danmark er squash i sæson fra juli til september. Importeret squash fås året rundt i supermarkederne.
Squash opbevares bedst i køleskab (grøntsagsskuffen). Holder sig 4–5 dage. Undgå fugt, da det fremmer råd.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments