• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Squash, zucchini eller courgette? Her er fakta og opskrifter

Squash, zucchini eller courgette? Her er fakta og opskrifter

Billede med squash.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. maj 2025 - Udgivet: 28. april 2025

Hedder det squash, courgette eller zucchini, og er der forskel? Her får du fakta om den sunde grøntsag, opbevaring, anvendelse, sæson og meget mere.

Squash, zucchini eller courgette? Uanset, hvad du kalder den, så er denne grønne sag absolut værd at byde velkommen i dit køkken.

Den er billig, forholdsvis neutral i smagen og kan bruges i alt fra kager og brød til gryderetter.

Indhold
  • Hedder det squash, courgette eller zucchini, og er der forskel? Her får du fakta om den sunde grøntsag, opbevaring, anvendelse, sæson og meget mere.
  • Hvad er squash?
  • Hvorfor navneforvirringen?
  • Oprindelse
  • Hvordan bruges squash i madlavning?
  • Opbevaring
  • Frysning
  • Sæson
  • Næringsindhold 
  • Fakta
  • Opskrifter med squash
  • Fyldte squash i ovn - nem opskrift
  • Squashmuffins
  • Squashfrikadeller
  • Squashkage - nem opskrift
  • Squashlasagne
  • Kylling med squash, aubergine og tomater
  • Squashruller
  • Pasta med squash - lækker grøn pastaret
  • Verdens bedste ratatouille
  • Laks med squash
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvad er squash?

Squash (også kaldet zucchini) er en grøntsag (botanisk set en frugt), som stammer fra græskarfamilien.

Den er normalt grøn, men findes også i gule eller stribede varianter.

Squash er i familie med både græskar, agurk og melon.

Hvorfor navneforvirringen?

De forskellige navne er i virkeligheden et ganske godt billede af, hvor udbredt squashen er i verden.

Zucchini er nemlig den italienske betegnelse, courgette den franske og squash den engelske. Navnet "zucchini" stammer fra italiensk (lille græskar).

Herhjemme betegnes den også indimellem som sommergræskar. Den er taknemmelig at dyrke – også hjemme i din have – og findes i mange forskellige landes madlavning.

Du kan bruge squashen både rå, grillet, stegt, revet osv. – kun fantasien sætter grænser.

  • Mindre squash er ofte mildere og mere faste i kødet.
  • Store squash kan være mere vandede og have kerner, som nogle vælger at fjerne.
  • Skallen kan spises, der er ingen grund til at skrælle squashen, medmindre den er meget grov.

Oprindelse

Squash menes at stamme fra Tehuacan-dalen i Mexico, hvor indianere dyrkede den helt tilbage til mellem 5.000 og 7.000 år før vores tidsregning.

Den blev introduceret til Europa i 1600-tallet, og squashen er botanisk set et bær.

Squash (eller zucchini og courgette) betegnes ofte som enten sommersquash eller vintersquash.

De mest anvendte i Danmark er sommersquash, som høstes grønne og umodne, mens kødet stadig er hvidt og mørt og skallen er blød og let at tilberede i modsætning til den hårdere skal, som findes på vintersquash.

Hvordan bruges squash i madlavning?

Squash kan spises rå, stegt, bagt, grillet, kogt eller ovnbagt.

Populære anvendelser:

  • I salater (rå eller letstegt)
  • Grillet squash som tilbehør
  • I pastaretter eller wok
  • Bagte squashbåde med fyld
  • Røsti lavet af revet squash
  • Squashkage – hvor den gør kagen ekstra saftig!

Også populær som "zoodles", altså squash i strimler som alternativ til spaghetti.

Opbevaring

Squash skal helst ikke i køleskabet, men må gerne lægges et køligt sted. Kan dog sagtens opbevares i grøntsagsskuffen.

Squashen holder sig bedst i temperaturer på 8-10 grader. Skal den alligevel i køleskabet, så læg den i grøntsagsskuffen. Kan holde sig 4-7 dage.

Squash kan fryses, men bliver blød efter optøning – bedst til gryderetter eller bagning derefter.

Frysning

Squashen kan fryses, men skal ikke blancheres først.

Ved optøning bliver de vandede og slatne og er derfor bedst egnede til sammenkogte retter, bagværk eller lignende. Blandt andet i en squashkage.

Sæson

Danske squash høstes fra juli til oktober, men udenlandske courgetter eller zucchini kan købes hele året.

Næringsindhold 

Sommersquash er en god kilde til fibre og meget kaloriefattig.

Derudover indeholder den bl.a. vitaminerne C, K, B6 og A, samt magnesium, natrium, jern, fosfor og protein

Mængde pr. 100 g

Kalorier:  16
Fedt: 0,3 gram
Kolesterol: 0 milligram
Natrium: 8 milligram
Kalium: 261 milligram
Kulhydrat: 3,1 gram
Kostfibre: 1 gram

Fakta

Det latinske navn er Cucurbita pepo.

Courgette, zucchini eller squash er umodne bær, som kan være grønne, gule, aflange eller runde. Frugtkødet er hvidligt og fast med neutral smag og bløde kerner.

Det engelske ord ”squash” kommer fra askutasquash, som betyder “den grønne ting, som spises rå”. Dette er et ord, der stammer fra Narragansett-sproget, som blev dokumenteret af Roger Williams i 1634.

En hektar jord med squash kan give op til 11.000 stk., som det vil tage dig tæt på 30 år at spise, hvis du spiste en hver dag.

Squashens blomster, blade og stængler kan også bruges i madlavning.

Opskrifter med squash

Her får du de bedste opskrifter med squash, som jo kan anvendes i både mad og kager.

Fyldte squash i ovn - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Få min opskrift på fyldte squash med oksekød og soltørrede tomater. En skøn ret med squash fra det italienske køkken og de er nemme at lave.
Gå til opskrift
billede med fyldte squash

Squashmuffins

5 fra 1 stemme
Her er opskriften på lækre squashmuffins bagt med kanel og hakkede valnødder og hasselnødder. Skønne muffins med revet squash.
Gå til opskrift
Squashmuffins

Squashfrikadeller

4.6 fra 26 stemmer
Her er den bedste opskrift på squashfrikadeller. Nemme deller med squash, der laves uden kød. De er altså vegetariske, og smager super godt.
Gå til opskrift
billede med squashfrikadeller

Squashkage - nem opskrift

4.6 fra 16 stemmer
Få den bedste opskrift på squashkage i springform eller bradepande. En lækker og svampet kage med squash, der er meget simpel og nem at bage.
Gå til opskrift
squashkage

Squashlasagne

5 fra 3 stemmer
Lav en lækker squashlasagne, der er en kødfri lasagne med masser af squash. En nem opskrift med bechamel, der samtidig er meget mættende.
Gå til opskrift
squashlasagne opskrift

Kylling med squash, aubergine og tomater

5 fra 1 stemme
Her får du min nemme opskrift på kylling med squash, aubergine og tomater. Det hele laves i et fad i ovnen sammen med en krydret olie.
Gå til opskrift
kylling med squash, aubergine og tomater

Squashruller

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på squashruller, der nemt laves i ovnen. Tynde skiver af squash, der rulles om en krydret fars. Med en lækker sovs.
Gå til opskrift
squashruller i fad i ovn

Pasta med squash - lækker grøn pastaret

5 fra 2 stemmer
Her får du en skøn opskrift på pasta med squash. Server den som tilbehør til mange retter, eller spis den, som den er. Laves uden kød.
Gå til opskrift
pasta med squash

Verdens bedste ratatouille

4.8 fra 18 stemmer
Min opskrift på ratatouille, der er en fransk grøntsagsret, som du nemt laver i gryde. God som tilbehør til kødretter - eller som vegetarret.
Gå til opskrift
ratatouille i gryde

Laks med squash

4.7 fra 3 stemmer
Her er min opskrift på laks med squash, spinat og fuldkornspasta, der er en nem og simpel ret til hele familien. Virkelig god hverdagsmad.
Gå til opskrift
laks med squash og fuldkornspasta

FAQ

Hvad er squash?

Squash er en grøntsag i græskarfamilien (Cucurbitaceae). Den bliver ofte kald for courgette (fransk/engelsk betegnelse). Squashen har en mild smag og sprød, saftig konsistens. Kaldes også sommersquash, fordi den typisk høstes ung og umoden.

Skal man skrælle squash?

Nej, du behøver ikke skrælle squash. Skallen er tynd og spiselig, og den indeholder mange næringsstoffer. Dog kan store eller overmodne squash have sejere skræl og store kerner, som bør fjernes.

Kan man spise squash rå?

Ja, det kan du sagtens. Især god i tynde skiver i salat, som carpaccio eller snack med dip. Har en mild smag og sprød konsistens.

Hvornår er squash i sæson?

I Danmark er squash i sæson fra juli til september. Importeret squash fås året rundt i supermarkederne.

Hvordan opbevarer man squash?

Squash opbevares bedst i køleskab (grøntsagsskuffen). Holder sig 4–5 dage. Undgå fugt, da det fremmer råd.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Forsiden lige nu

billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften
kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her