Hedder det squash, courgette eller zucchini, og er der forskel? Her får du fakta om den sunde grøntsag, opbevaring, anvendelse, sæson og meget mere.
Squash, zucchini eller courgette?
Uanset, hvad du kalder den, så er denne grønne sag absolut værd at byde velkommen i dit køkken.
Den er billig, forholdsvis neutral i smagen og kan bruges i alt fra kager og brød til gryderetter.
Hvorfor navneforvirringen?
De forskellige navne er i virkeligheden et ganske godt billede af, hvor udbredt squashen er i verden.
Zucchini er nemlig den italienske betegnelse, courgette den franske og squash den engelske.
Herhjemme betegnes den også indimellem som sommergræskar. Den er taknemmelig at dyrke – også hjemme i din have – og findes i mange forskellige landes madlavning.
Du kan bruge squashen både rå, grillet, stegt, revet osv. – kun fantasien sætter grænser.
Se også mine opskrifter på:
Oprindelse
Squash menes at stamme fra Tehuacan-dalen i Mexico, hvor indianere dyrkede den helt tilbage til mellem 5.000 og 7.000 år før vores tidsregning.
Den blev introduceret til Europa i 1600-tallet, og squashen er botanisk set et bær.
Squash (eller zucchini og courgette) betegnes ofte som enten sommersquash eller vintersquash.
De mest anvendte i Danmark er sommersquash, som høstes grønne og umodne, mens kødet stadig er hvidt og mørt og skallen er blød og let at tilberede i modsætning til den hårdere skal, som findes på vintersquash.
Opbevaring af squash
Squash skal ikke i køleskabet, men må gerne lægges et køligt sted.
Squashen holder sig bedst i temperaturer på 8-10 grader, og den kan holde sig cirka to uger.
Se alle artiklerne i Danmarks bedste råvareguide.
Frysning
Squashen kan fryses, men skal ikke blancheres først.
Ved optøning bliver de vandede og slatne og er derfor bedst egnede til sammenkogte retter, bagværk eller lignende. Blandt andet i en squashkage.
Sæson for squash
Danske squash høstes fra juli til oktober, men udenlandske courgetter eller zucchini kan købes hele året.
Næringsindhold
Sommersquash er en god kilde til fibre og meget kaloriefattig.
Derudover indeholder den bl.a. vitaminerne C, K, B6 og A, samt magnesium, natrium, jern, fosfor og protein
Mængde pr. 100 g
Kalorier: 16
Fedt: 0,3 gram
Kolesterol: 0 milligram
Natrium: 8 milligram
Kalium: 261 milligram
Kulhydrat: 3,1 gram
Kostfibre: 1 gram
Fakta om squash
Det latinske navn er Cucurbita pepo.
Courgette, zucchini eller squash er umodne bær, som kan være grønne, gule, aflange eller runde. Frugtkødet er hvidligt og fast med neutral smag og bløde kerner.
Det engelske ord ”squash” kommer fra askutasquash, som betyder “den grønne ting, som spises rå”. Dette er et ord, der stammer fra Narragansett-sproget, som blev dokumenteret af Roger Williams i 1634.
En hektar jord med squash kan give op til 11.000 stk., som det vil tage dig tæt på 30 år at spise, hvis du spiste en hver dag.
Squashens blomster, blade og stængler kan også bruges i madlavning.
Arne Hansen
Tak, for disse oplysninger
Martin Grønvall
Mangler det spanske navn der er vigtigere end det engelske og det spanske er Calabacín