• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Smagstest af havredrik – se testvinderen her

Smagstest af havredrik – se testvinderen her

Smagstest af havredrik
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 20. juni 2024 - Udgivet: 6. oktober 2021

Se om der er forskel på de forskellige varianter i denne smagstest af havredrik

I denne smagstest af havredrik undersøges syv varianter for at finde ud af, om der er forskel på smagen og i så fald, hvad forskellen er.

Mængden af plantebaserede alternativer til mælk stiger på det danske marked, og der er efterhånden mange forskellige valgmuligheder, når det kommer til den populære havredrik.

Den produceres af flere forskellige både danske og udenlandske producenter, og prisen varierer fra 12 til 22 kroner for en liter.

Men hvilken havredrik skal du vælge, og er der egentligt forskel på smagen?

Fødevare- og smagsekspert Charlotte Mithril har testet syv forskellige slags havredrik for at finde ud af, om der er forskel og i så fald, hvilke der smager bedst.

Smagen af havre

Hvordan en god havredrik skal smage, afhænger både af præferencerne for personen, der drikker den og i hvilken sammenhæng, den skal drikkes.

I dag kan der fås et hav af forskellige plantedrikke med tilsat smag som vanilje eller kakao eller i barista versioner, der skulle være særligt gode i kaffen. I denne test indgår basisvarianter af havredrik uden tilsat smag.

Havredrikke har en naturlig sødlig smag, da stivelsen i havren omdannes til sukker. Derudover kan de være mere eller mindre bitre samtidig med, at smagen af havren kan være mere eller mindre fremtrædende.

Konsistensen kan være domineret af en temmelig fed mundfølelse.

I denne smagstest er der gået efter en havredrik, der ikke er for dominerende i havresmagen, og som har den bedste balance i sødme-bitterhed.

Smagstest af havredrik

I denne smagstest af havredrik indgår syv forskellige varianter. De er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.

Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er de inddelt i følgende kategorier:

* * * * * Bedst
* * * *    Over middel
* * *       Middel
* *          Under middel
*             Dårligst

Her er bedømmelserne fra de bedst bedømte til de dårligste:

* * * *

Jörd
Nordic oat drink

Jörds havredrik har en god og cremet konsistens, der ikke virker for fed i munden. Den har en mild sødme og havresmag, men er ellers frisk og rimelig neutral og kan godt fungere som et (sødt) alternativ til mælk.

Literpris: 17 kr (kan bl.a. købes i Føtex).

* * *

Naturli'
Økologisk havredrik original

Naturli's originale havredrik har en cremet konsistens med en afrundet fedme, der ikke dominerer smagsoplevelsen. Smagen er mild og sødlig med en svag havresmag.

Literpris: 20 kr (kan bl.a. købes i Rema 1000).

* * *

Änglemark
Økologisk havredrik

Änglemarks havredrik har en cremet konsistens med en middel fedme. Den har en sødlig smag med en mild smag af havre og en let bitter eftersmag.

Literpris: 15 kr (kan bl.a. købes i Kvickly).

* *

Oatly!
Økologisk havredrik

Oatly havredrik har en meget cremet konsistens og føles meget fed i munden. Smagen domineres af havre med en mild sødme og en bitter eftersmag, der er en smule metallisk.

Literpris: 22 kr (kan bl.a. købes i SuperBrugsen).

* *

Spir
Økologisk havredrik

Spir havredrik har en cremet konsistens uden at være overvældende fed. Den virker en smule grynet. Den har en temmelig sød smag og en mild smag af havre. Eftersmagen er en smule bitter med en svag metallisk bismag.

Literpris: 12 kr (kan købes i Netto).

* *

Naturli'
Økologisk havredrik

Naturli' havredrik på plastflaske har en cremet og temmelig fed konsistens. Den er lidt fad i smagen med en smag af havre og kun en mild sødme. Den domineres af en tung fedme.

Literpris: 16 kr (kan bl.a. købes i Bilka).

*

Thise
Havredrik med mere

Thise havredrik har en fed konsistens, der er en smule grynet i munden. Smagen er temmelig bitter med en anelse sødme. Den har en høj cremethed og virker meget fed i munden.

Literpris: 21 kr (kan bl.a. købes i Irma).

Testvinder: Jörd fra Arla

Vinderen af denne smagstest af havredrik er Nordic oat drink fra Jörd.

Leder du efter en havredrik, der kommer tæt på smagen af mælk, bliver du nok skuffet. Den søde smag og havrenoterne kommer man ikke udenom. Men havredrikken fra Jörd virker en smule mere frisk i smagen og er knap så tung og fed som nogle af de andre.

Bag Jörd står mejerigiganten Arla, der har lanceret en række havredrikke samt en plantesmør under brandet Jörd.

Nordic oat drink har en behagelig cremet konsistens, der ikke bliver for fed. Den har en mild sødme og er ellers forholdsvis neutral i smagen og kan dermed være et udmærket alternativ til komælk.

Den koster 17 kroner for en liter og indeholder ud over havre et bygmaltekstrakt, der kan være med til at afrunde smagen.

Dansk eller udenlandsk?

Havredrikkene på de danske butikshylder produceres både i Danmark og i udlandet afhængig af mærke.

Havredrikke fra Thise, Naturli’ samt Jörd produceres alle i Danmark. De danske produkter ligger altså både i toppen og bunden af denne smagstest.

De resterende produceres i udlandet i henholdsvis Sverige (Oatly), Finland (Spir) og Tyskland (Änglemark).  

Hvad er der i?

Basisingredienserne i en havredrik er vand og havre. Dertil er der ofte tilsat lidt salt og evt. smagsneutral olie som rapsolie eller solsikkeolie for at give smag og konsistens.

Alle varianter i denne smagstest af havredrik er økologiske, og der er derfor strengere krav til, hvad produkterne må indeholde af tilsætningsstoffer.

Der er da også kun en enkelt variant der indeholder stabilisatorer, nemlig Naturli’s havredrik på plastflaske.

Havredrik med (forbudte?) alger

Naturli’s havredrik på plastflaske indeholder ud over stabilisatorer også en anden ingrediens, som ikke ses i de andre varianter: Alger.

Algen ved navn Lithothamnium calcareum er rig på calcium og kan derfor tilsættes til plantedrikke for at højne indholdet af calcium, som komælk er en naturlig god kilde til.

Dog har EU-domstolen i maj 2021 forbudt tilsætning af denne alge til økologiske produkter, da den betragtes som et mineral og ikke en spiselig fødevare samtidig med, at algen ikke er økologisk produceret.

Hvor længe algen Lithothamnium calcareum er at finde i den økologiske havredrik fra Naturli’ er uvist.

Ærteprotein i testtaber

Det produkt der får lavest score i denne smagstest af havredrik, er Thises Havredrik med mere.

”med mere” betyder i dette tilfælde, at der er tilsat ærteprotein.

Ærteprotein højner proteinindholdet i plantedrikken en smule, så den indeholder 1,5 gram protein per 100 gram. Til sammenligning indeholder de andre varianter 0-1 gram.

Desværre er både smag og konsistens ikke at foretrække i Thises havredrik.

Den har en meget fed konsistens, der er en anelse grynet i munden, måske fra ærteproteinet? Smagen er temmelig bitter med en anelse sødme, men fedmen dominerer.

Den har da også testens højeste fedtprocent på 2,3 gram fedt per 100 gram, mens de andre ligger på 0,5-1,3 gram.

Hvor meget havre er der i?

Indholdet af havre i havredrikkene varierer fra 8% til 16%.

Mindst er der i Naturli's Økologisk havredrik på plastflaske, mens Naturli’ også har lavet den plantedrik med mest havre, nemlig deres Økologisk havredrik original.

Testvinderen fra Jörd indeholder 12,5% havre, som er nogenlunde det niveau de fleste andre varianter ligger på pånær Oatly, der indeholder 10%.

Hvad med kostfibrene?

Havregryn er utroligt sunde blandt andet på grund af deres høje indhold af kostfibre.

Kostfibre er sunde for vores fordøjelsessystem og giver en god mæthed samtidig med, at de virker forebyggende på livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type-2-diabetes og visse former for cancer.

Men er der masser af de sunde kostfibre i havredrik?

Nej, desværre ikke. Kostfibrene sorteres fra i processen, hvor man kun får nogle af de andre sunde stoffer med fra havren, men altså ikke størstedelen af de sunde kostfibre.

Generelt har havredrikkene et kostfiberindhold omkring 0,1-1 gram kostfibre per 100 ml.

Alene eller i kaffen

Selvom havredrikkene har et forholdsvis lavt fedtindhold, så føles de alle meget fede i munden.

Den fede mundfølelse kan være en fordel, hvis man bruger havredrikken i eksempelvis kaffe, hvor den høje fedme og milde sødme, der naturligt er i havredrikkene, afbalancerer kaffens bitterhed godt.

Men drikker du havredrikken alene kan den virke overvældende fed. Tænk derfor over hvad du skal bruge havredrikken til, inden du vælger variant.

De søde og fede kan være gode i kaffe og smoothies, mens de mere afdæmpede kan være bedre at drikke i rå form eller hælde over morgenmadsprodukter som cornflakes el.lign.

Lav din egen havredrik

Med kun havregryn og vand kan du lave din egen havredrik. Det er ikke kun let, der er også mange penge at spare.

Prisen for en liter færdiglavet havredrik ligger fra 12 til 22 kroner, mens du kan lave det selv for ganske få kroner.

Sådan gør du:

Udblød 100 gram havregryn i en liter vand i otte-ti timer. Blend det hele og si det gennem et rent viskestykke eller et ostelærred.

Smag evt til med lidt salt eller lidt smagsneutral olie og lad det trække cirka 8-10 timer.

Læs mere om havredrikke her: Havremælk - fakta om den søde og sunde havredrik

Kilder: Fødevarestyrelsen.

Se også disse smagstest:

Smagstest af bearnaise – se bedst i test her

Smagstest af olivenolie – se vinderne her

Smagstest af croissanter – er bake-off værd at spise?

Smagstest af Magnum is – kan de billige slå den ægte?

Sådan har vi gjort

Vi har testet havredrikke, der kan købes i almindelige supermarkeder.

De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. Alle varianter er smagt ved køleskabstemperatur.

De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.

Produkterne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.

Generelt om vores smagstest

Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.

Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.

Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her