Se om der er forskel på de forskellige varianter i denne smagstest af havredrik
I denne smagstest af havredrik undersøges syv varianter for at finde ud af, om der er forskel på smagen og i så fald, hvad forskellen er.
Mængden af plantebaserede alternativer til mælk stiger på det danske marked, og der er efterhånden mange forskellige valgmuligheder, når det kommer til den populære havredrik.
Den produceres af flere forskellige både danske og udenlandske producenter, og prisen varierer fra 12 til 22 kroner for en liter.
Men hvilken havredrik skal du vælge, og er der egentligt forskel på smagen?
Fødevare- og smagsekspert Charlotte Mithril har testet syv forskellige slags havredrik for at finde ud af, om der er forskel og i så fald, hvilke der smager bedst.
Smagen af havre
Hvordan en god havredrik skal smage, afhænger både af præferencerne for personen, der drikker den og i hvilken sammenhæng, den skal drikkes.
I dag kan der fås et hav af forskellige plantedrikke med tilsat smag som vanilje eller kakao eller i barista versioner, der skulle være særligt gode i kaffen. I denne test indgår basisvarianter af havredrik uden tilsat smag.
Havredrikke har en naturlig sødlig smag, da stivelsen i havren omdannes til sukker. Derudover kan de være mere eller mindre bitre samtidig med, at smagen af havren kan være mere eller mindre fremtrædende.
Konsistensen kan være domineret af en temmelig fed mundfølelse.
I denne smagstest er der gået efter en havredrik, der ikke er for dominerende i havresmagen, og som har den bedste balance i sødme-bitterhed.
Smagstest af havredrik
I denne smagstest af havredrik indgår syv forskellige varianter. De er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er de inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er bedømmelserne fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * *
Jörd
Nordic oat drink
Jörds havredrik har en god og cremet konsistens, der ikke virker for fed i munden. Den har en mild sødme og havresmag, men er ellers frisk og rimelig neutral og kan godt fungere som et (sødt) alternativ til mælk.
Literpris: 17 kr (kan bl.a. købes i Føtex).
* * *
Naturli'
Økologisk havredrik original
Naturli's originale havredrik har en cremet konsistens med en afrundet fedme, der ikke dominerer smagsoplevelsen. Smagen er mild og sødlig med en svag havresmag.
Literpris: 20 kr (kan bl.a. købes i Rema 1000).
* * *
Änglemark
Økologisk havredrik
Änglemarks havredrik har en cremet konsistens med en middel fedme. Den har en sødlig smag med en mild smag af havre og en let bitter eftersmag.
Literpris: 15 kr (kan bl.a. købes i Kvickly).
* *
Oatly!
Økologisk havredrik
Oatly havredrik har en meget cremet konsistens og føles meget fed i munden. Smagen domineres af havre med en mild sødme og en bitter eftersmag, der er en smule metallisk.
Literpris: 22 kr (kan bl.a. købes i SuperBrugsen).
* *
Spir
Økologisk havredrik
Spir havredrik har en cremet konsistens uden at være overvældende fed. Den virker en smule grynet. Den har en temmelig sød smag og en mild smag af havre. Eftersmagen er en smule bitter med en svag metallisk bismag.
Literpris: 12 kr (kan købes i Netto).
* *
Naturli'
Økologisk havredrik
Naturli' havredrik på plastflaske har en cremet og temmelig fed konsistens. Den er lidt fad i smagen med en smag af havre og kun en mild sødme. Den domineres af en tung fedme.
Literpris: 16 kr (kan bl.a. købes i Bilka).
*
Thise
Havredrik med mere
Thise havredrik har en fed konsistens, der er en smule grynet i munden. Smagen er temmelig bitter med en anelse sødme. Den har en høj cremethed og virker meget fed i munden.
Literpris: 21 kr (kan bl.a. købes i Irma).
Testvinder: Jörd fra Arla
Vinderen af denne smagstest af havredrik er Nordic oat drink fra Jörd.
Leder du efter en havredrik, der kommer tæt på smagen af mælk, bliver du nok skuffet. Den søde smag og havrenoterne kommer man ikke udenom. Men havredrikken fra Jörd virker en smule mere frisk i smagen og er knap så tung og fed som nogle af de andre.
Bag Jörd står mejerigiganten Arla, der har lanceret en række havredrikke samt en plantesmør under brandet Jörd.
Nordic oat drink har en behagelig cremet konsistens, der ikke bliver for fed. Den har en mild sødme og er ellers forholdsvis neutral i smagen og kan dermed være et udmærket alternativ til komælk.
Den koster 17 kroner for en liter og indeholder ud over havre et bygmaltekstrakt, der kan være med til at afrunde smagen.
Dansk eller udenlandsk?
Havredrikkene på de danske butikshylder produceres både i Danmark og i udlandet afhængig af mærke.
Havredrikke fra Thise, Naturli’ samt Jörd produceres alle i Danmark. De danske produkter ligger altså både i toppen og bunden af denne smagstest.
De resterende produceres i udlandet i henholdsvis Sverige (Oatly), Finland (Spir) og Tyskland (Änglemark).
Hvad er der i?
Basisingredienserne i en havredrik er vand og havre. Dertil er der ofte tilsat lidt salt og evt. smagsneutral olie som rapsolie eller solsikkeolie for at give smag og konsistens.
Alle varianter i denne smagstest af havredrik er økologiske, og der er derfor strengere krav til, hvad produkterne må indeholde af tilsætningsstoffer.
Der er da også kun en enkelt variant der indeholder stabilisatorer, nemlig Naturli’s havredrik på plastflaske.
Havredrik med (forbudte?) alger
Naturli’s havredrik på plastflaske indeholder ud over stabilisatorer også en anden ingrediens, som ikke ses i de andre varianter: Alger.
Algen ved navn Lithothamnium calcareum er rig på calcium og kan derfor tilsættes til plantedrikke for at højne indholdet af calcium, som komælk er en naturlig god kilde til.
Dog har EU-domstolen i maj 2021 forbudt tilsætning af denne alge til økologiske produkter, da den betragtes som et mineral og ikke en spiselig fødevare samtidig med, at algen ikke er økologisk produceret.
Hvor længe algen Lithothamnium calcareum er at finde i den økologiske havredrik fra Naturli’ er uvist.
Ærteprotein i testtaber
Det produkt der får lavest score i denne smagstest af havredrik, er Thises Havredrik med mere.
”med mere” betyder i dette tilfælde, at der er tilsat ærteprotein.
Ærteprotein højner proteinindholdet i plantedrikken en smule, så den indeholder 1,5 gram protein per 100 gram. Til sammenligning indeholder de andre varianter 0-1 gram.
Desværre er både smag og konsistens ikke at foretrække i Thises havredrik.
Den har en meget fed konsistens, der er en anelse grynet i munden, måske fra ærteproteinet? Smagen er temmelig bitter med en anelse sødme, men fedmen dominerer.
Den har da også testens højeste fedtprocent på 2,3 gram fedt per 100 gram, mens de andre ligger på 0,5-1,3 gram.
Hvor meget havre er der i?
Indholdet af havre i havredrikkene varierer fra 8% til 16%.
Mindst er der i Naturli's Økologisk havredrik på plastflaske, mens Naturli’ også har lavet den plantedrik med mest havre, nemlig deres Økologisk havredrik original.
Testvinderen fra Jörd indeholder 12,5% havre, som er nogenlunde det niveau de fleste andre varianter ligger på pånær Oatly, der indeholder 10%.
Hvad med kostfibrene?
Havregryn er utroligt sunde blandt andet på grund af deres høje indhold af kostfibre.
Kostfibre er sunde for vores fordøjelsessystem og giver en god mæthed samtidig med, at de virker forebyggende på livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type-2-diabetes og visse former for cancer.
Men er der masser af de sunde kostfibre i havredrik?
Nej, desværre ikke. Kostfibrene sorteres fra i processen, hvor man kun får nogle af de andre sunde stoffer med fra havren, men altså ikke størstedelen af de sunde kostfibre.
Generelt har havredrikkene et kostfiberindhold omkring 0,1-1 gram kostfibre per 100 ml.
Alene eller i kaffen
Selvom havredrikkene har et forholdsvis lavt fedtindhold, så føles de alle meget fede i munden.
Den fede mundfølelse kan være en fordel, hvis man bruger havredrikken i eksempelvis kaffe, hvor den høje fedme og milde sødme, der naturligt er i havredrikkene, afbalancerer kaffens bitterhed godt.
Men drikker du havredrikken alene kan den virke overvældende fed. Tænk derfor over hvad du skal bruge havredrikken til, inden du vælger variant.
De søde og fede kan være gode i kaffe og smoothies, mens de mere afdæmpede kan være bedre at drikke i rå form eller hælde over morgenmadsprodukter som cornflakes el.lign.
Lav din egen havredrik
Med kun havregryn og vand kan du lave din egen havredrik. Det er ikke kun let, der er også mange penge at spare.
Prisen for en liter færdiglavet havredrik ligger fra 12 til 22 kroner, mens du kan lave det selv for ganske få kroner.
Sådan gør du:
Udblød 100 gram havregryn i en liter vand i otte-ti timer. Blend det hele og si det gennem et rent viskestykke eller et ostelærred.
Smag evt til med lidt salt eller lidt smagsneutral olie og lad det trække cirka 8-10 timer.
Læs mere om havredrikke her: Havremælk - fakta om den søde og sunde havredrik
Kilder: Fødevarestyrelsen.
Se også disse smagstest:
Smagstest af bearnaise – se bedst i test her
Smagstest af olivenolie – se vinderne her
Smagstest af croissanter – er bake-off værd at spise?
Sådan har vi gjort
Vi har testet havredrikke, der kan købes i almindelige supermarkeder.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. Alle varianter er smagt ved køleskabstemperatur.
De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Produkterne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Del dine ideer og tanker med os andre her: