Her er en nem oversigt over, hvad du kan bruge de forskellige typer af madolie til. Se hvad olivenolie, rapsolie og andre olier er bedst til.
Madolie er ikke kun madolie, for kan man stege i olivenolie, er rapsolie bedst til salatdressing og hvordan er det med solsikkeolie?
Der findes mange varianter af madolie, og man kan hurtigt blive i tvivl om, hvilken slags olie man skal bruge i den konkrete situation.
Der er nemlig stor forskel på hvad olierne kan bruges til, og nogle er super gode til stegning, mens de modsat ikke hører hjemme i en dressing.
Her er et meget nemt og overskuelig overblik over, hvordan du bedst anvender madolie. Så begår du ikke fejl.
Olivenolie
Olivenolie er en af de allermest anvendte typer madolie, og den kan da også bruges til stort set alt.
Olivenolie er fremragende i dressing til salat, men den kan også bruges til stegning og alt muligt andet i køkkenet. Så den er altid god at have ved hånden.
Vær i øvrigt opmærksom på, at den græske olivenolie ofte har en mere udtalt olivensmag, og det er der nogen, som er meget glade for, mens det kan blive for meget for andre.
Olivenolie er nemlig ikke bare olivenolie, der kan være rimelig stor forskel på smagen.
Olivenolien tåler i øvrigt ikke meget sollys, så opbevar den helst mørkt i et køkkenskab.
Vindruekerneolie
Vindruekerneolie er ret mild i smagen, og den er bedst til dressing og bagning.
Den kan også anvendes til stegning, men ikke ved for høje temperaturer.
Så brug den helst til brød, dressinger og måske en hjemmelavet mayonnaise.
Rapsolie
Rapsolie er bedst til salaten og som olie i brød. Og i mindre grad til stegning, hvor du dog godt kan bruge den. Men altså ikke ved for alt høj varme.
Rapsolie tåler ikke høj varme, så hvis du endelig anvender den til stegning, så skal det ikke være med for meget blus på komfuret.
Årsagen er et ret højt indhold af flerumættede fedtsyrer, men det afhænger blandt andet af hvordan rapsolien er fremstillet.
Solsikkeolie
Solsikkeolie har det på samme måde som rapsolie, hvor den er bedst til dressinger og i bagværk.
Solsikkeolie er faktisk ikke god at stege i, så anvend den i stedet til din salat og når du bager. Hvis du alligevel anvender den til at stege i, så skal det ske ved en moderat varme.
Solsikkeolie har ligeledes en høj andel af flerumættede fedtsyrer.
Majsolie
Majsolie er heller ikke god at anvende til stegning, men den er fin til salat og i bagværk.
Igen er det indholdet af flerumættede fedtsyrer der spiller ind, så find en anden olie til stegning, men brug den i din dressing eller når du bager.
Majsolie er i øvrigt rimelig neutral i smagen.
Palmeolie
Palmeolie er til gengæld klart bedst til stegning, og mindre velegnet til salat og bagning.
Palmeolie indeholder ikke meget umættet fedt, og derfor er den god at stege i.
Palmeolien har også et pænt indhold af antioxidanter.
Valnøddeolie
Valnøddeolie er en af mine favoritter, når vi taler madolie.
Men den bruges udelukkende til salater, hvor du får en dressing med en lækker smag af valnødder.
Valnøddeolie duer ikke til stegning, og det er i øvrigt en af de dyre madolier.
Sesamolie
Sesamolie er, ligesom olivenolie, en god allround madolie, som du kan bruge til alt.
Sesamolie er god at stege i, men er lige så fin til bagning og som olie i en salatdressing.
Så hav gerne altid en flaske sesamolie stående.
Sesamolien indeholder også en del antioxidanter.
Kokosolie
Kokosolie er også en madolie, der kan bruges til alle slags madlavning.
Kokosolie er god i salater og til bagning, men er ligeså god at bruge når du steger.
Kokosolien har også et højt indhold af mættede fedtsyrer.
Græskarkerneolie
Har du græskarkerneolie stående i køkkenet, så skal du ikke bruge den til at stege i.
Græskarkerneolie er absolut mest anvendelig til salatdressinger og bagværk, mens olien ikke er god til stegning.
Græskarkerneolien er, som navnet jo antyder, produceret af kerner fra græskar, og det har et godt indhold af flerumættede fedtsyrer.
Hvilket netop gør, at denne madolie ikke egner sig til stegning.
Fritureolie
Fritureolie giver næsten sig selv, for den skal du udelukkende bruge til friturestegning.
Fritureolie fremstilles af flere forskellige slags madolie, der blandes sammen i diverse varianter.
Typisk består den af palmeolie, solsikkeolie og rapsolie, og anvendes blandt andet til fish and chips.
Næringsindhold i madolie
Indhold pr. 100 gram (her olivenolie)
Kalorier: 885
Fedt: 100 gram
Kulhydrat: 0 gram
Protein: 0 gram
Din vurdering
-
Brug din madolie korrekt
Stem her
( stemme)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Jelva Shermer
Hvordan får man smagsneutral olivenolie?