I denne smagstest af Magnum har vi testet om de billige varianter af Magnum Classic ispind kan slå klassikeren fra Frisko.
Er du også en af dem, der elsker en god Magnum ispind, så se resultatet af denne smagstest af Magnum.
Magnum er kendt for dens lækre tykke chokoladeskal, der knækker skønt, når du tager en bid, og den cremede og søde vaniljeis, der blander sig skønt med chokoladen i munden.
Men når man ser prisen på Magnums ispinde, kan man let blive fristet til at købe de noget billigere varianter i supermarkedet, der til forveksling ligner den gode klassiske Magnum is på en prik.
Men er de billigere supermarkedsvarianter lige så gode som den oprindelige Magnum is fra Frisko?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har smagt på fem forskellige Magnum-lignende varianter for at finde ud af, om der er forskel og i så fald, hvilken der er bedst i test.
Smagen af Magnum Classic
Den klassiske Magnum fra Frisko er deres Classic variant med ren vaniljeis og mælkechokoladeovertræk.
Chokoladeovertrækket skal være tykt og give et godt knæk, når du bider i det, og så skal det smage godt af chokolade med en tilpas sødme og anelse bitterhed.
Vaniljeisen skal have en lækker cremet konsistens med en tydelig vaniljesmag. Isens sødme skal balancere godt med chokoladens sødme, så den hverken bliver for meget eller for lidt sød.
Is og chokolade skal supplere hinanden godt og skabe den bedste smagsoplevelse.
Smagstest af Magnum
I denne smagstest af Magnum indgår fem forskellige varianter af Classic versionen. De er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er de inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er bedømmelserne fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Magnum Classic
Magnum Classic har et rigtig godt knæk og chokoladen smelter fint i munden. Den har en god smag af chokolade med en middel sødme og en mild bitterhed. Vaniljeisen er cremet og har en god vaniljesmag og en middel sødme, der balancerer godt med chokoladen. Eneste is der smelter normalt efter noget tid på en tallerken.
Pris per is: Ca. 11 kr (45 kr for fire is (316 gram i alt) i Bilka).
* * *
Rema 1000
Classic choco pind
Rema 1000 Classic har et fint knæk, men chokoladen smelter ikke så let i munden. Chokoladen er ikke så kraftig i smagen og smager lidt kedelig. Vaniljeisen mangler vaniljesmag og har en lav sødme. Den har en ok cremethed, men giver en lidt fedtet hinde i munden.
Pris per is: Ca. 5 kr (23 kr for fem is (375 gram i alt) i Rema 1000).
* * *
Gelato
Classic milk chokolate
Gelato Classic fra Netto har et fint knæk, men smelter ikke så let i munden. Chokoladen har en meget høj sødme, men mangler kakaosmag, og er i stedet en smule støvet i smagen. Vaniljeisen smager af softice og er temmelig sød, men mangler vaniljesmag. Minder meget om Salling Classic fra Føtex.
Pris per is: Ca. 5 kr (30 kr for seks is (540 gram i alt) i Netto).
* * *
Salling Classic
Salling Classic fra Føtex har et fint knæk, men smelter ikke så let i munden. Chokoladen har en meget høj sødme, men mangler kakaosmag, og er i stedet en smule støvet i smagen. Vaniljeisen smager af softice og er temmelig sød, men mangler vaniljesmag. Minder meget om Gelato Classic fra Netto.
Pris per is: Ca. 5 kr (30 kr for seks is (540 gram i alt) i Føtex).
* * *
Gellatelli Classic
Gellatelli Classic fra Lidl har et fint knæk, men chokoladen smelter ikke så let i munden. Chokoladen er meget sød og smager mere af vekao end kakao og har en smule støvet smag. Vaniljeisen er mindre sød og mangler vaniljesmag og har en mindre cremet mundfornemmelse.
Pris per is: Ca. 5 kr (29 kr for seks is (504 gram i alt) i Lidl).
Ægte Magnum er testvinder
Der er ikke umiddelbar stor forskel på udseendet af de fem is i denne smagstest af Magnum. Enkelte er mere ovale (Magnum og Rema 1000), mens de andre er en smule mere kantede.
Men selvom der ikke umiddelbart er stor forskel på udseendet, så viser denne smagstest, at der er stor forskel på smagen.
Den originale Magnum Classic fra Frisko er en klar testvinder. Den produceres i dag af Unilever under brandnavnet Frisko.
Chokoladeovertrækket har en rigtig god smag af chokolade med en anelse bitterhed og en god og frisk kakaosmag. Og vaniljeisen smager godt af vanilje og har en god og cremet konsistens.
Testvinderen er da også betydeligt dyrere end de andre med en pris på omkring 11 kroner per ispind, når den købes i supermarkedets pakker med flere tre eller fire styk.
Til sammenligning koster de billigere varianter omkring 5 kroner per ispind.
Selvom den er en del dyrere, så får du altså også en betydelig bedre smag i den originale Magnum end de billigere alternativer fra supermarkedet.
Billige varianter er lige dårlige
Vil du vide, hvilken af de billigere alternativer til den originale Magnum, du skal købe, er svaret enkelt: Det er næsten ligegyldigt.
De smager nemlig alle mere eller mindre kedeligt, og har altså slet ikke den samme balance og gode friske smag, som den ægte Magnum Classic har.
De to is fra Salling supermarkederne Netto og Føtex, er begge tyskproducerede og minder utroligt meget om hinanden i både indhold og smag (Salling Classic og Gelato Classic milk chokolate). De har begge en meget sød chokolade og mangler vaniljesmag i isen.
Generelt har de alle en lidt støvet chokoladesmag og mangler vanilje.
Forskellen er primært på sødhedsgrad, hvor nogle er meget søde (Salling og Gelato), mens andre har en temmelig lav sødme på isen (Rema 1000 og Gelatelli).
Prismæssigt er der ingen forskel på de billige varianter, der alle har en pris på cirka fem kroner per is.
Hvad er der i?
Der er ikke stor forskel på indholdet i de forskellige varianter.
De indeholder alle tre emulgatorer (E471, E322, E476), to stabilisatorer (E410, E412) og et farvestof i form af gulerodskoncentrat (E160a).
Derudover er der forskellige former for vanilje i som for eksempel vaniljestang, vaniljearoma og vaniljeekstrakt.
Magnum Classic indeholder vanilje fra Madagaskar, der måske er med til at give den rigtig gode vaniljesmag til isen.
Ellers er indholdet meget ens.
Her kan du se det samlede indhold af ingredienser i Magnum Classic:
Skummetmælk, sukker, kakaosmør, vand, kokosolie, kakaomasse, glukosesirup, glukosefruktosesirup, sødmælkspulver, vallepulver (mælk), mælkefedt, emulgatorer (E471, E322, E476), vanillestang, stabilisatorer (E410, E412, E407), naturlig vaniljearoma, aroma, farvestof (E160a).
Mælkechokolade med kokosfedt
På isene fra Rema 1000 og Lidl gøres der opmærksom på, at mælkechokoladen indeholder andre vegetabilske fedtstoffer end kakaosmør.
Men det gælder faktisk for alle fem varianter i denne smagstest af Magnum. De indeholder nemlig alle fedtstof fra kokos.
Kokosfedt er ellers ikke noget man normalt finder i mælkechokolade.
Bæredygtig kakao
Kakaoen anvendt i Friskos Magnum is og Salling Classic er Rainforest Alliance certificerede.
Det betyder, at kakaoen produceres med omtanke for naturen og bønderne i forhold til sociale, økonomiske og miljømæssige forhold.
De tre øvrige is, Gelato fra Netto, Gelatelli fra Lidl og Rema 1000 Classic anvender alle kakao, der er UTZ certificeret.
UTZ certificeringen betyder, at der arbejdes for at skabe mere bæredygtig produktion for mennesker og miljø.
Alle fem is er altså produceret med kakao, der bærer mærkninger for bæredygtig produktion.
Prisen på en Magnum
Køber du en Magnum Classic i kiosken eller isboden, så koster den helt op til 25 kroner for en enkelt ispind.
Er du vild med Magnum eller skal du bare købe mange, så kan du heldigvis købe dem i pakker med 3 eller 4 styk, hvor prisen så kommer ned på omkring 11 kroner per ispind.
Det er dog stadig over dobbelt så dyrt som de billige alternativer, hvor prisen kan komme helt ned under 5 kroner per ispind.
Men som denne smagstest af Magnum viser, så svinder den gode smag også med prisen i de billige varianter.
Sådan har vi gjort
Vi har testet varianter af Magnum Classic ispinde, der kan købes i almindelige supermarkeder.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages.
De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Produkterne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Kilder: Fødevarestyrelsen, frisko.dk, rainforest-alliance.org, utz.org
Relaterede artikler
Din vurdering
-
Smagstest af Magnum is – kan de billige slå den ægte?
Stem her
( stemmer)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Line
Synes nu de magnum lignede is fra Aldi minder meget om den originale