• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Calcium - sådan får du kalk gennem maden

Calcium - sådan får du kalk gennem maden

Calcium - mad med kalk
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 20. april 2023 - Udgivet: 16. marts 2023

Calcium er vigtig for tænder og knogler, men er der nok kalk i din kost? Se, hvor meget du bør indtage, og hvad der indeholder meget kalk.

Calcium er et mineral, vi bedst kender under navnet kalk. Faktisk har raske, voksne mennesker mellem 1,2-1,4 kilo kalk i kroppen via vores tænder og knogler.

Denne kalk har brug for at blive fornyet konstant. Derfor er det så vigtigt, at vi får kalk - calcium - gennem den daglige kost. Er du vild med fødevarer som yoghurt, ost, mælk, nødder og grønkål, så får du formentlig calcium nok.

De nordiske kostråd anslår, at voksne over 20 år bør få 800 mg. dagligt. Hvis du ikke indtager mejeriprodukter, er småt spisende eller forsager grøntsager, ja, så skal kalken ind på anden vis.

Hvorfor er calcium så vigtig?

Vores krop er en mageløs fabrik, også når det gælder hele knoglerne, der består af calcium, magnesium og fosfor.

Denne fabrik sørger for, at knoglerne hele tiden brydes ned og bygges op, og for at lave denne genopbygning har den brug for den kalk, vi får gennem kosten.

Hele 99 procent af kroppens calciumindhold sidder i tænder og knogler, derudover er der en vigtig procent, som blandt andet hjælper blodet til at størkne og musklerne til at fungere korrekt.

Får vi for lidt, kan det i yderste konsekvens resultere i osteoporose, i daglig tale: knogleskørhed.

Mælk og ost er gode kilder

Der findes calcium i en række fødevarer, men der er forskel på mængde i de forskellige madgrupper.

Drikker du en halv liter mælk, får du hele 600 mg. kalk alene fra mælken og et æg giver 40 mg. ifølge Ernæringsfokus. Spiser du to gode skiver ost, kommer du op på 3-400 mg. og en portion ymer (2 dl) giver ca. 400 mg.

De fleste danskere, der spiser en varieret kost inklusiv ost, æg og mælkeprodukter, får således nok kalk gennem maden og drikken.

Mad med højt indhold af kalk

Hvis du ikke spiser eller drikker mejeriprodukter, er det vigtigt at spise rigeligt med mad, der indeholder calcium.

Det drejer sig blandt andet om:

  • Skaldyr og fisk som sild, gerne små konservesfisk med fiskeben som ansjos og sardin.
  • Grove, grønne grøntsager som rodfrugter, grønne bønner, spinat og grønkål.
  • Bælgfrugter som linser, kikærter og kidneybønner.
  • Nødder, frugt og tørret frugt.
  • Æg.
  • Fuldkornsris og -pasta samt brød.

Hvornår bør vi tage et kalk-tilskud?

Calcium og D-vitamin er afhængige af hinanden. Hvis vi ikke får D-vitamin, har vi svært ved at optage kalk.

Derfor vil du se, at kosttilskud med calcium stort set altid indeholder D-vitamin. Voksne og børn fra 4 år anbefales at tage et kosttilskud med 5-10 μg D-vitamin dagligt i vinterhalvåret.

Voksne over 70 år og beboere på plejecentre anbefales at få tage kosttilskud med 20 µg D-vitamin og 800-1000 mg. calcium dagligt.

Mennesker, der har øget risiko for at få osteoporose samt patienter med osteoporose anbefales 1000-1200 mg. kalk om dagen, skriver Foreningen Osteoporose.

Da D-vitaminet og mineralet hænger sammen som kosttilskud, kan det være en ide at tage tilskuddet året rundt, hvis du er i tvivl om, du får nok kalk.

Læs også om de vigtige D-vitaminer, som blandt andet findes i fisk og mejeriprodukter.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.
Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs→ Se opskriften
Sukkerbrødskage
Sukkerbrødskage med flødeskum og friske bær→ Se opskriften
Billede af sandwichboller.
Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich→ Se opskriften
rabarberstang
Rabarberstang - nem kringle med rabarberkompot→ Se opskriften
nemme rundstykker med birkes
Nemme rundstykker med birkes→ Se opskriften
Billede af kotelet a la milanese.
Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien→ Se opskriften
Lækre og nemme kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin, der både kan tilberedes i ovn og grill. Kartoffelpakkerne er gode som tilbehør. Foto: Madensverden.dk.
Kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Grillet blomkål opskrift
Grillet blomkål med persille - sundt tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for bananis med chokolade
Bananis (hjemmelavet is med banan og chokolade)→ Se opskriften
Persilleolie
Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her