Bake-off får ikke englene til at synge, men kan spises i en snæver vending. Se hvilke der er bedst i denne smagstest af croissanter.
I denne smagstest af croissanter undersøges fem forskellige bake-off varianter for at se, om supermarkedets croissanter kan konkurrere med den traditionelle croissant fra bageren.
Croissanter er nemlig ikke kun en delikatesse, man kan købe hos bageren.
Supermarkeder, tankstationer, 7-eleven osv. tilbyder bake-off croissanter til utroligt billige priser. Helt ned til 5 kroner for en croissant eller 3 styk for 10 kroner, kan man i dag købe i eksempelvis Lidl.
Men er disse billige bake-off croissanter værd at spise?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet bake-off croissanter fra fem forskellige steder for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Hvad betyder bake-off?
Hvor man tidligere kun kunne købe friskbagt brød hos bageren, er der mange butikker, kiosker og tankstationer der i dag tilbyder butiksbagt brød, såkaldt bake-off.
Bake-off brød og kager laves af en færdig dej, der leveres til butikken fra en større leverandør eller bager. Brød og kager bages så færdigt i butikken.
Ofte bager butikkerne løbende gennem dagen, så der hele tiden kan sælges friskbagt brød.
Duften af friskbagte kager og brød der spreder sig i butikken, er desuden et godt salgstrick, da den for mange er forbundet med en behagelig duft, der skærper appetitten.
Den sprøde bid
De mange lag i croissanter laves ved at folde dejen mange gange omkring frisk smør. På denne måde skabes de mange tynde lag, der giver en lækker og sprød overflade og en saftig midte.
Afbagningen bør give en ensartet gylden overflade og sikre, at croissanten er ordenligt gennembagt uden at blive for tør.
Smagen bør ikke blive for sød og kageagtig, men skal have en mild salthed, der afbalanceres af en anelse sødme.
Smagstest af croissanter
I denne smagstest af croissanter indgår fem forskellige varianter, der kan købes som bake off i butikker.
De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er croissanterne blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er croissanternes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * *
Lidl croissant
Croissanten fra Lidl har en fin sprødhed og en god saftig krumme. Den har en mild sødme, der er godt afstemt med en passende salthed. En ok, mere brødagtig croissant, der er god til prisen.
Pris: 5 kroner (3 styk for 10 kroner i Lidl).
* * *
7-Eleven croissant
Croissanten fra 7-Eleven har en god sprødhed med flager, der flækker sprødt i munden. Krummen er saftig, men en smule klæg i bunden. Generelt virker den fed i munden. Den er meget sød og næsten kageagtig og mangler salt til at afbalancere.
Pris: 20 kroner (2 styk for 25 kroner i 7-Eleven).
* * *
Føtex croissant
Føtex croissant er ikke så sprød, men har en fin saftig krumme. Den har en mild smag, der domineres af en middel sødme, der afbalanceres af lidt salt. Den efterlader en lidt fedtet hinde i munden.
Pris: 12 kroner (Føtex).
* *
Fakta croissant
Fakta croissant har en svag sprødhed yderst, men er tung og bastant. Croissanten bliver hurtigt til en samlet masse i munden, der mere minder om en tebolle i både konsistens og smag. Smagen domineres af en høj sødme.
Pris: 7 kroner (Fakta).
*
Aldi croissant
Aldi croissant har en svag sprødhed, der dog hurtigt forsvinder og bliver til en samlet masse i munden, når den tygges. Den har en sød smag og en underlig, lidt kunstig aroma, der ikke passer til en croissant.
Pris: 5 kroner (Aldi).
Den perfekte croissant
Der har været en enorm udvikling indenfor brød og bagværk de seneste år. Topkokke fra Noma og andre restauranter har kastet sig over bagning og skabt en helt ny standard for, hvordan brød og kager kan smage.
Dette gælder også croissanter.
Hos Juno, Andersen & Maillard eller Hart Bageri i København koster en croissant gerne omkring 25 kroner, og der er ofte lange køer foran butikkerne.
Men er det, det værd?
For en croissant-elsker er svaret et klart JA! Croissanterne er her bagt til perfektion med en perfekt sprødhed, så overfladen springer i flager, og en himmelsk smag af smør og svag karamellisering.
Så hvordan er butikkernes bake-off croissanter i forhold til disse?
Er bake-off værd at spise?
Sammenlignet med specialbagernes himmerigsmundfulde når butikkernes bake-off croissanter dem kun til sokkeholderen.
Men det betyder jo ikke, at de slet ikke kan bruges.
For selvom ingen af croissanterne får den højeste bedømmelse i den smagstest af croissanter, så betyder det ikke, at de ikke er værd at spise.
På en grå regnvejsmandag tror jeg mange vil sætte pris på en croissant til kaffen, også selvom den er bake-off fra supermarkedet.
Uf ad de fem varianter i denne smagstest får tre af dem en ok bedømmelse.
Billig testvinder fra Lidl
Den billige croissant fra Lidl til 5 kroner, sniger sig lige over testens to næstbedste croissanter fra 7-Eleven og Føtex.
Den tidligere Politiken testvinder fra 7-Eleven har ellers den bedste sprødhed og fine flager, der knækker af skorpen. Men den er meget sød og kageagtig i smagen og giver en fed fornemmelse i munden.
Her har croissanten fra Lidl en mere harmonisk smag med mindre sødme og en god saltbalance.
Foretrækker du en sød, kageagtig og fed croissant, kan du vælge den fra 7-Eleven med den gode sprødhed. Det er dog også testens dyreste til 20 kroner stykket, hvilket er næsten samme pris som himmerigscroissanterne fra specialbagerne. Dog er der ofte tilbud på to styk for 25 kroner i 7-Eleven.
Hvad er der i?
Det har ikke været muligt at få information om indholdet i croissanten fra Føtex. For de andre fire croissanter kan man finde ingrediensliste og næringsindhold på butikkernes hjemmeside.
Ser man på indholdet i bake-off croissanter, så er det faktisk ikke langt fra de råvarer, du skal bruge, hvis du bager croissanter selv.
Typisk indeholder de: Hvedemel, smør, vand, sukker, salt, gær og æg. Derudover kan der være tilsat hvedegluten, dextrose, ærteprotein, enzymer og melbehandlingsmiddel (E300).
Selvom vi sjældent arbejder med enzymer, melbehandlingsmiddel osv. hjemme, så er de hyppigt anvendt i brød og bagværk.
Masser af smør
For de fire varianter, hvor det var muligt at få indholdsoplysninger gælder, at de er bagt med smør – og sælges da under navnet "smørcroissanter".
Faktisk er omkring en fjerdedel af indholdet i croissanterne smør.
Højeste indhold af smør er der i testvinderen fra Lidl med 27 procent smør, mens de andre ligger på 23-24 procent.
Croissanter er altså ikke ligefrem et kalorielet stykke bagværk og indeholder typisk omkring 400 kcal per 100 gram.
Sådan bager du croissanter
Er du blevet nysgerrig på at bage dine egne croissanter, er det faktisk ikke så svært.
Det kan dog godt tage lidt tid, så et godt tip er at lave dejen aftenen før, du skal bruge den.
Se hvordan du gør her:
Croissant opskrift - sådan laver du croissanter
Sådan har vi gjort
Vi har testet bake-off croissanter, der kan købes i dagligvarebutikker og 7-eleven.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Croissanterne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
pidj@vordingborg.dk
Når man bor langt væk fra de københavnske specialbagere (og jo, deres croissanter er skønne), så er Lidl og Aldi's bake-off langt bedre end de lokale bageres - ked af at måtte sige det 🙁