Her er min opskrift på engelske scones, der i virkeligheden er nemme boller bagt med bagepulver i stedet for gær. Derfor er det en hurtig opskrift.
Hjemmelavede engelske scones er faktisk noget af det hurtigste og nemmeste bagværk overhovedet.
Det tager få minutter at bage de lækre brød, som naturligvis serveres helt lune.
Her er de lavet med sødmælk, men du kan erstatte mælken med kærnemælk.
Dejen til en engelsk scone er rimelig flydende og let i konsistensen, og sådan skal den være. Ellers bliver brødene for tørre.
Og så skal de færdigbagte brød helst spises ret hurtigt, for her smager de altså bedst.
Opskriften giver cirka 12 stk. men du nemt gange opskriften op til en større mængde.
Ingredienser til scones
400 gram hvedemel
60 gram bagesukker
10 gram bagepulver
5 gram vaniljesukker
100 gram koldt smør i tern
250 gram sødmælk
3 gram salt
Pensling
1 æg
1 sjat mælk
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og læg et stykke bagepapir på en bageplade.
- Kom mel, bagesukker, bagepulver, vaniljesukker og salt i en skål.
- Kom smørret ved, og smuldr det godt ind i dejen. Det skal nærmest føles som lidt tørre brødkrummer.
- Kom mælken ved, og rør dejen godt igennem med en spiseske.
- Vælt dejen ud på et meldrysset bord, og drys en smule mel over dejen.
- Rul forsigtigt dejen ud til en tykkelse på cirka to centimeter.
- Udstik med en udstikker - eller brug evt. bare et glas. Hvis du dypper kanten i mel hænger glasset ikke fast i dejen.
- Læg de udstukne dejskiver over på bageladen efterhånden som de er klar, og når du ikke kan udstikke flere huller, samler du forsigtigt dejen, ruller den ud igen, og udstikker påny. Fortsæt indtil du har 12 styks af denne portion dej.
- Pensl dem med sammenpisket æg og mælk.
- Bag dem cirka 10-12 minutter i ovnen på midterste rille. Hold øje med dem, og tag dem ud når de har en flot farve.
Servering
Tag dine hjemmelavede scones ud, og server gerne straks. Scones er bedst mens de stadig er helt lune.
Frysning
Kan man fryse scones? Spørgsmålet dukker indimellem op, og svaret er, at det kan du godt, men...
Det er jo brød, der er hævet med bagepulver, og derfor bliver det aldrig rigtig godt at fryse en scone ned.
Min erfaring er, at de bliver tørre og triste, og at de derfor smuldrer let.
Derfor vil jeg ikke anbefale frysning, men hvis du alligevel gør det, så tø dem op i mikroovnen ved ikke en alt for høj effekt.
Men det er så nemt og hurtigt at bage en scone, at du skal lave dem friske hver gang.
Historien om scones
Scones stammer oprindeligt fra Skotland, men er blevet en tradition i det britiske køkken, hvor man ofte nyder dem til en god kop te. Du kan eventuelt servere dem med syltetøj og fløde.
Har du andre bud på tilbehør, er du meget velkommen til at skrive dem herunder i debatten.
TIP: Hvis du er mere til det søde, kan du røre små stykker chokolade i dejen, og så har du de lækreste chokoladescones.
Hej Maybritt
Det er godt at bage med - og bla. nemmer at røre ud i dejen: Du kan læse mere om bagesukker her.
Alt det bedste
Holger
Hvad er bagesukker?
Bedste hilsner
Maybritt