Lækker opskrift på langtidsstegt flæskesteg i ovn. Guide til både stegning ved både 80 og 70 grader, og med garanti for sprøde flæskesvær.
Her får du min opskrift på en super mør og lækker langtidsstegt flæskesteg (svinekam), der smager præcist som den skal.
Eller rettere: Det er faktisk to fremgangsmåder, hvor flæskestegen langtidssteges ved enten 80 grader eller 70 grader.
Flæskestegen steges naturligvis ved lav varme, hvilket giver et særdeles mørt stykke kød.
Og så tror du måske det er svært at lave sprøde svær på en langtidsstegt flæskesteg, men det er det ikke.
Du skal blot følge denne opskrift, for så får du den møreste langtidsstegte flæskesteg, som du nogensinde har smag.
Længere nede kan du også se min video, hvor jeg viser dig hvordan du nemt får salt ned mellem sværene på flæskestegen.
Det sikrer dig nemlig de helt sprøde flæskesvær, som jo også er det vi går efter når vi laver svinekam.
Opskriften er beregnet til cirka seks personer.
Opskrift på langtidsstegt flæskesteg ved 80 grader
Langtidsstegt flæskesteg i ovn - to gode opskrifter
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTEREST GEM OPSKRIFTIngredienser
- 1,5 kilo flæskesteg uden ben
- 1 spiseskefuld olivenolie
- flagesalt eller alm. salt
- 10 laurbærblade
- 2 løg i grove stykker
- 2-3 gulerødder i grove stykker
- 1 bundt timian
- 2 deciliter vand
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 80 grader almindelig over- og undervarme. Altså ikke varmluft.
- Gå sværen på flæskestegen efter, så du er sikker på at alle svær er skåret ned til kødet. Ellers er det svært at få sprøde flæskesvær.
- Smør sværen med lidt olie, og drys derefter salt ned mellem alle sværene. Det tager lidt tid - men er det hele værd!
- Stik laurbærblade ned mellem sværene.
- Fordel løg og gulerødder i et ildfast fad sammen med friske timiankviste. Hæld også et par deciliter vand ved.
- Læg nu flæskestegen ovenpå grøntsagerne, så stegen står helt lige. Det er nemlig også vigtigt for at opnå de sprøde svær.
- Stik et stegetermometer ind i stegen, og det skal ske fra enden af stegen og ind i midten. Altså ikke ned gennem sværene.
- Kom stegen i ovnen, hvor den nu steges indtil kernetemperaturen viser 50 grader. Det tager ca. 2,5 timer.
- Derefter skrues op på 250 grader, og steges den langtidsstegte flæskesteg videre indtil kernetemperaturen er 62 grader. Tiden kan variere, men regn med at det tager cirka 35-45 minutter.
- Nu skulle sværen også gerne være sprød, og hvis ikke den er det, ja så tænder du lige ovnens grill og sørger for at sværene bliver knasende sprøde.
- Undervejs skal du holde øje med at væden ikke fordamper, da den anvendes til flæskestegssovs.
- Lad den færdigstegte flæskesteg hvile utildækket på et skærebræt i ca. 15 minutter inden udskæring.
Du kan også tilberede flæskestegen i 7 timer, og her får du en mere pulled pork agtig steg.
Altså hvor kødet er mere tørt, og nærmest trevler fra hinanden når det skæres ud. Men det er nu også ret lækkert.
Langtidsstegt flæskesteg ved 70 grader
1 svinekam/flæskesteg på cirka 1,5 kilo
Salt
Til fadet
8 deciliter hønsefond
1 teskefuld løgpulver (eller et finthakket løg)
2 teskefulde tørret timian
1 spiseskefuld æbleeddike
Eventuelt 10 enebær
Sovs
Skyen fra stegen
2 deciliter piskefløde
3 teskefulde ribsgele
2 teskefulde Maizena udrørt i lidt koldt vand
Salt, peber og æbleeddike
Sovsekulør
Fremgangsmåde
- Tør svinekammen af med lidt køkkenrulle, og find saltskålen og en skarp kniv frem.
- Tjek først at alle svær er skåret helt ned til kødet. Ofte er de ikke skåret korrekt, og det er vigtigt for at få sprøde svær på flæskestegen. Det er ikke fordi slagterne er dovne, men de har også travlt.
- Så skal du putte salt ned mellem alle sværene. Og jeg mener ALLE! Med en finger skiller du sværene fra en ende af, og drysser salt ned mens du flytter fingeren. Strø også en smule salt i bunden af stegen. Se eventuelt videoen længere nede.
- Læg så svinekammen på en rist, der kan stå i et ildfast fad. Kom hønsefond, løgpulver, timian æbleeddike - og eventuelt enebær.
- Tænd ovnen på 70 grader almindelig luft - ikke varmluft.
- Sæt nu flæskestegen ind i ovnen, og her skal den nu stege i cirka 7 timer. Det er altså en ægte langtidsstegt flæskesteg.
- Til sidst steges sværene sprøde ved 250 grader eller under grillen. Men hold også øje med sværene - de må selvfølgelig ikke blive sorte! Og det kan pludselig gå hurtigt.
- Tag den langtidsstegte flæskesteg ud af ovnen, og læg den på et skærebræt. Her skal den hvile i 20 minutter - UDEN at være tildækket, for så bliver sværene bløde.
- Skyen fra det ildfaste fad koger du op med piskefløde og ribsgele. Pisk rundt, og smag til med salt, friskkværnet peber og æbleeddike. Du kan også lave den som en opbagt sovs.
- Giv flæskestegssovsen lidt sovsekulør, og jævn den med lidt Maizena, der er udrørt i lidt koldt vand.
Video: Sådan salter du flæskesteg
Se her i denne video hvordan du får salt godt ned mellem sværene på en langtidsstegt flæskesteg:
Servering
Servér langtidsstegt flæskesteg med kogte kartofler og dampet broccoli.
Se også mine opskrifter på:
Hej John
Super dejligt at høre - og tak for din tilbagemelding.
Rigtig god weekend
De bedste hilsner
Holger
Hej
Den bedste flæskesteg jeg har fået - mør med sprød svær - behøver ikke kniv 🙂
John Heide
FØRST forveksel ikke ribbensteg med flæskesteg ribbensteg er en helt anden opskrift..... Jeg langtids steger altid mine flæskestege og bruger helst rullet nakkesteg på omkring 2 kilo købt hos en rigtig face to face slagtemester og gerne mere end 2 kilo da stegen (fedet) svinder meget ved langtids stegning og en anden eller tredjedags opvarmet flæskestegs rødkåls sandwich smaget jo himmelsk, og her er så et par løftet pegefingre, du skal være 100% sikker på dine svær er skåret og saltet som beskrevet her i opskriften, brug den normale oven rist så stegen ikke sidder nede i vandbadet men midt i ovnen og med vandbakken i bunden af ovnen med vand / hønsefond i eller måske din favorit opskrift til sovse sky mix, tilse at vandbakken ikke steges tør men overfyld heller ikke med vand for det er jo skyen til din vidunderlige opbagte sovs, tilse en gang imellem så det ikke brænder på som tiden går, vanddampen hjæper også til at stegen bliver mør og forbliver saftig, til slut (efter 6-7 timer eller din tid og temperatur som indlært efter du har lavet flere langtids stege og størrelser og som du syntes er bedst i din ovn) tager du sky/vandfadet ud af ovnen og sætter noget under stegen til at opfange fedtdryp så det ikke brænder fast i ovenbunden, steg nu med topvarme eller grill element sat til 225 C i omkring 20 min, du er nød til at holde øje med sværen, ja åben den øl eller flaske vin og sæt dig foran ovenen nyd synet af sværen blive sprød, det er kun 20 minutter til et perfekt resultat, hvis du ikke har lys i ovnen brug en lommelygte så du kan se hvad der foregår med din steg uden skulle behøve at åbne ovendøren, imens øllet glider ned i halsen skulle du gerne se sværen starter med a brune og boble lidt op uden at blive brændt, måske er du nød til at juster til et højere eller laver temperatur setpoint afhængende af hvordan din oven er designet med eller uden top grill, varmluft etc. etc. etc. og/eller din termostat knap ikke viser korekt temperatur, det er vigtig du forstår at bruge din ovn rigtig og holde øje med temperature og hvad der forgår inde i ovnen intil du har lært din ovns "timing" at kende, mln Mor lavede de bedste flæskestege på denne jord med gas ovn der kun havde bund/side varme, men hendes stege havde altid dejlige sprøde svær, hvis du bruger frisk og rigtig tilberedt kød fra en rigtig "Gammeldags" ansigt til ansigt type Slagtemester og forstår at bruge og kontrolere din ovn så er denne flæskestegs opskrift en helt sikker vinder, however, noter altid dine små ændringer og fif ned så du kan forme dit resultat som du syntes bedst og huske det til den næste steg, det er jo til syvende og sidst dig der skal spise stegen du laver. ;‐)
PS. Denne opskrift giver en super mør steg med dejlige sprøde svær så det er bedst at bruge en elektrisk skærekniv til at skære for med. 🙂
7 timer ved 130 grader. Vi fik pulled pork til juleaften. Det er alt for høj temperatur til 7 timer. Jeg brugte endda et stykke kød på 2 kg.
Hej Maj-Britt
Det er lang tid, som sådan synes jeg flæskestegen bliver bedst, hvis man ønsker en virkelig mør steg.
Du kan sagtens også give den mindre tid eller mindre varme, hvilket gøre kødet knapt så tørt, men stadig fint. De metoder har jeg også prøvet af 🙂
De bedste hilsner og rigtig god jul
Holger
130 grader i 7 timer.... Det virker af ualmindeligt langt tid til 1,5 kg steg???? Næsten alle steder står der 2-3 timer med 125-130 grader..... 90 grader i 6 timer..... Så er der ikke en slå fejl
Hej Palle
Der er mange måder at lave en langtidsstegt flæskesteg på, og smag og behag er forskellig. Men det her er mit bud, og jeg synes flæskestegen bliver perfekt med de 130 grader.
Med de bedste hilsner og ønsket om en god dag
Holger
90 grader alm varme 4 timer skriver de et sted 130 grader alm varme skriver de andet steds???? Hvad skal man tro på?
Hvad nu hvis man har en basse på 2,5 kg skal den så have længere tid?
Har fulgt denne opskrift til en på 1,5 kg og den var helt fantastisk mør, saftig og med lidt grill var der lækre sprøde svær, så tak for en rigtig god opskrift :o)
Hej Kirsten
Det er jeg ked af at høre, for jeg synes altid sværen plejer at blive sprød. Og ellers kan man med fordel give den lidt grill til sidst.
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Lavede den langtdsstegte flæskesteg i går. Det er første gang, jeg har lavet en flæskesteg, hvor sværen ikke blev sprød. Jeg bruger min gamle metode fremover.