Her kan du se hvordan du griller en helstegt pattegris, og det er en opskrift med stegetid og kernetemperatur. Se også tilbehør til grisen.
Helstegt pattegris er en klassiker til fødselsdage, eller når du bare har en anledning til en lille fest.
Det er en rimelig nem ret at gå til, og her får du en grundopskrift på helstegt pattegris.
Det kan måske være svært beregne hvor meget pattegris der skal til hver person, men grundlæggende skal beregne et kilo gris til hver.
Så meget bliver der selvfølgelig ikke spist, men der er en hel del spildt vægt på pattegrisen, så derfor skal du regne med omkring et kilo pr. person.
Denne gris vejer omkring 40 kilo, og der er derfor mad nok til cirka 40 personer.
Du skal også anskaffe/låne/leje en aflang gril, hvor pattegrisen kan ligge i, og ellers er det sådan set bare at komme i gang.
Opskriften er som sagt beregnet til cirka 40 personer.
Ingredienser til helstegt pattegris
1 hel pattegris på cirka 40 kilo
7 deciliter olivenolie
1 mørk øl
Nogle store duske rosmarin eller timian
Grillkrydderi
Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Grillen tændes op med briketter, og du skal grille pattegrisen ved indirekte varme, hvor der ikke er alt for meget knald på varmen.
- Pensl grillristen grundigt med olie og læg grisen på.
- Sværen på grisen ridsen med en kniv, så du får den lækreste svær når den er færdigsteg.
- Læg masser af frisk timian og rosmarin ind under grisen.
- Smør sværen godt med olivenolie og øl. Krydr ind- og udvendigt med salt, friskkværnet peber og eventuelt grillkrydderi.
- Læg låget på og nu skal den helstegte pattegris cirka have fire timer. Det afhænger af varmen i grillen, så måske er det nødvendigt med lidt mere. Undervejs må du gerne hver halve time pensle sværen med lidt øl, det bliver den kun bedre af. Du kan også pensle den med honning.
Pattegrisen kan med fordel lige ligge og hvile op mod en halv time før den skæres ud.
Kernetemperatur i helstegt pattegris
Helstegt pattegris er klar når kernetemperaturen når knap 70 grader.
Så er du helt sikker på, at kødet er stegt nok.
Kernetemperatur måles med et stegetermometer i nakken eller skinken, som er de steder, det tager længst tid at stege.
Nogle vil måske mene, at en kernetemperatur på 65 grader er nok, og det er jo en smagssag.
Tilbehør til helstegt pattegris
Lækkert og klassisk tilbehør til helstegt pattegris er selvfølgelig verdens bedste flødekartofler.
Dertil masser af salat, eventuelt en lækker spidskålssalat eller broccolisalat, og så bager du en god portion af disse ciabattabrød.
Køb af helstegt pattegris
Når du vil lave pattegris til mange, er der flere måder at få fat i grisen på.
Dels leverer mange slagtere gerne både gris og grill (plus en masse gode råd), men du kan også købe grillklare pattegrise på nettet.
Der findes faktisk en del forhandlere, så det er slet ikke så svært at komme i gang med.
Niels Ladefoged
Hvor står tiden????