Her får du en god grundopskrift på hvid sovs. Se også hvordan du laver sauce velouté, der er en lys sovs med bouillon.
Hvid sovs er en hjørnesten i både det danske køkken og mange andre steder kloden rundt.
Det finere navn er bechamelsauce, men der er altså tale om samme hvide sauce.
Sovsen bruges som grundsovs til en række opskrifter, herunder blandt andet til en persillesovs og i en lasagne.
Opskrift på hvid sovs
Hvid sovs
Ingredienser
- 2 spiseskefulde smør
- 2 spiseskefulde hvedemel
- 4 deciliter mælk
- salt
- hvid peber
Sådan gør du
- Smør kommes i en kasserolle/lille gryde og smeltes ved en jævn varme.
- Hvedemel tilsættes og piskes ud i smørret.
- Tilsæt så gradvist mælken, som piskes ind i sovsen, indtil den når den rette konsistens. Tilfør mere mælk om nødvendigt.
- Smag den hvide sovs til med salt og hvid peber, og lad den koge i fem minutter for at fjerne melsmagen. Pisk undervejs så sovsen ikke brænder på.
- Ekstra tip: Du kan med fordel smage en hvid sovs til med lidt sukker og citronsaft. Det giver en lidt dybere smag i din bechamelsauce.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video opskrift
I denne video kan du se hvordan du laver den hvide sovs, og den er altså ret nem:
Tilsæt smag til sovsen
Den færdige hvide sovs kan spises som den er til blandt andet frikadeller, fiskefrikadeller, anden fisk, ovnstegt kylling og så videre.
Du kan eventuelt smage sovsen til med lidt reven muskatnød.
Der kan selvfølgelig også tilsættes hakket persille eller purløg, og dild er også en lækker variant.
Sovsen anvendes som sagt også i en lasagne.
Jævnet sovs
Opskriften er en opbagt sovs, men du kan også lave en jævnet hvid sovs, hvilket har den fordel at du sparer smørret - og dermed en del kalorier.
Her koges tre deciliter mælk langsomt op, mens du ryster en deciliter mælk sammen med to spiseskefulde hvedemel.
Når sovsen næsten koger, piskes meljævningen i sovsen, som derefter smages til og koges fem minutter.
Sauce velouté
I samme omfang kan du lave en sovs med enten lys eller mørk bouillon. De hedder henholdsvis en sauce velouté eller en mørk bouillonsovs.
Fremgangsmåden er den samme som til hvid sovs, men i stedet for mælk anvendes en hønse- eller grøntsagsbouillon til sauce velouté - og en mørkere okse- eller kalvefond til den mørke bouillonsovs.
Smelt smørret i gryden, kom hvedemel ved, og pisk derefter bouillonen i indtil den rette konsistens nås. Smag til og lad sovsen småkoge i fem minutter.
Sovs med smørbolle
Endelig kan du også lave den hvide sovs med en smørbolle. To spiseskefulde hvedemel blandes med to spiseskefulde smør til en bolle, som piskes i fire deciliter letkogende mælk.
Og så kan du naturligvis også jævne en hvid sovs med Maizena
Alle opskrifter er beregnet til fire personer.
Se også mine opskrifter på brun sovs, pebersovs og paprikasovs.
Del dine ideer og tanker med os andre her: