Mac and cheese, macaroni and cheese eller mac 'n' cheese. Den populære amerikanske pastaret med ost har mange navne, og her er den bedste opskrift på den.
Mac and cheese er nærmest en amerikanske nationalret som vi her i Danmark har stegt flæsk med persillesovs.
Hvad der er bedst er op til dig, det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.
Men sikkert er det, at macaroni and cheese er en af de virkelig populære retter, og det skyldes selvfølgelig både smagen og at den er så utrolig nem at lave.
Der findes som sådan ikke en særlig formel på pasta med ost, for den laves på mange forskellige måder, og det er nemt at prøve sig frem.
Men her er i hvert fald min nemme og gode grundopskrift, som altid er en sikker vinder. Både hos børn og voksne.
Kalorier i mac 'n' cheese
Lad det i øvrigt være sagt med det samme: Mac 'n' cheese er ikke sund ret når vi kigger på kalorierne. For dem er der en del af i pastafadet.
Og du kan endda gøre det endu værre ved at udskifte en smule af mælken med fløden, for at opnå en endnu mere cremet makaroni med ost. Men så stiger kalorieindtaget altså også.
Omvendt er osteretten heller ikke en ret man spiser hver dag, så det går nok.
Du kan i øvrigt sagtens droppe både persille og tomater, og lave en helt simpel og klassisk macaroni med ost. Og vil du spice den lidt op, kan der tilsættes en teskefuld sennep til din bechamel sauce.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Ingredienser til mac and cheese
400 gram makaroni pasta
En håndfuld finthakket persille
150 gram små tomater
2 spiseskefulde smør
2 spiseskefulde hvedemel
4 deciliter mælk
Lidt reven muskatnød
150 gram reven cheddar ost
Rasp
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Makaroni koges i letsaltet vand som anvist på pakken. Og dog. Kog den lige et minuts tid kortere, så pastaen har en smule mere bid end normalt, da den jo også skal tilberedes i ovnen. Omvendt skal makaronien heller ikke være for rå.
- Hæld den kogte pasta i et dørslag så vandet løber fra.
- Hak persille fint og kom den ved sammen med halverede, små tomater.
- Smelt et par spiseskefulde smør i gryden, og pisk derefter et par spiseksefulde hvedemel i.
- Pisk derefter gradvist mælken i indtil du har en god bechamelsauce, der smages til med salt, peber og reven muskatnød. Mængden af mælk er vejledende, så brug indtil du har den rette konsistens, hvor den hvide sovs hverken er for tynd eller for tyk. Lad den småkoge under omrøring i små fem minutter.
- Rør derefter 100 gram cheddar i sovsen, så du nu har en god ostesovs.
- Vend den kogte pasta, persille og tomater i sovsen.
- Smør et ildfast fad med smør og fordel din mac and cheese i fadet.
- Drys med resten af den revne cheddar og afslut med lidt rasp. Raspen gør din macaroni and cheese mere sprød.
- Bag pastaretten i ovnen i cirka 20 minutter og så er din pasta med ost klar.
Servering
Den færdigbagte mac and cheese serveres som den er, men du kan dog eventuelt lige drysse lidt finthakket persille over pastaretten.
Vær opmærksom på, at pastaen med ost er varm når den lige kommer ud af ovnen, så lad den gerne lige køle fem minutter inden du begynder at sætte tænderne i den lækre amerikanske ret.
Mac and cheese med bacon
Opskriften her er som sådan en grundopskrift på macaroni and cheese, men du kan sagtens tilsætte andre ingredienser til pastaen og cheddar osten.
Prøv eventuelt med 200 gram sprødstegte bacontern, der vendes i pastaen lige inden den kommes i ovnen.
Eller prøv med skinke, for det passer altså fremragende til retten.
Se også min opskrift på pastafad med kylling.