• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Kogning af pasta - sådan koger du pasta helt perfekt

Kogning af pasta - sådan koger du pasta helt perfekt

kogning af pasta
4.7 fra 21 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 25. november 2024 - Udgivet: 16. januar 2018

Kogning af pasta: Hvordan er det nu lige man koger den perfekte pasta? Det er såmænd ikke fordi det hverken er svært eller overraskende, men her er en hurtig guide med gode råd til den helt rigtige kogning af pasta.

Kogning af pasta kræver, at du bruger rigeligt med vand. En tommelfingerregel siger en liter til 100 gram pasta, så koger du et halvt kilo pastaskruer eller spaghetti, skal du bruge fem liter vand.

Salt vandet ganske let, altså ikke for meget.

Vandet skal koge kraftigt, altså bulderkoge, inden du kommer pastaen i. Skru lidt ned for blusset, så pastaen ikke koger over.

Kogetiden kan variere meget. Frisk pasta skal jo ikke koge så længe, mens tørret pasta typisk skal koge 8-12 minutterm afhængig af type og kvalitet. Se den præcise kogetid på pakken.

Se også: Pasta med kødsovs - nem opskrift med video

Pasta skal være al dente

Pas på med ikke at koge pastaen for længe. Pasta skal være al dente, hvilket er italiensk, og betyder med lidt bid.

Hæld vandet fra pastaen, og her kan du så eventuelt hælde en god olivenolie i pastaen, og blande det godt sammen. Så klistrer pastaen ikke så meget.

Her er det også lækkert at vende friskhakket persille eller basilikum i.

Pastaplader til lasagne skal i øvrigt ikke forkoges, men blot lægges direkte i fadet. De bliver møre og lækre under bagningen i ovnen.

Se også: Spaghetti Carbonara - den traditionelle italienske opskrift

Drop fedtstof i pastavandet

Der florerer en myte om, at man skal hælde olie eller andet fedtstof ned i pastaen mens vandet koger. Men det er en myte!

Lad være med det, det har ingen betydning! Vil du tilsætte lidt olie gør du det først når vandet er hældt fra.

Italiensk servering

I mange italienske pastaretter varmer du en eller to deciliter olivenolie op, tilsætter lidt hvidløg og chili, og vender så den kogte pasta i.

Husk, at der skal være tale om tørret pasta, så den kan suge olien til sig.

God appetit, og har du andre gode tips til kogning af pasta, er du velkommen til at skrive dem herunder.

Den kogte pasta kan serveres med denne bolognese. En klassisk kødsovs fra Italien, der smager af sol og sommer ved Middelhavet, og som ikke er svær at lave.

billederesultat for pasta bolognese
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Kogning af pasta

4.72 fra 21 stemmer
Pasta bolognese er en klassisk kødsovs til pasta, der stammer fra Italien. Den laves lokalt i mange variationer, men her er min opskrift.
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 4 timer t
Samlet tid 4 timer t 30 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Pasta
Køkken: Italiensk
Kalorier: 419
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 500 g hakket oksekød - med omkring 10 procent fedt
  • 100 g bacon - eller italiensk pancetta, i tern
  • 2 stængler bladselleri
  • 2 gulerødder
  • 1 stort løg
  • 2 dl rødvin
  • 1 dåse tomater - gerne daddeltomater
  • 1 dl oksefond - kraftig
  • 2 laurbærblade
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde
 

  1. Lav gerne din kødsovs i en stegegryde, som varmes grundigt op.
  2. Fordel det hakkede oksekød i den hede gryde, og hak det ud i små stykker. Brun nu kødet godt af og det tager mindst fem minutter. Måske 10. Hvis kødet afgiver meget væske, hældes væsken fra. Læg det afbrunede kød til side.
  3. Skær bladselleri og gulerødder i mindre tern, og tilsvarende med løget.
  4. Kom bacon i gryden, og steg det næsten sprødt. Tilsæt så bladselleri, gulerødder og løg, og skru lidt ned for varmen. Lad det stege fem minutter uden at tage farve.
  5. Kom kødet tilbage i gryden til grøntsagerne.
  6. Hæld rødvin ved - gerne en god Valpolicella Ripasso, som passer fremragende til retten. Lad det koge lidt ind, så alkoholen fordamper.
  7. Kom så hakkede tomater ved sammen med fem spiseskefulde oksefond og to laurbærblade.
  8. Lad nu din pasta bolognese simre stille og roligt under låg i fire timer.
  9. Kig til den undervejs, rør lidt rundt, og tilfør om nødvendigt en spiseskefuld oksefond. Men lad den ellers passe sig selv og blot koge ind, så smagen forstærkes.
  10. Efter fire timer smages pasta bolognesen til med salt og friskkværnet peber, hvorefter den vendes sammen friskkogte tagliatelle.
  11. Du kan drysse med lidt friskrevet parmesan.

Næringsindhold

Kalorier: 419kcalKulhydrater: 8gProtein: 28gFedt: 26gMættet fedt: 10gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 11gTransfedt: 2gKolesterol: 89mgNatrium: 1406mgKalium: 559mgKostfibre: 2gSukker: 3gVitamin A: 5101IUVitamin C: 5mgCalcium: 46mgJern: 3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Servering

Server pasta bolognese med en tomatsalat og hjemmebagt ciabatta.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ole

    juni 23, 2022 at 10:48 pm

    Olie til Pasta er en rigtig dårlig idé, hvis man skal have det med en Kødsovs til, da det bare glider af.

    Og ja, Italienere ville slå ihjel hvis de så nogen putte Oliven Olie i Pasta Vandet :O

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Forsiden lige nu

billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften
kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required