Grovvalsede og finvalsede havregryn - hvad er forskellen? Og er de grove sundere end end de fine? Se svarene og læs, hvordan de bruges bedst.
Grovvalsede og finvalsede havregryn er to sider af samme mønt. Begge er gryn fra havre, de er nøjagtigt ens, før de valses.
Når grynene skal valses, kan man vælge den grove eller den fine metode. Og hvad betyder valse så?
Det er et ord for den proces, der sker, når man knuser kornene. Når korn skal blive til gryn, afskalles de, dampes, valses og tørres.
Forskellen på grovvalsede og finvalsede havregryn er, at de grove havregryn fremstilles af hele, valsede kerner, hvor de fine gryn deles i to, inden de bliver valset.
Hvornår skal jeg vælge de grove?
Da forskellen på grovvalsede og finvalsede havregryn kun er, at de fine er delt før valsningen, indeholder begge lige mange vitaminer og mineraler. Og begge er fuldkornsprodukter.
Så hælder du havregryn op i en skål og spiser dem med mælk og sukker, er det lige meget, hvilke gryn du bruger.
Dog er der en ting, som er værd at huske. De grove skal oges lidt længere tid, når du laver havregryn, hvis du kan lide en lind grød.
Bruger du dem i brød og boller - eller i frikadellefars - bliver konsistensen også lidt grovere, end hvis du anvender de finvalsede.
Tips og opskrifter
Laver du hjemmelavede granola som denne, er de grove bedst, da de giver mere struktur i granolaen:
Er du vild med havregryn uanset valsningsgrad, kan du prøve at lave en af disse lækre opskrifter på grød:
Overnight oats - opskrift på en perfekt morgenmad
Havregrød med blåbær, æbler og peaunuts
Havregrød af grovvalsede gryn med brombær
Comments
No Comments