Havregryn giver en god start på dagen, og det er der mange gode grunde til. Her kan du se fakta om havregrynene, opskrifter, holdbarhed og opbevaring.
Begynd dagen med en skål havregryn. Det er der mange grunde til og omkring hver femte dansker vælger denne morgenmad.
Blandt andet fordi den giver en god mæthedsfornemmelse, stabiliserer blodsukkeret og giver masser af energi.
Selv med lidt sukker på toppen, er havregryn også mere ernæringsrigtig end en række andre morgenmadsprodukter.
Sprængfyldt med fibre og vitaminer giver de kroppen brændstof og både dit kredsløb, hjerte og tarme vil elske dig for det.
Indhold
- Havregryn giver en god start på dagen, og det er der mange gode grunde til. Her kan du se fakta om havregrynene, opskrifter, holdbarhed og opbevaring.
- Hvad er havregryn?
- Hvad er forskellen på grovvalsede og finvalsede havregryn?
- Hvornår skal jeg vælge de grove?
- Ernæringsfakta
- Hvordan bruges havregryn?
- Sjove og historiske fakta
- Tips
- Vitaminer
- Fakta
- Opskrifter med havregryn
- Havregrød
- Havregrødsboller
- Sprøde havreflutes
- Havreboller
- Frikadeller med havregryn og lækkert tilbehør
- Boller med havreklid - langtidshævede og sprøde brød
- Rabarbercrumble med marcipan og havregryn
- Bananpandekager
- Havregrynskager
- Havregrynskugler - nem og lækker opskrift på julekonfekt
- FAQ
- Kommentarer
Hvad er havregryn?
Havregryn laves af afskallede og dampbehandlede havrekorn, som derefter valses flade.
De bruges især til grød, bagning og morgenmad. Havregryn kan være finvalsede (små og hurtige at koge), eller grovvalsede (store flager og med mere tyggemodstand).
Hvad er forskellen på grovvalsede og finvalsede havregryn?
Grovvalsede og finvalsede havregryn er to sider af samme mønt. Begge er gryn fra havre, de er nøjagtigt ens, før de valses. Når grynene skal valses, kan man vælge den grove eller den fine metode. Og hvad betyder valse så?
Det er et ord for den proces, der sker, når man knuser kornene. Når korn skal blive til gryn, afskalles de, dampes, valses og tørres. Forskellen på grovvalsede og finvalsede havregryn er, at de grove havregryn fremstilles af hele, valsede kerner, hvor de fine gryn deles i to, inden de bliver valset.
Hvornår skal jeg vælge de grove?
Da forskellen på grovvalsede og finvalsede havregryn kun er, at de fine er delt før valsningen, indeholder begge lige mange vitaminer og mineraler. Og begge er fuldkornsprodukter.
Så hælder du havregryn op i en skål og spiser dem med mælk og sukker, er det lige meget, hvilke gryn du bruger.
Dog er der en ting, som er værd at huske. De grove skal koges lidt længere tid, når du laver havregrød, hvis du kan lide en lind grød.
Bruger du dem i brød og havregrynsboller - eller i frikadellefars - bliver konsistensen også lidt grovere, end hvis du anvender de finvalsede.
Ernæringsfakta
Havregryn er meget næringsrige og kendt for deres sundhedsfremmende egenskaber:
- Rige på kostfibre, især beta-glucan, som kan sænke kolesterolniveauet.
- Højt indhold af protein sammenlignet med andre kornprodukter.
- Vitaminer og mineraler som jern, magnesium, fosfor, zink og B-vitaminer.
- Havregryn er glutenfattige af natur, men kan være forurenet med gluten under forarbejdning.
Hvordan bruges havregryn?
Klassiske anvendelser:
- Havregrød (kogt i vand eller mælk)
- Overnight oats (havregryn i mælk/yoghurt natten over)
- Havregrynskugler
- Bagværk som boller, cookies og müslibarer
- Smoothies for ekstra mæthed.
Sjove og historiske fakta
- Havre blev historisk set brugt primært som dyrefoder i Europa – især til heste – før folk for alvor begyndte at spise havregryn som menneskeføde.
- I Skotland er havregrød ("porridge") en nationalret.
- Havregryn er i dag en vigtig del af mange kostråd, fordi de bidrager til langvarig mæthed og er gode for hjerte og fordøjelse.
Tips
Havregryn kan med smags- og ernæringsmæssig fordel kommes i farsretter og i særdeleshed i frikadelle- og kødbollefarsen.
Men også mange bageopskrifter bliver bedre med grynene – det gælder både for brød og visse kager. Prøv blandt andet min opskrift på rabarbercrumble med havregryn.
Hvis du erstatter noget af hvedemelet med gryn, så skal du give grynene tid til at suge vand inden eller under æltningen, ellers ender du med et lidt tørt brød.
Vitaminer
Havregryn er 100 procent fuldkorn, og derfor dækker et par deciliter gryn en tredjedel af dit daglige behov for fibre. 100 gram havregryn er altså lig med 100 gram fuldkorn, så det er sundt! Fibrene fra grynene bidrager blandt andet til en bedre fordøjelse og afhjælper forstoppelse.
Havregrynene har et højt indhold af kalium og et lavt indhold af natrium. En kombination, der blandt andet gavner blodtrykket. Hertil kommer de gode fedtsyrer, E-vitamin, B6, magnesium og jern. Også forskning fra DTU viser, at havregrynene er super sunde.
Fakta
Havregryn er valset, hel havre, som dyrkes overalt i Danmark. Økologisk havregryn er også nemt at få fat på. Det var omkring år 1900, at man begyndte at valse havregrynene og dermed blev havregrøden populær som morgenmad.
Som udgangspunkt er der ikke gluten i grynene. Alligevel bør glutenallergikere undgå dem og andre fødevarer med havre, da de ofte indeholder små mængder af gluten. Det skyldes, at havregrynene under produktion og forarbejdning kan komme i kontakt med andre kornarter.
Er du glutenallergiker, har du dog stadig mulighed for at spise havregryn. Du skal bare købe glutenfri havregryn, som bliver fremstillet på specialanlæg.
Havregrynene er ikke kaloriefattig kost – men dette opvejes af de andre ernæringsmæssige fordele.
Opskrifter med havregryn
Men hvorfor nøjes med havregryn til morgenmad? Se vores opskrifter med havregryn her og snig de sunde korn ind i frikadeller og øvrige måltider.
Havregrød
Havregrødsboller
Sprøde havreflutes
Havreboller
Frikadeller med havregryn og lækkert tilbehør
Boller med havreklid - langtidshævede og sprøde brød
Rabarbercrumble med marcipan og havregryn
Bananpandekager
Havregrynskager
Havregrynskugler - nem og lækker opskrift på julekonfekt
FAQ
Havregryn opbevares bedst tørt og køligt i en tæt lukket beholder. Havregryn kan holde sig flere måneder, men de kan tage smag af andre madvarer, hvis de ikke pakkes ordentligt ind.
Havregryn er valset havrekerner. Når hele havrekerner dampes og presses flade, bliver de til havregryn. De findes i forskellige varianter afhængigt af, hvor fint de er valset.
Ja, det er helt trygt. Mange spiser det med mælk eller yoghurt. Det kan dog være hårdere for fordøjelsen hos nogle, og her kan iblødsætning natten over (overnight oats) hjælpe.
Havre i sig selv er naturligt glutenfri, men de fleste havregryn kan være forurenet med gluten under forarbejdning. Lider du af cøliaki? Så vælg certificeret glutenfri havregryn for en sikkerheds skyld.
Ja, det er havregrynene, fordi de mætter længe og har lavt kalorieindhold pr. portion. Grynene stabiliserer også blodsukkeret.
Men vær opmærksom på hvad du tilsætter af sukker, sirup og så videre.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments