• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Havregryn - fakta, opskrifter og derfor er havren så sund

Havregryn - fakta, opskrifter og derfor er havren så sund

Billede med havregryn.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 29. juni 2025 - Udgivet: 28. april 2025

Havregryn giver en god start på dagen, og det er der mange gode grunde til. Her kan du se fakta om havregrynene, opskrifter, holdbarhed og opbevaring.

Begynd dagen med en skål havregryn. Det er der mange grunde til og omkring hver femte dansker vælger denne morgenmad.

Blandt andet fordi den giver en god mæthedsfornemmelse, stabiliserer blodsukkeret og giver masser af energi.

Selv med lidt sukker på toppen, er havregryn også mere ernæringsrigtig end en række andre morgenmadsprodukter.

Sprængfyldt med fibre og vitaminer giver de kroppen brændstof og både dit kredsløb, hjerte og tarme vil elske dig for det.

Indhold
  • Havregryn giver en god start på dagen, og det er der mange gode grunde til. Her kan du se fakta om havregrynene, opskrifter, holdbarhed og opbevaring.
  • Hvad er havregryn?
  • Hvad er forskellen på grovvalsede og finvalsede havregryn?
  • Hvornår skal jeg vælge de grove?
  • Ernæringsfakta
  • Hvordan bruges havregryn?
  • Sjove og historiske fakta
  • Tips
  • Vitaminer
  • Fakta
  • Opskrifter med havregryn
  • Havregrød
  • Havregrødsboller
  • Sprøde havreflutes
  • Havreboller
  • Frikadeller med havregryn og lækkert tilbehør
  • Boller med havreklid - langtidshævede og sprøde brød
  • Rabarbercrumble med marcipan og havregryn
  • Bananpandekager
  • Havregrynskager
  • Havregrynskugler - nem og lækker opskrift på julekonfekt
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvad er havregryn?

Havregryn laves af afskallede og dampbehandlede havrekorn, som derefter valses flade.

De bruges især til grød, bagning og morgenmad. Havregryn kan være finvalsede (små og hurtige at koge), eller grovvalsede (store flager og med mere tyggemodstand).

Hvad er forskellen på grovvalsede og finvalsede havregryn?

Grovvalsede og finvalsede havregryn er to sider af samme mønt. Begge er gryn fra havre, de er nøjagtigt ens, før de valses. Når grynene skal valses, kan man vælge den grove eller den fine metode. Og hvad betyder valse så?

Det er et ord for den proces, der sker, når man knuser kornene. Når korn skal blive til gryn, afskalles de, dampes, valses og tørres. Forskellen på grovvalsede og finvalsede havregryn er, at de grove havregryn fremstilles af hele, valsede kerner, hvor de fine gryn deles i to, inden de bliver valset.

Hvornår skal jeg vælge de grove?

Da forskellen på grovvalsede og finvalsede havregryn kun er, at de fine er delt før valsningen, indeholder begge lige mange vitaminer og mineraler. Og begge er fuldkornsprodukter. 

Så hælder du havregryn op i en skål og spiser dem med mælk og sukker, er det lige meget, hvilke gryn du bruger.

Dog er der en ting, som er værd at huske. De grove skal koges lidt længere tid, når du laver havregrød, hvis du kan lide en lind grød.

Bruger du dem i brød og havregrynsboller - eller i frikadellefars - bliver konsistensen også lidt grovere, end hvis du anvender de finvalsede. 

Ernæringsfakta

Havregryn er meget næringsrige og kendt for deres sundhedsfremmende egenskaber:

  • Rige på kostfibre, især beta-glucan, som kan sænke kolesterolniveauet.
  • Højt indhold af protein sammenlignet med andre kornprodukter.
  • Vitaminer og mineraler som jern, magnesium, fosfor, zink og B-vitaminer.
  • Havregryn er glutenfattige af natur, men kan være forurenet med gluten under forarbejdning.

Hvordan bruges havregryn?

Klassiske anvendelser:

  • Havregrød (kogt i vand eller mælk)
  • Overnight oats (havregryn i mælk/yoghurt natten over)
  • Havregrynskugler
  • Bagværk som boller, cookies og müslibarer
  • Smoothies for ekstra mæthed.

Sjove og historiske fakta

  • Havre blev historisk set brugt primært som dyrefoder i Europa – især til heste – før folk for alvor begyndte at spise havregryn som menneskeføde.
  • I Skotland er havregrød ("porridge") en nationalret.
  • Havregryn er i dag en vigtig del af mange kostråd, fordi de bidrager til langvarig mæthed og er gode for hjerte og fordøjelse.

Tips

Havregryn kan med smags- og ernæringsmæssig fordel kommes i farsretter og i særdeleshed i frikadelle- og kødbollefarsen.

Men også mange bageopskrifter bliver bedre med grynene – det gælder både for brød og visse kager. Prøv blandt andet min opskrift på rabarbercrumble med havregryn.

Hvis du erstatter noget af hvedemelet med gryn, så skal du give grynene tid til at suge vand inden eller under æltningen, ellers ender du med et lidt tørt brød.

Vitaminer

Havregryn er 100 procent fuldkorn, og derfor dækker et par deciliter gryn en tredjedel af dit daglige behov for fibre. 100 gram havregryn er altså lig med 100 gram fuldkorn, så det er sundt! Fibrene fra grynene bidrager blandt andet til en bedre fordøjelse og afhjælper forstoppelse.

Havregrynene har et højt indhold af kalium og et lavt indhold af natrium. En kombination, der blandt andet gavner blodtrykket. Hertil kommer de gode fedtsyrer, E-vitamin, B6, magnesium og jern. Også forskning fra DTU viser, at havregrynene er super sunde.

Fakta

Havregryn er valset, hel havre, som dyrkes overalt i Danmark. Økologisk havregryn er også nemt at få fat på. Det var omkring år 1900, at man begyndte at valse havregrynene og dermed blev havregrøden populær som morgenmad.

Som udgangspunkt er der ikke gluten i grynene. Alligevel bør glutenallergikere undgå dem og andre fødevarer med havre, da de ofte indeholder små mængder af gluten. Det skyldes, at havregrynene under produktion og forarbejdning kan komme i kontakt med andre kornarter.

Er du glutenallergiker, har du dog stadig mulighed for at spise havregryn. Du skal bare købe glutenfri havregryn, som bliver fremstillet på specialanlæg.

Havregrynene er ikke kaloriefattig kost – men dette opvejes af de andre ernæringsmæssige fordele.

Opskrifter med havregryn

Men hvorfor nøjes med havregryn til morgenmad? Se vores opskrifter med havregryn her og snig de sunde korn ind i frikadeller og øvrige måltider.

Havregrød

4.8 fra 35 stemmer
Opskrift på havregrød, der er den perfekte start på dagen. Sådan laver du den bedste havregrød, der koges på både mælk og vand. Cremet og lækker konsistens.
Gå til opskrift
billede med havregrød

Havregrødsboller

4.6 fra 32 stemmer
Havregrødsboller er gode til madpakken og nemme at bage. Bollerne laves af havregrød og en smule gær, hvilket forøger friskheden.
Gå til opskrift
billederesultat for havregrødsboller

Sprøde havreflutes

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på sprøde havreflutes, der bages med masser af grovvalsede havregryn. Nemme at lave og lækre at servere til mad.
Gå til opskrift
billede med havreflutes

Havreboller

4.9 fra 11 stemmer
Her får du min opskrift på havreboller bagt med havreklid og havregryn og helt perfekte både til morgenmaden og madpakken.
Gå til opskrift
Havreboller

Frikadeller med havregryn og lækkert tilbehør

4.5 fra 2 stemmer
Frikadeller med havregryn er garanti for saftige frikadeller, og denne opskrift er særlig god. Nyd dem med det lækre tilbehør.
Gå til opskrift
billede til frikadeller med havregryn

Boller med havreklid - langtidshævede og sprøde brød

4.9 fra 8 stemmer
Få min opskrift på sprøde boller med havreklid. Langtidshævede havreklidsboller med yoghurt, der hæver om natten. Meget lækre morgenbrød.
Gå til opskrift
boller med havreklid

Rabarbercrumble med marcipan og havregryn

4.9 fra 55 stemmer
Nem opskrift på lækker rabarbercrumble med marcipan og havregryn. Kagen kan laves med både friske og frosne rabarber, og den skal blot bages i 22 min.
Gå til opskrift
billederesultat for rabarbercrumble med marcipan

Bananpandekager

4.7 fra 248 stemmer
Min opskrift på verdens bedste bananpandekager, der er sunde og nemme at lave. Lækre pandekager med banan og havregryn, der bages på få minutter.
Gå til opskrift
bananpandekager

Havregrynskager

4.7 fra 19 stemmer
Hjemmelavede havregrynskager er lækre og sprøde småkager med havregryn, der kan laves på et øjeblik. Få opskriften her.
Gå til opskrift
et billede med havregrynskager

Havregrynskugler - nem og lækker opskrift på julekonfekt

4.8 fra 70 stemmer
Havregrynskugler - lav dine egne smagfulde havregrynskugler med vores lækre opskrifter med bl.a kaffe og marcipan og bliv klar til julen. Nem opskrift!
Gå til opskrift
billederesultat for havregrynskugler

FAQ

Hvor længe holder havregryn?

Havregryn opbevares bedst tørt og køligt i en tæt lukket beholder. Havregryn kan holde sig flere måneder, men de kan tage smag af andre madvarer, hvis de ikke pakkes ordentligt ind.

Hvad er havregryn?

Havregryn er valset havrekerner. Når hele havrekerner dampes og presses flade, bliver de til havregryn. De findes i forskellige varianter afhængigt af, hvor fint de er valset.

Kan man spise rå havregryn?

Ja, det er helt trygt. Mange spiser det med mælk eller yoghurt. Det kan dog være hårdere for fordøjelsen hos nogle, og her kan iblødsætning natten over (overnight oats) hjælpe.

Er havregryn glutenfri?

Havre i sig selv er naturligt glutenfri, men de fleste havregryn kan være forurenet med gluten under forarbejdning. Lider du af cøliaki? Så vælg certificeret glutenfri havregryn for en sikkerheds skyld.

Er havregryn godt til vægttab?

Ja, det er havregrynene, fordi de mætter længe og har lavt kalorieindhold pr. portion. Grynene stabiliserer også blodsukkeret.
Men vær opmærksom på hvad du tilsætter af sukker, sirup og så videre.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften
Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her