Her får du min opskrift på havreboller bagt med havreklid og havregryn og helt perfekte både til morgenmaden og madpakken.
Havreboller er lækre, store og bløde boller, som både børn og voksne er vilde med.
De ser ikke grove ud, men indeholder både havreklid og havregryn og dermed en del fiber.
Jeg bruger bollerne både til morgenmad, og de er også gode til en sandwich - eller bare som en gnavebolle i løbet af dagen.
De er også gode at fryse, så det er oplagt at lave en dobbeltportion og smide i fryseren. Så har du altid lækre boller, lige når du har brug for det.
Opskrift på havreboller
Ingredienser
- 350 gram vand - lunken
- 40 gram gær
- 30 gram sukker
- 1 æg
- 500 gram hvedemel
- 50 gram havreklid
- 50 gram havregryn
- 10 gram salt
- 8 gram bageenzymer - kan udelades
- 50 gram smør - blødt
Pensling
- 1 æg
- 3 spiseskefulde mælk
- 0,5 teskefuld salt
Sådan gør du
- Find røremaskinen frem og hæld lunken vand i skålen. Smuldr gær i vandet og tilsæt sukker og æg. Rør det sammen, så gæren har opløst sig.
- Vej hvedemel, havreklid, havregryn, salt og bageenzymer af i en skål. Bland det forsigtigt rundt.
- Tilsæt det væsken og ælt dejen sammen i 8 minutter på røremaskinen ved middel hastighed. Start forsigtigt ud indtil mel og væske har samlet sig.
- Tilsæt nu det bløde smør. Det skal blot være blødt, ikke smeltet. Kør røremaskinen yderligere i tre minutter.
- Dejen til havreboller skal ikke være for fast, men heller ikke for blød. Hvis du synes, den er for blød, tilsætter du lidt mere hvedemel.
- Tag dejen ud på et meldrysset bord og virk den op. Læg den tilbage i skålen og dæk den til med et viskestykke. Lad dejen til havreboller hæve i 20 minutter.
- Læg bagepapir på en bageplade.
- Tag nu forsigtigt dejen ud på bordet igen. Skær nu dejen ud i 16 nogenlunde lige store stykker med en dejskærer. Hvis du ikke har en dejskærer, kan du også sagtens bruge en kniv. Det er vigtigt at være forsigtig, så dejen ikke falder sammen.
- Læg forsigtigt dejstykkerne på bagepapiret og læg et viskestykke over. Lad dine havreboller hæve i 30 minutter.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft, så den er klar, når du har penslet bollerne.
- Rør et æg, tre spiseskefulde mælk og en halv teske salt sammen og pens bollerne med det.
- Bag dine havreboller i 15 minutter, til de er gyldne og lækre.
Næringsindhold
Noter
Lad dine havreboller køle lidt af på en rist.
Spis dem med smør, pålægschokolade, eller bare som de er!
Du kan også sagtens fryse bollerne ned, så du har til senere brug. Jeg lægger ofte en frossen bolle i min datters madpakke. På den måde holder den madpakken kølig i skoletasken og tør op, inden den skal spises til frokost.
Se andre gode bolleopskrifter her:
Havregrødsboller - opskrift på boller med havregrød
Kærnemælksboller - opskrift på boller med kærnemælk
Hurtige boller uden hævning - klar på 30 min.

Julie
Kan man lave dem med håndkraft? Ejer nemlig ikke en bagemaskine 🤔
Henriette
Kan man erstatte havreklid med hvedeklid?
Holger Rørby Madsen
Hej Henriette
Det kan du tro - det kan du sagtens. Men så kan du med fordel lave denne opskrift på hvedeklidboller: https://madensverden.dk/klidboller-med-hvedeklid-og-havregryn/
Alt det bedste
Holger
Jolanda
Selvfølgelig kan du det Julie. Hvad tror du folk i gamle dage har gjort. Ælt godt med håndkraft eller brug dejkrogene på din el- mixer, så skal det nok lykkes.