Fastelavnsboller med kaffe er bagt med wienerbrødsmetoden. Det betyder, at de er knasende sprøde og indeholder en lækker marcipanremonce.
Fastelavnsboller med kaffe er en rigtig voksen-fastelavnsbolle. Men det gode er, at du kan bruge kaffecremen til de voksne og tilsætte en anden smag til fyldet til børnene, for eksempel chokolade.
Altså en dejlig bolle til alle aldre, da man kan fylde hvad som helst i den. Jeg elsker kaffe og drikker mange kopper dagligt, derfor vælger jeg ofte kaffesmag til mine fastelavnsboller.
Bollerne er bagt med en god remonce indeni. Her er lige dele smør, lige dele sukker og lige dele marcipan.
Det betyder, at du får en sødme og sprødhed i bunden af bollerne, som spiller op til kaffesmagen.
Opskrift på fastelavnsboller med kaffe
Ingredienser
Boller
- 25 gram gær
- 2 æg 1 er til pensling
- 0,8 dl vand koldt
- 250 gram hvedemel koldt
- 1 spsk sukker
- Lidt salt
- 250 gram smør
Remonce
- 80 gram marcipan
- 80 gram sukker
- 80 gram smør
Creme
- 1 æg
- 1 dl sødmælk
- 1 spsk sukker
- 1 spsk Maizena
- 1,5 tsk vaniljesukker
Kaffeskum
- 2,5 dl piskefløde
- 0,5-1 dl kaffe stærk
- 1 spsk flormelis
Sådan gør du
- Lad gæren opløses i koldt vand. Tilsæt det ene æg og rør rundt. Det andet skal du bruge til at pensle bollerne.
- Tilsæt sukker, salt samt mel minus 30 gram, som du skal gemme til udrulningen. Ælt godt igennem.
- Rul dejen ud til 22 x 22.
- Tag smørret ud af køleskabet og bank det med en kagerulle, så det danner en firkant på ca. 12 x 12 cm.
- Pak nu smørret ind i dejen, som om du lægger gavepapir om en gave. Dejen skal dække smørret.
- Rul dejen ud til ca. 40 cm. i længden og 15 i bredden. Det kan godt være en smattet affære, så du skal ikke være bange for, at du gør det forkert. Drys lidt mel på kagerulle og bord, så hjælper det lidt.
- Nu folder du en tredjedel ind over midten og derpå den næste tredjedel ind over midten (så den lægger sig over en første tredjedel). Og så skal der rulles igen til 40 x 15.
- Fold igen en tredjedel henover midten og gør det samme med den frie tredjedel. Rul igen til 45 x 15.
- Nu er det sidste gang, du skal folde dejen som anvist. Herefter lægger du den ind i køleskabet beklædt med film. Den skal være på køl i 45 minutter.
- Lav remoncen ved at piske de tre ingredienser sammen.
- Tag dejen ud, rul den ud, så du står med en flad dej på 25 x 35 cm.
- Skær felter ca. 8 x 8 cm og fyld en skefuld remonce på hver felt. Luk bollerne ved at lade hjørnerne mødes på midten og trykke dem forsigtigt sammen.
- Vend bollerne med sammenfæstningen nedad på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve til dobbelt størrelse, det tager ca. 45 minutter.
- Pensl med et sammenpisket æg og bag dem et kvarter på 180 grader over- og undervarme.
Creme
- Hæld halvdelen af mælken op i en lille skål, og rør en spiseskefulde Maizena ud i mælken. Kom resten af mælken op i lille gryde sammen med æg, sukker og vanilje.
- Varm nu op, og pisk hele tiden i gryden, så det ikke brænder på. Når det koger, kommer du den udrørte Maizena i. Pisk videre, mens kagecremen stivner.
- Tag cremen af varmen og lad køle af.
Kaffeskum
- Pisk sukker og piskefløde. Tilsæt kold kaffe lidt ad gangen, mens du pisker. Flødeskummet skal være ret tykt.
Servering
- Når bollerne er kølet af, skærer du dem over, kommer en skefuld creme i midten og sprøjter kaffeflødeskummet rundt om kagecremen. Læg toppen på og pynt med glasur eller smeltet chokolade. Jeg har brugt smeltet, mørk chokolade og drysset med gulddrys.
Næringsindhold
Noter
Jeg bruger ofte hjemmelavet marcipan, fordi det er så pærelet at lave, og man ved, hvad den indeholder. Men det er naturligvis ikke nødvendigt, en købemarcipan er helt fin.
Her kan du se vores andre opskrifter på fastelavnsboller. Bemærk, at dem med wienerbrødsdej er de mest tidskrævende.
Hvis du ikke vil bruge op til tre timer på at fremstille wienerbrøds-boller, kan du sagtens lave gode boller på kortere tid:
Semlor - opskrift på den svenske fastelavnsbolle semla
Fastelavnsboller af vandbakkelser med flødecreme
Fastelavnsboller med wienerbrødsdej og blåbærskum